SUA: reguli privind accesul la internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de internet prin cablu nu vor avea voie să blocheze accesul la diferite site-uri şi aplicaţii. Reglementarea internetului îi nemulţumeşte pe mulţi republicani, care consideră că guvernul îşi extinde prea mult prerogativele.

Administraţia Obama e decisă să adopte un set de reguli controversate privind „neutralitatea internetului". Comisia Federală de Comunicaţii (FCC) susţine că noile reglementări au rolul de a asigura accesul la websituri şi la servicii online de ultimă generaţie, de a încuraja inovaţia pe internet şi de a proteja consumatorii de abuzuri.

Mai citeşte şi:

Julian Assange, comparat cu un "terorist hi tech"

Astfel, companiile de internet prin cablu nu vor avea voie să blocheze accesul la diferite site-uri şi aplicaţii. În schimb, furnizorii de servicii wireless vor avea mai multă libertate în a impune limite privind accesul la servicii şi la aplicaţii, chiar dacă nu vor avea voie să blocheze siteuri.

Oficialii au spus că motivele pentru aceste diferenţe sunt de ordin tehnologic şi că vor continua să monitorizeze cu atenţie acest mediu.  Ei spun că noua legislaţie va da o anume siguranţă dezvoltatorilor de aplicaţii web că vor beneficia de acelaşi tratament  în reţelele broadband. „În prezent, nu există niciun fel de reguli pentru a proteja valorile de bază ale internetului.

Aceste reguli sunt o promisiune pentru viitor, pentru companiile care nu există şi pentru antreprenorii care nu au început încă să lucreze în dormitoarele sau în garajele lor",  a declarat preşedintele FCC, Julius Genachowski.

„Două clase" de acces online

FCC spune că vrea să se asigure că internetul  "nu va merge pe acelaşi drum al intereselor specifice şi al controlului pe care îl exercită celelalte industrii de mass-media şi comunicaţii- radio, televiziune, film şi cablu" , deoarece aceasta ar fi „o tragedie istorică".  Mulţi republicani afirmă însă că aceste reguli sunt un exemplu de extindere prea mare a prerogativelor guvernului.Criticii susţin măsurile sunt discriminatorii, deoarece creează două „clase" de acces online, după cum scrie „The New York Times":  una pentru furnizorii de servicii prin cablu şi cealaltă pentru furnizorii de wireless.

„Prioritizare plătită"

FCC este decisă să ia aceste măsuri în ciuda criticilor venite din partea Congresului american, inclusiv din partea unor democraţi. „Verizon va putea tăia accesul la Google Maps pe telefonul mobil pentru a folosi propriul program de hărţi. Chiar dacă nu e la fel de bun. Şi chiar dacă acesta costă, iar Google Maps e gratis", a declarat senatorul democrat de Minnesota, Al Franken.

Regulile vor „descuraja", dar nu vor interzice aşa-numita "prioritizare plătită", care ar permite unei companii tehnologice sau de media să plătească furnizorul pentru o transmitere mai rapidă a datelor. "În cazul în care corporaţiile vor avea voie să prioritizeze conţinutul Internetului, sau să blocheze aplicaţiile accesate pe telefon, nimic nu va împiedica acele companii de la a cenzura discursul politic", a mai spus Franken.

Internet cenzurat în Venezuela

Parlamentul de la Caracas a aprobat o lege care interzice mesajele online nerespectuoase la adresa oficialilor, precum şi cele care incită la ură sau la intoleranţă politică şi religioasă. Politicienii opoziţiei au votat împotrivă. Preşedintele Hugo Chavez spune însă că măsura ajută „la protejarea cetăţenilor împotriva infracţiunilor online".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite