Rusia revine în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii invadatori se întorc alături de forţele NATO. Alianţa a precizat, însă, că Moscova nu va trimite soldaţi, ci va antrena armata afgană şi va sprijini logistic forţele ISAF.

Rusia va ceda „onorabil“ Transnistria

Zbigniew Brzezinski: „Locul Rusiei este în Europa, dar nu ca putere dominantă!“

Anunţul, făcut în cadrul iniţiativei comune Rusia-­NATO, a dat frâu liber speculaţiilor privind prezenţa militară rusească în Afganistan. Pentru a menaja sensibilităţile afganilor, care nu au uitat ocupaţia sovietică din anii ‘80, purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a dezminţit zvonurile privind această posibilitate. Statele occidentale, care, în urmă cu 21 de ani, i-au ajutat pe mujahedini să alunge trupele sovietice din această ţară, au cerut Moscovei doar sprijin logistic, scrie "The Independent".

Iar Moscova s-a angajat să antreneze armata afgană şi trupele antidrog şi a fost de acord, în principiu, să dea forţelor NATO elicoptere (cerere formulată de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, încă de acum un an). NATO va folosi elicopterele de la ruşi ca parte a strategiei de retragere a forţelor militare de pe teritoriul Afganistanului. În acest scop, mai multe aeronave au fost deja vândute Poloniei.

În acest moment, reprezentanţii NATO poartă discuţii cu Moscova şi în privinţa transportului de arme şi muniţie prin teritoriul rus, ca alternativă la ruta din Pakistan, devenită ţinta atacurilor repetate ale talibanilor.
La summitul Alianţei, din noiembrie, la Lisabona, la care este aşteptat şi preşedintele Dmitri Medvedev, ar putea fi anunţat un acord cu Rusia.

Georgia, condiţia Moscovei

În schimbul sprijinului acordat, Moscova vrea să fie consultată în privinţa scutului antirachetă din Europa. Ruşii vor, de asemenea, ca ­NATO să accepte, ca "fapt împlinit" staţionarea trupelor sale în Ossetia de Sud şi Abhazia. Un compromis greu acceptabil pentru SUA şi Europa, care au condamnat mereu războiul din Georgia şi ocuparea teritoriului acestui stat suveran.

Dincolo de condiţiile amintite, Rusia are şi ea interese directe în Afganistan. Principala cauză o constituie ameninţarea islamică. Apoi, Moscova vrea să stopeze traficul de heroină, provenit din Afganistan, via Asia centrală, în oraşele sale, în condiţiile în care numărul ruşilor care se droghează creşte alarmant. În plus, autorităţile de la Kremlin ar dori să-şi restaureze influenţa şi prestigiul în această regiune, pierdute în urma retragerii sovieticilor, în 1989.

Gorbaciov avertizează

Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice şi cel care a retras trupele sovietice din Afganistan, în urmă cu 20 de ani, a avertizat NATO că victoria în Afganistan este imposibilă. Statele Unite nu au altă opţiune decât retragerea trupelor din această ţară, dacă vor să evite un "alt Vietnam", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite