Rusia va ceda „onorabil“ Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova pregăteşte o predare „de onoare“ a Transnistriei, scrie publicaţia rusă „Nezavisimaia Gazeta“. Bruxellesul promite Tiraspolului tot felul de beneficii economice, iar Chişinăului aderarea la UE .  Încă nu se ştie cu ce este ademenită Moscova.

Uniunea Europeană va sugera Rusiei să-i cedeze Transnistria, promiţând totodată Republicii Moldova „unite" că-i deschide drumul spre blocul comunitar, în viitorul apropiat. Tiraspolul este ademenit cu beneficii economice, scrie „Nezavisimaia Gazeta". Potrivit expertului german Alexander Rahr, această variantă va fi discutată în cadrul întâlnirii dintre cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cel rus, Dmitri Medvedev, care va avea loc pe 17-18 octombrie.

Citiţi şi:

Dan Dungaciu: „Moldova riscă să cadă de pe hartă”

Negocieri între Chișinău și Tiraspol

VIDEO Teodor Meleşcanu, la videochatul "Adevărul": În relaţia cu Rusia trebuie să ai grijă. Seriozitatea declaraţiilor este cheia

O sursă a ziarului rus din Ministerul de Externe de la Chişinău a confirmat că vor avea loc negocieri pe această temă atât cu Chişinăul, cât şi cu Tiraspolul. „UE discută cum să soluţioneze conflictele îngheţate din Europa. Germania a devenit membru al Consiliului de Securitate al ONU şi se va ocupa şi în acest cadru de soluţionarea diferendelor teritoriale. În acest context se înscrie şi propunerea Angelei Merkel adresată lui Medvedev de a rezolva prin eforturi comune problema transnistreană", a afirmat analistul politic german, citat de „Nezavisimaia". „Am discutat cu deputaţi din Bundestag şi ei sunt de părere că diferendul transnistrean este mai uşor de soluţionat decât conflictele din Karabah şi Georgia. Transnistria este mai aproape de Europa, iar Republica Moldova are şanse reale să adere la UE, împreună cu Transnistria, căreia i se poate acorda statutul acceptabil de autoguvernare teritorială, autonomia.

Autonomie pentru Transnistria

În Germania se consideră că, dacă Serbia şi Croaţia vor fi acceptate în UE, de ce să nu fie primită şi Republica Moldova? Şi aici există convingerea că soarta Transnistriei trebuie discutată nu de România şi Rusia, ci de UE şi Rusia ", a mai spus Alexander Rahr. Expertul german a subliniat că soluţionarea conflictului presupune retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul transnistrean, după care României i-ar reveni misiunea de a scăpa de o parte a armelor convenţionale şi atunci s-ar putea reveni asupra acestei teme în discuţiile cu Rusia. Analistul mai spune că, dacă Transnistriei i se explică deja că perspectiva europeană se va solda cu avantaje economice pentru regiune, nu se cunoaşte deocamdată ce va primi Rusia. „Este clar doar faptul că iniţiativa lui Dmitri Medvedev de consolidare a securităţii europene va primi undă verde. Moscovei i se va demonstra că este ascultată şi că este luată în considerare", consideră Rahr.

Trupele ruse înlocuite cu poliţie europeană

Cotidianul rus îl citează şi pe reprezentantul permananent al UE la Chişinău, Kalman Mizsei, care a declarat miercuri la o reuniune a Consiliului permanent al OSCE că Rusia ar trebui să-şi încheie operaţiunea de menţinere a păcii din Transnistria, iar actuala formulă de negociere a conflictului, 5 plus 2, ar trebui modificată. UE şi SUA, care în prezent au statut de observatori, ar trebui să devină mediatori. Analistul Victor Ciobotaru, de la Institutul European din Chişinău, susţine că „UE şi SUA pot deveni mediatori ai conflictului transnistrian numai cu consimţământul Rusiei", iar misiunea militară s-ar putea transforma într-una civilă.

Directorul Institutului de Analiză Politică şi Studii Internaţionale din Kiev, Serghei Tolstov, crede şi el că în Transnistria ar putea fi desfăşurată o forţă de reacţie rapidă a UE, iar trupele Rusiei ar putea fi înlocuite cu o misiune a poliţiei, de tipul celor din Bosnia sau Kosovo. Potrivit experţilor ucraineni, Kievul va reacţiona prudent, pentru că nu vrea să-şi rişte nici relaţiile cu Rusia, nici cu UE. Va sprijini orice acord care presupune excluderea folosirii forţei, dar va insista ca populaţiei din Transnistria să i se dea garanţii.

Tratatul de frontieră

După ce cancelarul german Angela Merkel a adus în discuţie, în timpul vizitei la Bucureşti, Tratatul de frontieră dintre Republica Moldova şi România, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că textul documentului este aproape gata, însă a evitat să se pronunţe asupra unei date concrete la care ar putea fi semnat tratatul. Acest document se discută de către cele două ţări de 19 ani. Punctele de divergenţă dintre experţii moldoveni şi români au constat în special în găsirea numelui acestuia, o „titulatură reciproc convenabilă", scrie Unimedia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite