Ruşii cumpără masiv rafinării în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rosneft vrea să cumpere 50% din acţiunile concernului energetic Ruhr Oel din Germania. În timp ce proiectele energetice ale UE bat pasul pe loc, Rusia îşi consolidează controlul asupra pieţei de petrol şi gaze de pe bătrânul continent. 

Compania de stat Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei, este pe cale să cumpere acţiuni la compania Ruhr Oel, care deţine un sfert din rafinăriile din Germania.

Mai citiţi şi:

Preşedintele belarus propune Rusiei să schimbe gazul pe cartofi

Potrivit publicaţiei „Wall Street Journal", negocierile sunt într-un stadiu avansat. Dacă se va finaliza, tranzacţia reprezintă cea mai mare achiziţie în Vestul Europei făcută de o companie controlată de Kremlin.

Dorinţa Rusiei de a prelua controlul apsupra pieţei energetice occidentale nu mai este un secret. În ultimele luni au tot existat zvonuri în presa internaţională despre intenţia gigantului energetic Gazprom de a cumpăra acţiuni la compania germană RWE.

Acţiuni venezuelene

Informaţiile nu au primit până acum nicio confirmare oficială. Jurnaliştii de la „Wall Street" susţin că Rosneft, cotată la bursă, dar cu capital majoritar de stat, vrea să preia 50 la sută din acţiunile Ruhr Oel. Preluarea participaţiunilor face parte din strategia şefului consiliului administrativ al Rosneft, fostul general KGB Igor Secin.

El este unul dintre oamenii de încredere ai premierului Vladimir Putin. În perioada 2000-2008, cât Putin a fost preşedinte al Rusiei, Secin era unul dintre principalii săi consilieri. Acţiunile Ruhr Oel care sunt de vânzare aparţin în prezent companiei de stat venezuelene„Petroleos de Venezuela".Surse citate de „Wall Street Journal " susţin că preţul acţiunilor spre vânzare se ridică la aproximativ două miliarde de euro.

Cumpărarea a jumătate din acţiunile concernului Ruhr implică acordul British Petroleum, care deţine participaţii la compania germană şi are întâietate la cumpărarea acţiunilor venezuelene. Rosneft ar fi făcut BP o ofertă tentantă să renunţe la acest drept în favoarea Rusiei, şi anume să exploateze împreună rezervele de petrol din Arctica.

Braţ rusesc spre China

Rusia luptă însă pe mai multe fronturi. Premierul Vladimir Putin a inaugurat ieri un al doilea tronson al oleoductului Siberia-Pacific, ce face parte dintr-o reţea strategică de aproape 5.000 de kilometri, ce va alimenta regiunea Asia-Pacific cu petrol rusesc.

Conducta de peste 2.000 kilometri leagă Skovorodino, din Extremul Orient al Rusiei, de golful Kozmino. Primul tronson al conductei Siberia-Pacific, care leagă estul Siberiei de Skovorodino a fost inaugurat la sfârşitul anului trecut. „Acest proiect este important pentru noi, el aduce o contribuţie importantă la diversificarea reţelelor noastre de transport de combustibil", a declarat Putin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite