VIDEO Rusia: Incendii cu potenţial radioactiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiile de vegetaţie care afectează de o săptămână centrul şi vestul Rusiei se agravează. Pompierii se luptau ieri cu circa 600 de focare, mai multe decât în ziua precedentă. Pătura groasă de fum care învăluie Moscova creează mari probleme locuitorilor, care sunt nevoiţi să poarte măşti pentru a respira.

„Fumul invadează tot oraşul, situaţia se agravează", a declarat Aleksei Popikov, directorul institului de protecţie a mediului, Mosecomonitoring. Moscoviţii sunt sfătuiţi să rămână în casă. Medicii spun că fumul e periculos nu numai pentru persoanele sensibile, ci şi pentru oamenii sănătoşi. Vizibilitatea redusă a perturbat funcţionarea aeroportutilor oraşului.

VIDEO Rusia, pârjolită de foc şi înecată în fum

Incendiile creează şi un risc de polure nucleară, în regiunea Briansk (la graniţa cu Belarus şi Ucraina), care a fost puternic afectată de tragedia de la Cernobîl. „Controlăm minuţios situaţia. Dacă unincendiu izbucneşte acolo, radionucleidele s-ar putea ridica împreună cu fumul şi ar putea apărea o nouă zonă poluată", a declarat ministrul pentru situaţii de urgenţă, Serghei Şoigu.

Muniţie evacuată

Ministerul rus al Apărării a evacuat depozite de artilerie şi de rachete din regiunea Moscovei. Armata rusă a recunoscut că o bază logistică aeronavală din apropiere de Moscova a fost distrusă de incendii. În urma incidentului a fost declanşată o anchetă, iar preşedintele Dmitri Medvedev a demis mai mulţi oficiali militari.

Moscoviţii poartă măşti de gaze



Vara lui 2010, cu temperaturi ce se apropie de 40 de grade Celsius, urmează să bată toate recordurile de căldură înregistrate la Moscova de la data începerii monitorizării temperaturilor, în urmă cu 130 de ani. Zona de presiune atmosferică ridicată situată deasupra Rusiei este cauza atât a temperaturilor excesive din această ţară, care au dus la secetă şi la incendii, cât şi a inundaţiilor care au afectat, începând din mai, Europa Centrală, inclusiv România, susţin meteorologii.

image



Embargo la exportul de grâu

Mii de oameni şi-au pierdut locuinţele care au ars din temelii 



Guvernul rus a anunţat că va aplica un embargo asupra exporturilor de grâu şi de produse derivate, din cauza recoltelor slabe. Canicula fără precedent care a lovit  vestul Rusiei de la începutul lui iulie a dus la distrugerea a numeroase culturi şi la scăderea recoltelor. 

Speculaţii

image

Ruşii cred că ţara lor e vizată de un atac cu arme climatice. Ideea, avansată de Andrei Areşev, şeful Fundaţiei pentru Cultură Strategică, a fost acceptată  de mulţi ruşi, care cred că vinovaţi sunt americanii, transmite Ria Novosti. Potrivit psihiatrilor, circa 10% din ruşi cred că a sosit Apocalipsa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite