VIDEO Rusia, pârjolită de foc şi înecată în fum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Moscova, atmosfera era ieri irespirabilă, iar zgârie-norii abia se distingeau într-o lumină portocalie. Incendiile de pădure au periclitat cel mai mare centru de cercetare nucleară al Rusiei, de la Sarov, cunoscut în anii Războiului Rece drept Arzamas-16.

Fumul ajunsese ieri până la metroul din Moscova, unde mulţi călători ţineau batiste umezite la gură şi la nas, transmit corespondenţii de presă. Pe străzi, maşinile circulau cu farurile aprinse, vizibilitatea scăzând până la 20 de metri. Cu toate acestea, aeroporturile oraşului au funcţionat ieri normal, potrivit Interfax.

Mai citiţi şi:

Cum îşi poate schimba Rusia imaginea în lume

Aerul Moscovei e poluat chiar şi în vremurile bune, însă acum oamenii abia pot respira din cauza fumului, în timp ce temperaturile din ultimele zile s-au ridicat până aproape de 40 de grade Celsius. Institutul Mosekomonitoring, care urmăreşte parametrii de calitate ai mediului înconjurător a anunţat ieri, pe website-ul său, că nivelurile substanţelor poluante din aerul Moscovei "a depăşit pragul critic".

Aceasta înseamnă, potrivit comunicatului, că nu numai cei bolnavi sau sensibili sunt în pericol, dar şi oamenii sănătoşi. Comunicatul nu preciza ce măsuri ar trebui să ia cei circa 10 milioane de moscoviţi, însă oficialii primăriei au sfătuit populaţia să poarte măşti de gaze.

Cele câteva picături de ploaie nu au reuşit să tempereze canicula fără precedent care afectează centrul şi vestul Rusiei de la începutul lui iulie. Vara lui 2010 are şanse să bată toate recordurile de căldură la Moscova, de la deschiderea registrelor de temperatură în urmă cu 130 de ani, au precizat serviciile meteorologice. Un maxim istoric a fost atins săptămâna trecută, cu 38,2 grade în capitală, dar ar putea fi doborât în zilele următoare.

Stare de urgenţă

Putin urmăreşte reacţia autorităţilor locale 

Zeci de mii de pompieri, militari şi membri ai serviciilor de securitate continuă să lupte cu incendiile de pădure care afectează mii de hectare, distrugând sate întregi.

Preşedintele Dmitri Medvedev, care a decretat luni stare de urgenţă în cele mai afectate şapte regiuni, şi-a întrerupt ieri vacanţa pentru a reuni Consiliul de Securitate rus în vederea unor măsuri de protecţie a instalaţiilor strategice din ţară. Centrul nuclear Sarov, din regiunea Nijni Novgorod (la 500 de kilometri est de Moscova), a fost ieri ameninţat de un incendiu. Materialele radioactive şi explozive au fost evacuate. Oficialii au dat asigurări că nu există niciun risc de accident nuclear.

Ministrul pentru Situaţiile de Urgenţă, Serghei Şoigu, a avertizat că evenimentele sunt imprevizibile. "În unele locuri, scapă de sub control şi sunt necesare manevre urgente ale pompierilor", a spus el. Circa 155.000 de oameni au fost mobilizaţi pentru a încerca să stingă cele aproape 500 de focare de incendiu existente. Multe dintre acestea au fost cauzate de neglijenţa umană, susţin autorităţile.    

Un martor ocular care a călătorit în zona din estul Moscovei a declarat pentru BBC că a văzut călătorii unui tren, precum şi mulţi automobilişti aruncând pe câmp mucuri de ţigară aprinse.

„Ochii" lui Putin

Premierul rus, Vladimir Putin, a anunţat că va monitoriza personal desfăşurarea reconstrucţiei satelor distruse de incendii, prin camere de supraveghere special instalate în acest scop pe şantiere.

„Am dat ordin să fie instalate, pe fiecare şantier important, camere de supraveghere, care vor funcţiona 24 de ore din 24. Vor transmite imagini în trei locuri, şi anume la sediul Guvernului, la mine acasă şi pe site-ul Guvernului „, a declarat el, într-o întâlnire cu locuitori din Mohovoie, un sat din apropiere de Moscova, distrus de incendii.

Sectorul construcţiilor din Rusia are reputaţia de a fi foarte corupt, iar Putin a promis, săptămâna trecută, că cele aproximativ 2.000 de case distruse de incendii vor fi reconstruite până la venirea iernii.

Vizibil din satelit

image

Imaginile din satelit surprind sute de focare de incendiu   Fotografii: Epa



Imaginile NASA arată un fum dens, cenuşiu, ce se întinde pe vaste regiuni din vestul Rusiei. Una dintre imagini înfăţişează o suprafaţă cu o lărgime de circa 1.700 de kilometri de la est la vest, total acoperită de un fum atât de gros încât nu se vede nimic dedesubt.

Flăcări, alcool şi corupţie

image

Localnicii, sfătuiţi să poarte măşti de gaze

„Capacitatea legendară a ruşilor de a face faţă iernilor extreme e o mândrie naţională, dar canicula îi pune la grea încercare", scrie revista „The Economist", precizând că incendiile au distrus o suprafaţă agricolă egală cu aria Portugaliei.

Publicaţia observă că ceea ce a transformat canicula în tragedie este exact trăsătura autodestructivă specifică a ruşilor: băutura. În ultimele două luni, peste  2.000 de oameni au murit încercând să scape de căldură în apa râurilor şi a lacurilor, iar numărul cadavrelor ce sosesc la morgile din Moscova e de 25 pe zi. Circa 90% din aceste victime erau sub influenţa alcoolului, spun oficialii.

Corupţia şi lipsurile legislative, printre care accizele mici la băuturile alcoolice, agravează situaţia. Forţe asemănătoare influenţează problemele mediului înconjurător, scrie publicaţia britanică. Chiar dacă moscoviţii se sufocă, autorităţile au început să taie pădurile din jurul oraşului, pe motiv că vor să facă loc unei autostrăzi Moscova - St. Petersburg. „Dată fiind suprafaţa mare despădurită şi alegerea destul de excentrică a rutei, unii au detectat şi un iz de corupţie în aerul din ce în ce mai înecăcios", notează „The Economist".

Anchete penale

Dar, în loc să ia măsuri, autorităţile se luptă cu organizaţiile de protecţie a mediului şi cu localnicii care protestează. Cât despre oficiali, prea puţini respiră aerul poluat. Cei mai mulţi au zburat deja către părţi mai plăcute ale Europei. Parchetul General al Rusiei a lansat anchete penale împotriva unor funcţionari municipali din regiunea oraşului Nijni-Novgorod. Ei sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu ce a dus la moartea unor persoane.

„Ancheta a arătat că funcţionarii nu au luat măsuri preventive, lucru ce a permis ca incendiile să aibă consecinţe grave", se arată în anunţul postat pe site-ul Parchetului General. Cei vizaţi riscă până la şapte ani de închisoare.

"Am dat ordin să fie instalate, pe fiecare şantier de reconstrucţie, camere de supraveghere ce vor funcţiona 24 de ore din 24. "
Vladimir Putin
premierul Rusiei

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite