România, invitată la rezolvarea problemei transnistrene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Dmitri Medvedev a spus ieri că rezolvarea conflictului transnistrean depinde şi de Bucureşti. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri între preşedintele rus, omologul francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Rusia va ceda „onorabil“ Transnistria

Dan Dungaciu: „Moldova riscă să cadă de pe hartă”

Zbigniew Brzezinski: „Locul Rusiei este în Europa, dar nu ca putere dominantă!“

„Consider că putem obţine rezultate bune, dar pentru acest lucru toate părţile implicate în conflict trebuie să adopte poziţii constructive", a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în cadrul conferinţei de presă ce a pus punct controversatei întâlniri cu omologul francez, Nicolas Sarkozy, şi cu cancelarul german, Angela Merkel.

„Aş vrea să subliniez că succesul acestui proces nu depinde doar de Rusia, ci şi de poziţia Republicii Moldova, a Transnistriei, a României şi a Uniunii Europene", a precizat liderul de la Kremlin, adăugând că negocierile privind reglementarea conflictului vor fi reluate imediat după alegerile din Republica Moldova, programate la 19 noiembrie.

„De rezultatul acestor alegeri depinde totul", este de părere şi Vitalie Ciobanu, comentator la „Radio Europa Liberă". „Deocamdată avem nevoie în continuare de un guvern democrat, cu un mandat plin, care să poată alege preşedintele şi care să funcţioneze la turaţie maximă", a explicat pentru „Adevărul" Vitalie Ciobanu.

Discuţiile dintre cei trei lideri, pe malul Normandiei, reprezintă nişte „mişcări interesante", dar aşteptăm implicarea Statelor Unite care „stau  momentan în expectativă" şi să vedem în ce direcţie se îndreaptă lucrurile. „Să nu ne trezim cu un plan Kozak mai parfumat şi mai coafat servit pe post de soluţie miraculoasă", a avertizat Ciobanu.

„Sub Medvedev, ruşii sunt mai prudenţi, mai deschişi dialogului, dar asta pentru că au nevoie de ajutorul Occidentului în special pentru a se retehnologiza. Rusia este o ţară scufundată în Evul Mediu, care, în loc să-şi vadă de dezvoltarea propriului teritoriu, tot râvneşte la teritorii străine", este de părere Vitalie Ciobanu, care se întreabă cât de mare va fi „felia" pe care o cer ruşii pentru a oferi occidentalilor ceea ce vor.

Referitor la implicarea României de către preşedintele rus, jurnalistul consideră că Medvedev s-ar fi putut referi la anumite garanţii cu privire la suveranitatea Republicii Moldova, în condiţiile în care pericolul românesc a fost întotdeauna un „bau-bau" folosit de ruşi pentru a tot trena negocierile.

Înainte de „troica" organizată la Deauville, „Nezavisimaia Gazeta" scria că Uniunea Europeană va sugera Rusiei să-i cedeze Transnistria, căreia i se poate acorda statutul acceptabil de autoguvernare teritorială. Pe de altă parte, reprezentantul UE la Chişinău, Kalman Mizsei, a sugerat că Rusia ar trebui să-şi încheie operaţiunile de menţinere a păcii din Transnistria, iar actuala formulă de negociere a conflictului (5+2) să fie modificată, pentru ca UE şi SUA să nu mai aibă doar statutul de observatori, ci de mediatori.

Ce spune Kievul

Numai Ucraina poate obliga autoproclamata Republica Transnistreană să se integreze cu Republica Moldova. Cel puţin aşa consideră directorul Centrului pentru studierea societăţii civile din Kiev, Vitali Kulik. El subliniază, citat de agenţia Novâi Reghion că tocmai Kievul este cel care deţine „acţiunea de aur" a rezolvării transnistrene, deşi până acum nu a putut să convertească planurile în acţiuni reale.

Potrivit analistului, dialogul ruso-german în problema transnistreană relevă faptul că cel mai probabil scenariu al soluţionării conflictului, prin respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, este reanimarea aşa-numitului „plan Kozak".

Adică,  viitoarea politică externă a statului moldovean reintegrat se va afla sub controlul Moscovei, va avea loc consolidarea statutului limbii ruse şi posibila menţinere a prezenţei militare ruse în stânga Nistrului, mai spune Kulik. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite