Republicanii taie drastic bugetul lui Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor a aprobat reduceri de 61 de miliarde de dolari, care ar lăsa fără bani reformele începute de preşedintele Obama. Măsurile nu au şanse de a fi aprobate de Senat şi de preşedintele Barack Obama, însă impasul ar putea duce la blocarea activităţii guvernului federal.

Încurajaţi de victoria în alegerile din noiembrie 2010 şi având forţe noi din partea congresmenilor de la Tea Party, republicanii din Camera Reprezentanţilor au aprobat reduceri draconice de cheltuieli pentru 2011. Proiectul prevede economii de 61 de miliarde de dolari prin desfiinţarea a zeci de programe şi agenţii federale.

Mai citeşte şi:

De unde taie Obama un trilion de dolari

Vizate sunt fondurile pentru mass-media publice, programele de mediu şi reformele din domeniul Sănătăţii şi Planificării familiale. Chiar şi personalul de la Casa Albă e afectat de tăieri, în valoare de 120 de milioane de dolari. Unele agenţii se confruntă cu reduceri de buget de până la 40%. Ar fi cea mai mare reducere a cheltuielilor guvernului federal de după Al Doilea Război Mondial.

„Nu ne vom opri aici în eforturile de a tăia cheltuielile, deoarece suntem faliţi, iar cheltuielile Washingtonului îngreunează crearea de joburi", a spus liderul republican al Camerei, John Boehner. Democraţii s-au opus ferm măsurilor şi au convins trei republicani să li se alăture, însă proiectul a trecut cu 235 de voturi la 192.
 
Guvern nefuncţional

Senatul, unde majoritari sunt democraţii, va respinge probabil aceste măsuri. Preşedintele Obama a anunţat deja că-şi va folosi  dreptul de veto, în cazul în care proiectul nu va fi modificat. Dacă republicanii şi democraţii nu ajung la un consens până la 4 martie, există pericolul ca, după această dată, activitatea guvernului american să fie blocată, deoarece acesta nu va mai avea niciun fel de bază legislativă pentru aprobarea de cheltuieli. Acest lucru s-a mai întâmplat în 1995, în timpul primului mandat al lui Bill Clinton.

Dezbaterea privind cheltuielile federale este parte a unei dispute mai largi despre rolul guvernului în America. Până acum, republicanii au dat puţine semne că ar fi dornici să cedeze, mai ales că acum au nevoie să satisfacă cerinţele noilor parlamentari ai Tea Party.

Republicanii spun că sumele cheltuite de guvern nu pot fi susţinute de buget, chiar dacă au aprobat o serie de scăderi de taxe pentru americanii bogaţi. Democraţii, pe de altă parte, susţin că alocarea de fonduri guvernamentale e vitală, în condiţiile în care şomajul rămâne mare şi că tăierile severe nu vor face decât ca lucrătorii federali concediaţi să se alăture mulţimii de şomeri.

Revolte la nivel local

Disputa dintre republicani şi democraţi e şi mai tumultuoasă la nivel local, unde autorităţile confruntate cu mari deficite  încearcă să impună tăieri masive de cheltuieli. În Wisconsin, zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă pentru a se opune măsurilor noului guvernator republican,  Scott Walker, propulsat în funcţie de Tea Party.

Propunerile lui Walker îi lovesc dur pe funcţionarii publici şi ar anula multe din drepturile organizaţiilor sindicale. Toţi parlamentarii democraţi din legislativul local au fugit din Wisconsin pentru a face imposibilă votarea tăierilor, din lipsă de cvorum. Ei dau interviuri pentru mass-media din statele vecine, în timp ce birourile lor susţin că nu ştiu unde se află aleşii.

Guvernatorul ­Walker a ameninţat cu chemarea Gărzii Naţionale pentru a impune ordinea publică şi spune că va folosi poliţia pentru a-i aduce pe parlamentarii democraţi la lucru. Propuneri similare celor din Wisconsin au fost avansate în Ohio şi în alte câteva state.

Efectul Tea Party

Măsurile dure votate de republicani sunt cauzate şi de prezenţa în Congres a membrilor mişcării ultraconservatoare Tea Party, care au câştigat alegerile din noiembrie 2010  tocmai pe baza promisiunii de reducere a cheltuielilor federale. Cei mai mulţi dintre ei nu par dispuşi la un compromis, estimează analiştii americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite