De unde taie Obama un trilion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia şi sănătatea sunt primele domenii vizate. Bugetul NASA a fost îngheţat cinci ani, iar fermierii bogaţi nu vor mai beneficia de subvenţii. Urmează noi taxe şi impozite. Republicanii vor să-i facă zile fripte preşedintelui. Ei consideră că democraţii „cheltuiesc prea mult, împrumută prea mult şi taxează prea mult“.

Preşedintele Barack Obama a trimis ieri Congresului un proiect de buget - 3,7 trilioane (3.700 de miliarde) de dolari - ce prevede scăderea cu 2% a cheltuielilor pentru 2012. Totodată, liderul de la Casa Albă şi-a propus ca ţintă reducerea deficitului bugetar cu 1,1 trilioane (1.100 de miliarde) de dolari în următorii 10 ani, în condiţiile în care anul acesta deficitul va atinge un nou record: 1,6 trilioane de dolari, ce reprezintă 10,9% din PIB. Pentru 2012, deficitul este estimat la 1,1 trilioane de dolari. Mai multe programe sociale vor avea de suferit. Printre acestea se numără Pell Grant, care se adresează studenţilor din familii cu venituri reduse. Bugetul pentru Pell Grant va fi redus cu 100 de miliarde de dolari în următorii 10 ani, dar ajutorul financiar maxim pentru studenţi va fi menţinut la 5.500 de dolari, ceea ce înseamnă că va fi redus numărul celor eligibili.

Citiţi şi:

Încep şi SUA să salveze state, după modelul UE?

Un alt program vizat este LIHEAP, prin intermediul căruia persoane cu dizabilităţi, cu venituri reduse şi bătrânii primesc subvenţii pentru căldură. Bugetul LIHEAP a fost deja redus de la cinci miliarde de dolari în 2009 la 2,5 miliarde de dolari în 2010. Reducerile vor avea loc în contextul în care tot mai mulţi americani au solicitat ajutor pentru căldură. Dacă în 2008 circa 5,8 milioane au beneficiat de fondurile programului, numărul lor a ajuns la 8,9 milioane în 2010 şi se estimează că va atinge anul acesta 8,9 milioane. Cu 10% (758 de milioane de dolari) vor fi tăiate şi fondurile destinate femeilor însărcinate cu venituri reduse şi copiilor proveniţi din familii cu venituri mici. 1,1 miliarde de dolari - 15,3 procente - vor fi reduse şi de la Head Start, program privind educaţia şi sănătatea copiilor din familii cu venituri reduse. Cheltuielile pentru sănătate vor fi reduse cu 62 de miliarde de dolari, iar salariile bugetarilor vor fi îngheţate pe cinci ani.

Bugetul Pentagonului, cruţat

Cel mai puţin va avea de suferit bugetul apărării. Doar cu 78 de miliarde de dolari, adică 1%, vor fi reduse cheltuielile Pentagonului în următorii cinci ani, pe fondul retragerii complete din Irak până la sfârşitul anului şi micşorarea numărului de trupe din Afganistan. Secretarul Apărării, Robert Gates, a declarat că propunerea de buget de 553 de miliarde de dolari pentru 2012 reprezintă „un nivel minim de cheltuieli în domeniul apărării, cheltuieli necesare datorită complexităţii şi impredictibilităţii problemelor de securitate" cu care se confruntă SUA. De altfel, bugetul Pentagonului a crescut cu 65 de procente în ultimii 10 ani. Anul viitor vor fi achiziţionate 32 de avioane F-35 din cele 45 planificate pentru anii următori, costul total al achiziţiei fiind de 9 miliarde de dolari. 2,8 miliarde de dolari vor fi alocate pentru cumpărarea de avioane V-22 construite de Boeing şi Bell.

Noi taxe şi impozite

Guvernul american mizează pe o creştere de 21% a veniturilor din taxe şi impozite, ca urmare a redresării economice. Obama vrea să renunţe şi la reducerile de impozite de care beneficiază familiile înstărite. Totodată, preşedintele doreşte eliminarea exceptării de la taxe pentru producătorii de petrol şi gaze naturale, precum şi pentru companiile din sectorul minier. Prin impunerea unor taxe în aceste domenii, Administraţia speră să strângă 46 de miliarde de dolari în 10 ani. Suma va fi folosită pentru a-i încuraja pe americani să folosească maşini electrice.

Începe bătălia fiscală

Analiştii prevăd o lungă bătălie fiscală pentru adoptarea bugetului pentru anul fiscal 2012, care începe la 1 octombrie. Republicanii şi-au arătat deja colţii, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, declarând pentru NBC că Administraţia democrată „cheltuieşte prea mult, împrumută prea mult şi taxează prea mult". Paul Ryan, preşedintele Comisiei de Buget a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că republicanii sunt nemulţumiţi de nivelul mic al reducerilor, „aşa-numitele investiţii fiind de fapt noi cheltuieli". „Americanii nu doresc o îngheţare a cheltuielilor la un nivel imposibil de susţinut. Ei vor tăieri uriaşe. Sper că preşedintele va colabora cu noi pentru a îndeplini în curând aceste aşteptări", a spus Mitch McConnell, liderul minorităţii republicane din Senat.

Fără buget pe 2011

Congresul n-a aprobat nici bugetul pe anul fiscal 2011, ce a început la 1 octombrie 2010, astfel că Guvernul de la Washington a recurs la mai multe rezoluţii, ultima fiind valabilă până la 4 martie. Bugetul este blocat la Senat, unde democraţii sunt majoritari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite