VIDEO Republicanii recuceresc America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adversarii lui Barack Obama au ieşit victorioşi în alegerile legislative, câştigând controlul Camerei Reprezentanţilor şi multe posturi în administraţiile locale. Democraţii au reuşit să rămână, la limită, majoritari în Senat, dar au fost taxaţi dur de alegătorii nemulţumiţi de situaţia economică a ţării.

Potrivit rezultatelor parţiale şi proiecţiilor făcute de CNN, republicanii au câştigat cel puţin 60 de locuri în plus în Camera Reprezentanţilor, comparativ cu numărul de mandate pe care le deţineau înaintea alegerilor.

Mai citeşte şi:

Tea Party, răscoala politică provocată de guvernarea Obama

Obama, în patru ipostaze: kamikaze islamist, homosexual, bandit mexican şi mafiot

Ei au recâştigat astfel, după patru ani, majoritatea în Camera Inferioară a Congresului. Este cea mai mare victorie înregistrată în ultimele decenii de republicani în alegerile de la jumătatea mandatului, alimentată şi de mişcarea ultraconservatoare Tea Party, apărută în 2009.

Când rezultatele au devenit clare, preşedintele Barack Obama l-a sunat pe liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, pentru a-l felicita. Potrivit consilierilor lui Boehner, ei au avut o conversaţie scurtă, dar amicală, despre cum vor lucra împreună pentru a rezolva priorităţile poporului american.

Boehner susţine că aceste priorităţi sunt crearea de joburi şi reducerea cheltuielilor. „E clar că adevăratul câştigător e poporul american", a declarat Boehner, care va fi, probabil, preşedintele Camerei Reprezentanţilor începând din ianuarie, când noul Congres îşi începe mandatul. El susţine politicile ultraconservatore ale Tea Party, cum ar fi reducerea cheltuielilor şi un guvern mai mic.

Schwarzenegger, înlocuit de un democrat

Republicanul Arnold Schwarzenegger lasă California pe mâinile unui guvernator democrat  Foto: Afp



Pentru a face şi mai amară înfrângerea democraţilor, fostul loc în Senat al lui Barack Obama a fost câştigat de un republican de Illinois, Mark Kirk. Senatul american nu va include niciun membru de origine afro-americană. Fostul ambasador al SUA în România, democratul Jim Rosapepe, şi-a păstrat postul de senator în Maryland.

Candidaţii republicani au avut succes şi în alegerile pentu posturile de guvernator. Potrivit rezultatelor parţiale şi proiecţiilor realizate de mass-media, ei au câştigat în statele Arizona, Tennessee, Kansas, Texas, Carolina de Sud, New Mexico, Oklahoma, Pennsylvania, Wyoming şi Michigan.

Statul New York va avea totuşi un guvernator democrat, Andrew Cuomo, care l-a învins pe republicanul Carl Paladino, sprijinit de Tea Party. Statul California va fi guvernat tot de un democrat, Jerry Brown, după retragerea republicanului Arnold Schwarzenegger. Brown şi-a învins contracandidata republicană, Meg Whitman.

Grup Tea Party în Senat

Mişcarea Tea Party, ai cărei candidaţi s-au remarcat în ultimele luni prin declaraţii uneori extreme sau deplasate, şi-a confirmat ascensiunea pe scena politică americană. Din cadrul acestei mişcări, care pledează pentru o administraţie mai puţin prezentă în viaţa publică şi pentru mai puţine impozite, republicanul Rand Paul, în vârstă de 47 de ani, a câştigat un loc în Senat în statul Kentucky.

Exemplul său a fost urmat în Utah de Mike Lee şi în Florida de Marco Rubio, un hispanic în vârstă de 39 de ani. Acesta din urmă i-a avertizat imediat pe republicanii tradiţionali că nou-intraţii în Senat nu intenţionează să asculte întocmai de „vechea gardă" republicană.

„Facem o gravă eroare dacă noi credem că rezultatele din această seară sunt o adeziune spre Partidul republican", a afirmat el, după anunţul victoriei.

Chiar dacă Partidul republican tradiţional a încercat să şi-i apropie, membrii  Tea Party îşi afirmă neîncrederea faţă de instituţiile politice tradiţionale.

În Senat, Rand şi Rubio îl vor găsi pe republicanul Jim DeMint, un alt simpatizant al Tea Party, reprezentantul Carolinei de Sud. Acesta a declarat că ar dori să devină liderul unui grup al Tea Party în Camera Superioară.

Tea Party a înregistrat şi înfrângeri. Christine O'Donnell, una dintre figurile cele mai cunoscute ale mişcării, dar şi dintre cele mai controversate, din cauza declaraţiilor sale bizare privind vrăjitoria sau masturbarea, a fost eliminată de democratul Chris Coons în statul Delaware.

În Nevada, Harry Reid, liderul democrat al Senatului şi aliat-cheie al lui Barack Obama, a învins-o pe candidata Tea Party, Sharron Angle. Tea Party a fost lansată la începutul lui 2009, într-un moment în care cota de popularitate a Partidului republican era cea mai scăzută.

Impas legislativ?

Republicanul Arnold Schwarzenegger lasă California pe mâinile unui guvernator democrat  Foto: Afp

John Boehner - probabil liderul noii majorităţi republicane



Răsturnarea balanţei de putere în Camera Reprezentanţilor prevesteşte vremuri grele pentru Casa Albă. Proiectele legislative ale preşedintelui vor fi, cel mai probabil, blocate în Camera Inferioară a Congresului.

Republicanii, care s-au opus constant programului de reforme al lui Obama, îl vor constrânge probabil pe acesta să lase deoparte planurile privind energia, schimbările climatice, imigraţia sau educaţia.

Cum şi-ar putea schimba SUA politica externă

Victoria republicanilor ar putea avea un impact major asupra politicii externe a SUA, consideră experţii. „Cred că va fi o insistenţă a Congresului privind o linie mai dură faţă de problema nucleară iraniană", spune Elliott Abrams, fost diplomat şi membru al Consiliului de Relaţii Externe, o organizaţie de experţi din Washington.

O altă „victimă" ar putea fi noul Tratat START cu Rusia, privind reducerea armelor nucleare, aflat în curs de ratificare de către cele două parlamente. Fiona Hill, de la Institutul Brookings din Washington, spune că republicanii s-ar putea opune ratificării, fie şi numai pentru a înscrie puncte politice împotriva lui Obama, care enumeră tratatul printre succesele sale. În privinţa Afganistanului, republicanii din Congres s-ar putea opune retragerii trupelor din Afganistan în 2011, anunţate de Obama.

Noua balanţă a puterii în Congres

John Boehner - probabil liderul noii majorităţi republicane



Balanţa puterii din Congresul american a fost înclinată în favoarea republicanilor de nemulţumirea cetăţenilor faţă de şomajul de 9,6%. Peste 15 milioane de americani nu au un loc de muncă în prezent.

Dacă luăm în calcul şi oamenii care muncesc doar câteva ore pe săptămână, cifra şomerilor în SUA ajunge la 25 de milioane. Unu din şapte americani trăieşte sub pragul sărăciei, însemnând un venit de 21.000 de dolari pe an pentru o familie cu patru membri.

Noua balanţă a puterii  în Congres
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite