Rebelii libieni pregătesc asaltul asupra capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt gata să dea o mână de ajutor forţelor ostile liderului libian, Muammar Gaddafi. Fortăreaţa din sudul Tripoli, unde se află Muammar Gaddafi, se pare că este ultimul bastion al regimului său. SUA şi UE încearcă să dea o mână de ajutor opoziţiei.

Liderul libian Muammar Gaddafi este supus la presiuni din ce în ce mai puternice, în condiţiile în care forţele de securitate din Zawiya, oraş situat la circa 55 de kilometri de Tripoli, s-au alăturat opoziţiei. Corespondenţii CNN relatează că au văzut civili înarmaţi adoptând poziţii defensive pe acoperişuri, pentru a se pregăti pentru o posibilă contraofensivă a lui Gaddafi.

Citiţi şi:

VIDEO Fiul lui Gaddafi anunţă: "Libia este în pragul războiului civil"

Circa 2.000 de persoane au luat parte la manifestaţii antiguvernamentale în oraş, unii stând pe tancuri şi având în mâini arme antiaeriene. Oponenţii liderului libian au respins ieri un atac al forţelor pro-guvernamentale şi în apropierea oraşului Misrata, aflat la 150 de kilometri est de Tripoli.

Un avion militar care ataca postul local de radio a fost doborât, iar protestatarii au capturat echipajul, potrivit unui martor, citat de Reuters. Miza acestei localităţi este o bază militară în care se găseşte muniţie. Şi în vestul ţării, nu departe de Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării şi fieful mişcării de protest, o bază militară a fost bombardată de un avion al forţelor armate libiene.

Oraşele eliberate fac front comun

După ce estul Libiei a scăpat de sub controlul lui Gaddafi, şi alte oraşe din vestul ţării au ajuns „în mâinile poporului" şi „pregătesc un marş pentru eliberarea capitalei Tripoli". Potrivit unui membru al comitetului revoluţionar din localitatea Nalut, aflată la 60 de kilometri de frontiera cu Tunisia, şi din care forţele loiale dictatorului au plecat, în aceeaşi situaţie se află şi oraşele al-Rhibat, Kabaw, Jado, Rogban, Zentan, Yefren, Kekla, Gherien, Hawamed.

„Suntem sub autoritatea Guvernului interimar de la Benghazi. Cu toate oraşele eliberate din munţii Djebel Nafusa şi cele care se află de cealaltă parte a muntelui ne pregătim forţele pentru un marş către Tripoli pentru a elibera capitala de jugul lui Gaddafi", a adăugat el. Colonelul Rachid Rajab, ce face parte dintr-un regiment din localitatea Tobruk (estul Libiei) care s-a alăturat protestatarilor, a declarat pentru Euronews că se pregăteşte pentru a începe marşul spre capitală.

El a afirmat că opoziţia dispune de tancuri şi arme antiaeriene. Liderii mişcării  contestare au înfiinţat un „Consiliu naţional" de tranziţie reprezentând oraşele care au trecut sub controlul insurgenţilor, după cum a anunţat Abdelhafez Ghoqa, un purtător de cuvânt al acestui organism, în cadrul unei conferinţe de presă la Benghazi. Consiliul este „faţa Libiei în timpul perioadei de tranziţie", a declarat el, adăugând că se poartă în continuare negocieri cu privire la componenţa şi funcţia acestui nou organism.

Sprijin extern

Protestatarii speră şi în sprijin extern. Primele măsuri au şi fost luate. Consiliul de Securitate al ONU a decis instituirea unui embargo asupra armelor, îngheţarea bunurilor şi interdicţii de călătorie pentru Gaddafi, membrii familiei sale şi apropiaţilor săi. Italia a suspendat un tratat din 2008 cu Libia care include o clauză de neagresiune, ceea ce i-ar permite să participe la viitoare operaţiuni de menţinere a păcii în Libia sau să acorde posibilitatea folosirii bazelor sale militare pentru orice intervenţie posibilă.

Ofciali de la Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagon au discutat cu omologii lor europeni şi din cadrul NATO despre cum ar putea impune restricţii de zbor deasupra Libiei, scrie „The New York Times". Un diplomat de la Naţiunile Unite a declarat că orice asemenea acţiune ar necesita noi dezbateri între cele 15 state ale Consiliului de Securitate, care este puţin probabil să acţioneze dacă nu există o intensificare semnificativă a violenţelor susţinute de stat în Libia, inclusiv folosirea avioanelor împotriva civililor. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, afirmase, săptămâna trecută, că Franţa şi Italia dispun de capacitatea potenţială de a interveni mai rapid pentru a impune interdicţii de zbor în Libia.

Administraţia Obama a discutat şi posibilitatea ca armata americană să perturbe comunicaţiile dintre liderul libian şi forţele sale armate. Dar, o serie de congresmeni americani influenţi consideră că nu este suficient şi au făcut apel la administraţia Obama să acorde sprijin militar opoziţiei din Libia. Au propus, între altele, să fie doborâte avioanele şi elicopterele militare care se ridică în aer la comanda dată de Gaddafi. ;

Mărturia unui român fugit din Libia 2 pagina 18

"Ne pregătim armele şi oamenii pentru asaltul asupra Tripoli şi pentru a-i apăra pe fraţii noştri de acolo."
Rachid Rajab
colonel în cadrul
unui regiment rebel


Vilă devastată

Protestatarii au devastat somptuoasa reşedinţă de vacanţă a lui Muammar Gaddafi, situată în zona montană Al Bayda, la nord de oraşul Benghazi. Sub luxoasa vilă se află un buncăr cu ziduri groase de 22 de centimetri, aflat la capătul unui labirint de tuneluri.

Penurie de alimente

În Libia începe să se instaleze o adevărată catastrofă umanitară: insuficienţă acută de alimente, medicamente. În Tripoli, locuitorii se plâng de creşterea preţurilor la alimente şi raţionalizarea bunurilor. Preţul orezului a crescut cu 500 %, ajungând la 40 de dolari sacul de cinci kilograme. Brutarii au voie să vândă doar cinci pâini de familie, iar cele mai multe măcelării sunt închise.

Probleme cu aprovizionarea au şi locuitorii din oraşele ce nu mai sunt sub controlul lui Gaddafi. Comunitatea internaţională s-a mobilizat şi a început să trimită primele ajutoare, care au ajuns, pentru început, în Benghazi. Primele alimente şi medicamente au fost trimise din Egipt şi Tunisia. Ieri, două avioane franceze au plecat către Benghazi având la bord nu numai materiale medicale şi medicamente, ci şi medici, şi infirmiere.

Sarkozy se adaptează la schimbările lumii arabe

Sarkozy a acceptat demisia şefei diplomaţiei franceze  Foto: Afp



Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, încearcă să-şi relanseze diplomaţia, în faţa revoluţiilor arabe, printr-o importantă remaniere a Guvernului său, marcată de demisia forţată a ministrului de Externe, comentează AFP. „Anumite popoare arabe îşi iau destinul în mâini", iar „aceste revoluţii arabe deschid o nouă eră în relaţiile franceze cu aceste ţări, de care suntem atât de apropiaţi, prin istorie şi geografie", a declarat şeful statului francez.

Duminică seară, într-un discurs radio-televizat, preşedintele francez a anunţat numirea lui Alain Juppe, anterior ministru al Apărării, în fruntea  Ministerului de Externe, în locul lui Michelle Alliot-Marie, demisionară. Allain Juppe, în vârstă de 65 de ani, a fost ministru de Externe în perioada 1993-1995. El se poziţionează, de-acum, ca noul centru de putere al Guvernului condus de François Fillon.

Anumiţi comentatori utilizau, chiar termenii de „vicepreşedinte" sau „salvator" al politicii externe franceze. Sarkozy a numit, de asemenea, un senator şi fost ministru, pe Gerard Longuet, ca ministru al Apărării şi l-a înlocuit pe controversatul său ministru de Interne, Brice Hortefeux, cu cel mai apropiat colaborator al său, Claude Gueant. Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, în mai 2012, acesta este însărcinat să câştige bătălia contra criminalităţii şi insecurităţii, mize electorale primordiale.

Anterior, Calude Gueant, în vârstă de 66 de ani, fost prefect, era secretarul general al preşedinţiei franceze, unde şi-a amenajat, de asemenea, un vast câmp de acţiune în domeniul diplomatic, multiplicând misiuni mai mult sau mai puţin discrete în Orientul Mijlociu şi în Africa. Liderul de la Elysee a solicitat UE convocarea unui summit pentru discutarea unei strategii comune în faţa crizei din Libia.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite