Război în „favelas“ între poliţie şi narco-dictatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Rio luptă împotriva traficanţilor care stăpânesc suburbiile. „Pacificarea“ uriaşelor ghetouri e o urgenţă în perspectiva Cupei Mondiale la Fotbal din 2014.

Bandele traficanţilor stăpânesc peste 100 de favelas, unele fiind abandonate de autorităţi în mâinile acestora încă din anii '60-'70. Peste un milion de oameni, cam 17% din populaţia metropolei, trăiesc în ghetouri, iar această realitate ştirbeşte imaginea „Cidade Maravilhosa" - Oraşul Minunat, cum mai este cunoscut Rio.

Chiar şi aşa, este cel mai vizitat oraş din emisfera sudică, iar turiştii străini vor fi şi mai mulţi în următorii ani. Rio va găzdui în 2014, pe celebrul Stadion Maracana, finala Cupei Mondiale la Fotbal, iar în 2016 vor fi Jocurile Olimpice.

Intervenţia în forţă a poliţiei

Încă de acum patru ani, autorităţile au declarat război bandelor de traficanţi de droguri şi încearcă să „pacifice" cartierele locuite de aceştia, trimiţând batalioanele de operaţiuni speciale ale poliţiei, antrenate special pentru lupta de gherilă urbană.

CITEŞTE ŞI

Povestea marinarilor care au salvat nava Perseus înfruntând gloanţele gărzii de coastă egiptene

Cunoscute sub numele de Bope, aceste unităţi au pacificat deja 19 favelas din cele 130 dominate de lorzii drogurilor. Obiectivul e ca până în 2014 să se ajungă la 40 de cartiere „curăţate". Intervenţia Bope e relatată într‑un reportaj al „Financial Times" realizat în favela Rocinha, una dintre cele mai mari din Rio şi ultima pacificată. Aici trăiesc peste 100.000 de oameni, în ultimele zeci de ani ei aflându-se sub controlul bandei „Amigos dos Amigos" - „Prietenii prietenilor".

Forţele de ordine, înarmate până-n dinţi   Foto: afp

Bope a emis iniţial un avertisment prin care a cerut bandiţilor să părăsească rapid zona, pentru a evita confruntările armate. Apoi străzile ghetoului au fost ocupate şi patrulate de echipele de intervenţie, însoţite inclusiv de blindate. Invadarea Rocinha de către Bope s-a soldat cu capturarea câtorva tone de droguri, 80 de puşti, grenade şi chiar şi cinci lansatoare de rachete sol-aer. A fost prins şi Nem, narco-dictatorul local, când încerca să fugă ascuns în portbagajul unei maşini.

Intervenţia unităţilor speciale a fost urmată de instalarea posturilor permanente de poliţie, apoi a birourilor mobile ale agenţiei de ocupare a forţei de muncă şi ale altor ONG-uri.

Alternativă socială

Autorităţile ştiu că aceşti oameni care depindeau total de narco-traficanţi nu pot fi câştigaţi fără aşa-zisa „soft-power", aşa că încearcă să le ofere locuri de muncă, asistenţă şi utilităţi de care înainte nu beneficiau. Deocamdată, economia înfloritoare din Rio asigură şi reuşita multor reabilitări. Chiar şi aşa, mulţi sunt nemulţumiţi, fiind convinşi că viaţa era mai liniştită când teritoriul era controlat de narco-traficanţi. „Amigos dos Amigos nu tolerau jafurile. Dar toţi poliţiştii pleacă acasă la 8 sau 9 seara. Cartierul e mai nesigur acum şi a trebuit să pun gratii la ferestre", spune Fabiana Franca, o femeie gravidă, proprietara unui magazin de haine.

Un alt proprietar al unui magazin de electronice de pe principala stradă din Rocinha se plânge că a fost jefuit în amiaza mare de cinci indivizi înarmaţi. „Nici măcar nu aveau cagule pe cap. Rocinha este prea mare ca poliţiştii să fie peste tot", explică Triago Marinho.

Recurgerea la forţa armată creează şi alte resentimente, în 2008 fiind ucis de poliţişti câte un infractor din favelas la fiecare 23 de arestaţi. Potrivit guvernatorului statului Rio, Sergio Cabral, politica de pacificare trebuie continuată chiar dacă poliţia locală ar trebui să îşi dubleze efectivul pentru a ocupa toate favelas. O mare realizare a programului de pacificare este reducerea omuciderilor de la 35 la 100.000 de locuitori în 2008 la numai 26,7 în 2010, adică aproape de media naţională, raportează guvernatorul Cabral.

image

Toxicomanii, controlaţi de poliţie Foto: reuters



Sărăcie lucie

Preluarea controlului cartierelor de la bandele înarmate nu rezolvă însă problema sărăciei şi a lipsei de educaţie, precum şi pe cea rasială, aproape două treimi dintre locuitorii ghetourilor fiind negri, faţă de numai 7% în rest. În favelas, oamenii sunt de trei ori mai săraci decât în celelalte cartiere, iar rata gravidităţii la minore este de cinci ori mai mare. În ultimii 10 ani populaţia favelas s-a dublat.

Medellin, exemplu de succes

Oraşul cartelurilor, cunoscut ca fiind capitala violenţei şi drogurilor din Columbia, Medellin este un exemplu al succesului intervenţiei militarizate împotriva lorzilor drogurilor. În 1991, avea o rată de omucideri de 381 la 100.000 de rezidenţi, însă a fost redusă an de an după 2002, momentul alegerii preşedintelui Alvaro Uribe.

image

Politica dură de combatere a cartelurilor de droguri şi miliţiilor a fost însă însoţită în Medellin şi de redesenarea hărţii arhitecturale, fiind investite sute de milioane de dolari pentru reconstruirea civilizată a cartierelor sărace.

"Cartierul e mai nesigur acum şi a trebuit să pun gratiila ferestre.''
Fabiana Franca proprietara unui magazin de haine din Rocinha

12 milioane de oameni trăiesc în favelas fără a avea acces la standardele unei vieţi civilizate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite