VIDEO Ratko Mladici, cel mai căutat criminal de război din Europa, a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai căutat criminal de război din Europa, Ratko Mladici, a fost arestat joi, a anunţat preşedintele sârb Boris Tadici. Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia este acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii. Arestarea a avut loc pe teritoriul Serbiei.

UPDATE Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, a fost condus în faţa judecătorului sârb pentru crime de război din Belgrad, care trebuie să îi citească actul de acuzare împotriva sa, pentru rolul său în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.

UPDATE Sârbii bosniaci au manifestat furie şi amărăciune după ce au aflat de arestarea comandantului lor militar în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP. Locuitorii din Belgrad, oraş în care Ratko Mladici este considerat de mulţi un erou, sau afişat sentimente asemănătoare.



"Serbia ne-a trădat. Îl urăsc pe preşedintele Tadic. Este dispus să dea totul pentru un strop de putere",  a declarat pentru AFP Mirjana Brdar din Banja Luka.

UPDATE Ratko Mladici, într-o stare fizică "destul de proastă"

Surse de la Tribunalul special pentru crime de război din Belgrad au afirmat că fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici (69 de ani), este într-o stare fizică "destul de proastă",

Este un om "destul de palid", ceea ce demonstrează că "nu ieşea prea mult", a precizat preşedintele Comitetului sârb pentru cooperarea cu Tribunalul de la Haga, Rasim Ljajici.

"Era destul de palid, ceea ce ne spune că nu ieşea prea mult afară şi că acesta a fost unul dintre motivele fugii sale îndelungate", a precizat preşedintele Comitetului sârb pentru cooperarea cu Tribunalul de la Haga, Rasim Ljajici, pentru postul public de televiziune RTS.

UPDATE Ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Dmitri Rogozin, a afirmat că Ratko Mladici trebuie să fie judecat, însă mai trebuie să răspundă pentru acţiunile lor şi reprezentanţii NATO, responsabili de bombardamentele din fosta Iugoslavie.

"Bineînţeles că Mladici trebuie să răspundă pentru actele sale, dar Serbia nu va resimţi culpabilitatea dacă reprezentanţii comunităţii internaţionale care au tras în civili nu vor fi condamnaţi", a afirmat Dmitri Rogozin la postul de radio Eho Moskvî.

image



UPDATE Ratko Mladici a ajuns în clădirea Tribunalului special pentru crime de război din Belgrad, a anunţat o sursă apropiată Tribunalului, citată de AFP.

Conform procedurii legale, Mladici trebuie supus unui control medical înainte de a fi deferit unui judecător, care îi va verifica identitatea înainte de a-i citi actul de acuzare.

image

UPDATE Ratko Mladici a fost "cooperant" în momentul arestării

Liderul sârbilor din Bosnia, căutat de 15 ani de justiţia internaţională, se află în drum spre Haga, unde este şi sediul Tribunalului Penal Internaţional penru fosta Iugoslavie, a anunţat televiziunea sârbă RTS.

Citiţi şi:  Masacrul de la Srebrenica, condamnat pentru prima oară de Parlamentul sârb

Ratko Mladici era dat în urmărire de Tribunalul Penal Internaţional (TPI), care l-a inculpat pe Mladici pentru acte de genocid comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Preşedintele sârb Boris Tadici a salutat munca forţelor sârbe de securitate, care l-au arestat pe Ratko Mladici, spunând că este mândru de operaţiune şi mulţumindu-le celor implicaţi.

image

Astăzi în cursul dimineţii, Ratko Mladici a fost arestat. Această arestare este rezultatul deplinei cooperări a Serbiei cu TPI. Astăzi, încheiem un capitol al istoriei regiunii noastre care ne va conduce spre o deplină reconciliere, a afirmat liderul de la Belgrad.

Preşedintele CE: "Este o veste extraordinară"

Preşedintele Comisie Europene (CE) Jose Manuel Barroso a salutat arestarea lui Ratko Mladici, susţinând că este o veste extraordinară.

Este o veste extraordinară. Exact în urmă cu o săptămână am fost la Belgrad. Am avut o discuţie aprofundată, sinceră cu preşedintele Tadici, care mi-a promis că va face tot ce-i stă în putere pentru arestarea lui Mladici, a declarat Barroso.

image

De asemenea, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a descris arestarea lui Ratko Mladici drept "o şansă pentru a fi făcută dreptate".

Ministrul britanic al apărării, Liam Fox, a salutat, şi el arestarea lui Ratko Mladici, spunând că este o şansă pentru Serbia "de a închide un capitol dureros al istoriei sale".

Cine este Ratko Mladici 

Ratko Mladici este fostul comandant al armatei sârbilor bosniaci în timpul războiului din 1992-1995, fiind considerat principalul vinovat pentru asediul de la Sarajevo şi masacrul de la Srebreniţa. Timp de mulţi ani, Serbia a minimalizat amploarea tragediei şi numeroşi sârbi îl consideră încă pe Ratko Mladic drept un erou care a luptat pentru cauza sârbă. De altfel, recunoaşterea de către Parlamentul sârb a vinovăţei Serbiei în epurarea etnică din Srebrenica a fost la fel de mult criticată precum a fost aplaudată.

image

• S-a născut la 12 martie 1942 la Bojinovici, în sudul Bosniei. Tatăl său, Nedo, era luptător al gherilei partizanilor şi a fost ucis în primăvara anului 1945, în timpul unui atac în localitatea de origine a liderului Croaţiei naziste, Ante Pavelici.

• Ratko era un tânăr foarte curajos şi activ, dar ambiţiile sale s-au schimbat pe măsură ce a crescut. A intrat la şcoala de Industrie militară din Zemun în 1961, s-a înscris la Academia Militară KOV şi, ulterior, la Academia pentru Ofiţeri, unde a absolvit ca şef de promoţie, în 1965.

• În iunie 1991, Mladici a fost promovat, din funcţia de ofiţer, în cea de comandant-adjunct al corpului militar din Priştina (Kosovo). La 4 octombrie 1991, a fost numit general-maior, iar forţele militare de sub comanda sa au participat la războiul din Croaţia.

• În 1992, a fost numit de preşedintele Radovan Karadzici comandant al Statului Major al VRS, post pe care l-a ocupat până în decembrie 1996.

• În iulie 1995, trupele aflate sub comanda lui Mladici au ocupat zonele de siguranţă ale ONU - Srebreniţa şi Jepa. La Srebreniţa, peste 40.000 de musulmani care căutaseră adăpost acolo au fost alungaţi. Circa 8.100 au fost executaţi, Mladici fiind acuzat că a dat acest ordin.

• A avut în anii războiului din fostul spaţiu iugoslav o ascensiune extrem de rapidă în ierarhia militară, rămânând una dintre cele mai populare figuri în rândul sârbilor din Bosnia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite