Radicalismul islamic creşte în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teroriştii wahabiţi pregătiţi în Balcani ar putea pătrunde uşor în Europa Occidentală dinspre Bulgaria, susţin analiştii. România este ferită deocamdată. Au existat tentative de radicalizare, dar a învins modelul musulman moderat din Dobrogea, spun membri ai comunităţii musulmane.

Radicalismul islamic din ţări cu populaţie musulmană din Balcani, ca Macedonia, Bosnia, chiar Bulgaria s-a amplificat în ultima vreme, au remarcat cu îngrijorare observatori ai evoluţiei situaţiei din Balcani.

Citiţi şi:

Cele o mie de feţe ale radicalismului islamic

Recent, un video postat pe You Tube  prezenta un grup de albanezi din Macedonia care-l omagiau pe Osama Bin Laden. Cu toate că majoritatea albaneză din această ţară este laică, experţii au constatat o radicalizare a unor grupuri din comunitatea islamică macedoneană, relatează într-o corespondenţă Associated Press.

Tendinţa se manifestă şi în alte regiuni din Balcani, iar preocuparea este cu atât mai mare cu cât, prin intermediul Bulgariei, stat membru al UE, terorişti pregătiţi în zonă ar putea pătrunde uşor în Europa occidentală.

Pericolul principal este wahabismul, o ramură a islamismului, foarte răspândită în Arabia Saudită, şi îmbrăţişat şi de Osama Bin Laden şi de talibani. În ultimii 10 ani, wahabismul a devenit mult mai agresiv în Macedonia, în Balcani şi în Europa, susţine Jakub Selimovski, conducătorul Departamentului de educaţie religoasă în comunitatea islamică din Macedonia.

Întensificarea radicalismului islamic, spune el, a provocat o scindare în comunitatea musulmană. Se semnalează de-acum o luptă pentru putere în cadrul comunităţii religioase islamice oficiale, între curentul moderat şi aripa wahabită. Autorităţile din Macedonia nu recunosc existenţa unei ameninţări din partea radicalismului islamic, dar o oficialitate guvernamentală care a cerut să-şi păstreze anonimatul a confirmat că grupările radicale sunt urmărite cu atenţie.

Triunghi fundamentalist

Potrivit lui Selimovski, wahabiţii, a căror prezenţă nu s-a semnalat niciodată în Balcani, şi-au fixat centrul în Macedonia şi la ora actuală au pătruns şi în Bosnia, Kosovo, Serbia şi Croaţia şi în ultima perioadă şi în Bulgaria, ţară în care o şesime din cei 7,6 milioane de locuitori este musulmană sunnită. Grav este că apariţia wahabiţilor a antrenat un conflict vizând controlul religiei şi al proprietăţii comunităţii islamice.

De exemplu, de la jumătatea anilor '90, mari sume de bani, provenite de la organizaţii musulmane din străinătate, au fost cheltuite pentru construirea a 150 de moschei şi pentru aşa-numite centre de învăţătură pentru propagandă wahabită. Potrivit fostului muftiu-şef al Bulgariei, Nedim Gendzhev, organizaţii musulmane încearcă să formeze un triunghi fundamentalist, compus din Bosnia, Macedonia şi Munţii Rodopi (din vestul Bulgariei).

Teze ale islamismului fundamentalist sunt răspândite în localităţi din sudul şi nord-estul Bulgariei. Cu toate că autorităţile bulgare au închis în 2003 un număr de centre islamice, existând suspiciunea finanţării lor de către organizaţii musulmane radicale, analistul politic Dimitar Avramov susţine că centre în care se predică radicalismul islamic apar peste tot în ţară. Există cel puţin şapte şcoli musulmane neoficiale neînregistrate şi necontrolate de stat unde, în ultimii 20 de ani, au absolvit 3.000 de tineri musulmani.

Anul trecut, în Serbia, 12 musulmani wahabiţi din regiunea Sandjak au fost condamnaţi la 13 ani de închisoare deoarece pregăteau atacuri teroriste, inclusiv împotriva Ambasadei SUA din Belgrad. În Bosnia, de ani de zile se duce o dezbatere aprinsă legată de influenţa wahabită, sârbii bosniaci susţinând că există o prezenţă masivă în ţară, fapt negat de musulmanii bosniaci. Comunitatea islamică oficială din Bosnia a reuşit să reducă influenţa wahabită.  Deşi mulţi tineri din Albania au absolvit universităţi în ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv din Arabia Saudită şi acum se află la conducerea unor moschei, wahabiţii nu s-au impus.

Încercări şi în România

La începutul anilor '90 şi în comunitatea musulmană din România au existat încercări de creare a unor organizaţii radicale islamice de sorginte străină şi de influenţare mai ales a tineretului, dar ele au eşuat. Modelul musulman dobrogean de convieţuire paşnică cu celelalte etnii este puternic şi atractiv şi pentru alte ţări musulmane, au arătat membri ai comunităţii musulmane din România, la masa rotundă organizată la Constanţa cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a moscheii Carol I din acest oraş.

Ultra-conservatorism

Wahabismul este latura ultra-conservatoare a ramurii sunnite a Islamului. Se bazează pe învăţăturile lui Muhammad ibn Abd-al-Wahhab (secolul al XVIII-lea), care a pledat pentru scăparea Islamului de inovaţiile în materie de religie. Este răspândit în special în Arabia Saudită. Principala doctrină este unicitatea şi unitatea lui Allah.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite