VIDEO Armata nord-coreeană a lansat 200 de obuze asupra Coreei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata nord-coreeană a lansat ieri peste 200 de obuze asupra insulei, ucigând cel puţin doi soldaţi. Armata din Coreea de Sud a răspuns cu aceeaşi monedă.

Citeşte şi:
Atacul Coreei de Nord asupra insulei Yeonpyeong este cel mai grav împotriva civililor, din ultimii 20 de ani

Pe insula Yeonpyeong, unde locuiesc aproximativ 1.300 de oameni, au fost făcute una cu pământul 70 de case. Imaginile prezentate de televiziunile sud-coreene au surprins rafalele de obuze şi mai multe clădiri în flăcări.  Reţeaua de electricitate a căzut, insula rămânâd fără curent electric. Coloanele de fum negru care se ridicau ieri după-amiază de pe insulă erau vizibile de la depărtare.

Sute de localnici au părăsit Yeonpyeong, ajungând pe continent (la o distanţă de 145 de kilometri) cu ajutorul bărcilor de pescuit şi riscând să cadă victime schimbului de focuri între cele două Corei. Cei care au decis să rămână pe insulă - o zonă disputată de cele două Corei - au fost duşi de autorităţi în buncăre. Armata sud-coreeană a ridicat gradul de alertă la cel mai înalt nivel de la sfârşitul războiului cu nordul (1950-1953).

Reuniune în buncăr

Preşedintele de la Seul, Lee Myung- Bak , a convocat o reuniune de urgenţă a Guvernului, tot într-un buncăr aflat chiar sub palatul prezidenţial de teama unor atacuri care ar putea viza capitala Coreei de Sud. Şeful statului a asigurat că va lua toate măsurile ca situaţia să nu se transforme într-un adevărat război în Peninsulă. „Armata noastră va riposta ferm la orice nouă provocare", a avertizat însă preşedinţia sud-coreeană.

Liderul Myung-Bak a calificat bombardarea Yeonpyeong de către  Coreea de Nord drept o „provocare  militară clară". „Acest bombardament care a vizat obiective civile este de neiertat. Autorităţile de la Phenian vor trebui să-şi asume responsabilitatea", a subliniat preşedinţia sud-coreeană. Consiliul de Securitatea al ONU se reuneşte azi de urgenţă pentru a analiza situaţia. Japonia este în stare de alertă, iar Rusia şi China şi-au exprimat preocuparea în legătură cu ostilităţile din Peninsula Coreea.

Statele Unite au lansat un avertisment dur la adresa Phenianului. „SUA îşi menţin angajamentul de a-şi apăra aliatul, Coreea de Sud, şi pacea şi stabilitatea din regiune", a transmis Casa Albă. Viceministrul sud-coreean al Apărării, Chang Kwang-il, a asigurat că Seulul nu va cere redesfăşurarea rachetelor nucleare tactice americane pentru că acest lucru ar fi în dezacord cu denuclearizarea Peninsulei.

Succesorul lui Kim Jong-Il îşi arată muşchii

Analiştii de politică externă susţin că tiruri de artilerie de ieri, ca şi scufundarea navei sud-coreene din primăvară sunt demonstraţii de forţă ale lui Kim Jong-un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-Il la conducerea Coreei de Nord. Înainte de a prelua oficial conducerea ţării comuniste, Jong-un, promovat de tatăl său la gradul de general cu patru stele, trebuie să se impună intern, ca mare conducător. Aşa cum au făcut-o şi bunicul său, Kim Ir-Sen şi tatăl său, când au preluat puterea, Jong-un a început un proces de epurare în Partidul Comunist şi în armată acuzând mai mulţi oficiali din garda veche de corupţie.

Pentru a-şi consolida influenţa în aparatul de stat, Kim Ir-Sen ar fi executat sute de disidenţi, în primii săi ani la putere, ca şi fiul său, Kim Jong-Il, care l-a succedat şi care ar fi executat sute de militari ce prezentau un „comportament suspect". În acest timp, oamenii obişnuiţi din peninsulă se tem pentru siguranţa zilei de mâine. „Cu siguranţă se va ajunge la război. Locuiesc la graniţa dintre cele două Corei şi mă simt mereu în pericol", a declarat o tânără sud-coreeană.

Divizaţi de 60 de ani

Sudul şi Nordul nu au semnat niciodată un acord de pace. Linia de demarcaţie de 240 de kilometri lungime şi o lăţime de patru km, „zona demilitarizată", a fost trasată de ONU. Insula Yeonpyeong se află la sud de această zonă pe care regimul comunist de la Phenian n-a recunoscut-o niciodată.

Uzină nucleară ultramodernă

image

Centrala nucleară nord-coreeană Foto: Reuters

Atacul lansat de Phenian asupra insulei sud-coreene din Marea Galbenă are legătură nu doar cu nevoia Kim Jong-un de a se impune în faţa „vechii Gărzi" din propria ţară, ci şi cu efortul Coreii de Sud de a-şi consolida poziţia  în negocierile pe tema programului său nuclear. Cu doar câteva ore înaintea incidentului armat, emisarul american Stephen Bosworth afirmase că Statele Unite nu pot analiza posibilitatea reluării negocierilor „cât timp sunt programe nucleare în derulare".

Construită ca vântul şi ca gândul

Totodată, atacul a fost lansat după ce preşedintele Lee Myung-bak a spus că va continua să acorde ajutoare economice Nordului doar dacă acesta face progrese în negocierile pentru abandonarea armelor nucleare. Phenianul a uimit o lume întreagă luna aceasta când a prezentat unui cercetător american, aflat în vizită, o nouă centrală nucleară construită în mai puţin de un an, în secret. Uimit, cercetătorul american a povestit că centrala nord-coreeană - construită pe locul unui fost reactor care producea plutoniu pentru arsenalul nuclear al ţării la uzina Yongbyon  -  deţine „o sală de control ultramodern".

Phenianul susţine că în reactorul experimental cu apă uşoară funcţionează deja 2.000 de centrifuge. Reactoarele cu apă uşoară sunt folosite de obicei pentru generarea de electricitate în scopuri civile şi sunt considerate relativ sigure în ceea ce priveşte riscurile de proliferare nucleară. Imaginile obţinute prin satelit arată că este vorba despre un reactor cu apă uşoară.

Material nuclear periculos

Experţii occidentali avertizează însă că acestea pot produce 26 de kilograme de uraniu ce poate fi îmbogăţit, suficient pentru a produce arma nucleară. Uzina nucleară nu exista în aprilie 2009, când ultimii inspectori americani şi internaţionali au fost obligaţi să părăsească ţara. Ritmul în care Coreea de Nord (ţară sărăcită de embargoul internaţional - venitul pe cap de locuitor fiind de 1.900 de dolari pe an - şi rămasă fără piaţă de desfacere după dezmembrarea URSS) şi-a construit gigantul nuclear arată că a primit ajutor extern, încălcând sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite