Atacul Coreei de Nord asupra insulei Yeonpyeong este cel mai grav împotriva civililor, din ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Civilii au fost evacuaţi de pe insula sud-coreeană
Civilii au fost evacuaţi de pe insula sud-coreeană

Un soldat sud-coreean a fost ucis şi alţi 13 răniţi, după ce Coreea de Nord a lansat, marţi, zeci de obuze asupra unei insule sud-coreene, peste 60 de case fiind incendiate.

Deşi conflictul nu este singular, violenţele de astăzi reprezintă actul cel mai grav de agresiune împotriva civililor, din partea Phenianului. A fost primul atac de artilerie de pe teritoriul sud-coreean din 1953, notează Daily Telegraph

Primele imagini de la atacul din peninsula Coreea

Rezidenţii sunt însă obişnuiţi cu actele de agresiune ale Coreei de Nord. Atacul de astăzi pare să fie un răspuns la exerciţiile militare de rutină, efectuate de sud coreeni. "Desfăşuram exerciţii militare aeriene, navale, şi se pare ca au deschis focul", a declarat un oficial militar sud coreean. Phenianul, însă, acuză Coreea de Sud că a tras prima obuze în direcţia sa, ceea ce a determinat răspunsul cu tiruri de artilerie.

Atacul vine şi pe fondul încercărilor trimisului Statelor Unite în Coreea de Nord de a ajunge la un consens pentru a reporni discuţiile dintre China, Coreea de Sud, Rusia, Japonia, Statele Unite şi Coreea de Nord privind denuclearizarea.

VIDEO Conflict în Asia: Coreea de Nord a atacat Coreea de Sud

De altfel, atacul vine şi pe fondul pregătirilor Coreei de Nord pentru a transfera puterea de la Kim Jong-il, în vârstă de 68 de ani, la cel de-al treilea fiu al acestuia, Jong-Un, un tânăr de 27 de ani. Analiştii au remarcat faptul că ultima predare de putere în Coreea de Nord a fost, de asemenea, însoţită de o serie de acte agresive menite să consolideze relaţia noului lider cu armata. O luptă internă pentru putere în Coreea de Nord este, de asemenea, considerată a fi în curs de desfăşurare, şi ar fi putut stârni acţiuni militare.

Atacul de astăzi reprezintă apogeul tensiunilor dintre cele două ţări, dar Sudul are puţine opţiuni militare imediate, Coreea de Nord fiind greu de atacat, mai notează Daily Telegraph.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite