Populismul îl costă pe Orban tranşa de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ungariei, Viktor Orban (Fidesz), riscă să devină persona non grata pentru Occident din cauza deciziilor politice şi economice cu miză electorală. A speriat investitorii pierzând o nouă tranşă din împrumutul FMI, şi-a numit colegii de partid la conducerea instituţiilor de stat şi se pregăteşte să cenzureze presa.

Presa internaţională îl critică dur pe şeful Executivului de la Budapesta pentru că sacrifică redresarea economică a Ungariei  şi bunele relaţii cu statele vecine prin decizii luate cu un singur gând: să câştige alegerile locale din toamnă. 

„Ungaria este pe cale să devină paria pieţelor financiare din lume", comentează „Handelsblatt". „Politica naţionalistă a lui Orban, care a culminat cu impunerea cetăţeniei pentru etnicii maghiari din vecini, se face simţită acum şi în politica fiscală a Budapestei", susţine „Der Standard".

Cartonaş roşu de la FMI

Guvernul ungar nu va introduce noi măsuri de austeritate. Este promisiunea făcută ungurilor de Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei din Guvernul Orban.

El a explicat că austeritatea este principalul motiv al scăderii economice şi al şomajului ridicat. Refuzul vehement al  Guvernului de centru-dreapta de a aplica măsuri de reducere a deficitul bugetar a dus zilele trecute la pierderea unei tranşe din împrumutul de la FMI, în valoare totală de 20 de miliarde de euro.

Citiţi şi:

Viktor Orban vrea să controleze presa ungară

Orban vrea să scape de „dictatele“ FMI

FMI se pregăteşte de noi împrumuturi

Consecinţele au fost vizibile: forintul a înregistrat cea mai puternică depreciere din ultimele şase săptămâni, iar bursa a fost în cădere liberă. Investitorii au intrat în panică.  Ministrul Economiei de la Budapesta insistă că deprecierea monedei ungare este doar un efect psihologic al suspendării negocierilor cu FMI. 

Pericol pentru România

Soluţia corectă pentru economia ungară, spune acelaşi oficial, este menţinerea taxei speciale asupra băncilor până în 2013, care va aduce, doar anul acesta, la bugetul de stat, peste 720 de milioane de euro. Reprezentanţii băncilor străine din Ungaria spun că premierul Orban  „se joacă cu focul". 

Până una, alta, situaţia din Ungaria, adică vânzările masive derulate pe piaţa financiară şi monetară ungară după suspendarea negocierilor cu FMI, pune în pericol ţările est-europene, inclusiv România.

„Cazul Ungariei riscă să contamineze alte state est-europene", a declarat preşedintele BERD, Thomas Mirow, citat de „Handelsblatt".  El a subliniat că în timp ce Polonia se descurcă bine, România şi Bulgaria sunt încă în recesiune.

Având în vedere că a câştigat scrutinul din aprilie cu promisiunea că va tăia taxele, Fidesz se vede nevoit să amâne punerea în aplicare a măsurilor de austeritate până la alegerile locale din octombrie, momentul la care probabil vor fi reluate şi negocierile cu FMI.

„Dacă Fidesz reuşeşte să-şi consolideze puterea la nivel local, va scăpa de alegeri trei ani, iar Guvernul condus de Orban va avea mână liberă", comentează Reuters. 

Statul, monopol de partid

Perspectivă periculoasă, apreciză ziariştii de la „Le Journal Francophone de Budapest". Ei amintesc că, în cele trei luni şi jumătate de guvernare, Orban s-a folosit de majoritatea parlamentară a Fidesz ca să-şi planteze colegii de partid la conducerea celor mai importante instituţii ale statului.

Printre acestea se numără Curtea de Conturi, Banca Ungară de Dezvoltare, Biroul Naţional de Statistică, Poliţia Budapestei şi Agenţia de dezvoltare a Ungariei, care administrează fondurile UE.

Să înţeleagă Grecia

Suspendarea discuţiilor cu FMI este un avertisment, nu atât pentru Ungaria, cât pentru Grecia, care nici ea nu se grăbeşte să-şi rezolve deficitul bugetar, scriu jurnaliştii de la „Wall Street Journal". „FMI vrea să vadă măsuri de austeritate credibile, pe termen lung", comentează publicaţia.

Pumnul în gura presei

Îngrijorătoare - scriu ziariştii din lumea întreagă - este intenţia lui Viktor Orban de a transforma presa ungară în presă aservită unui singur partid.  Fidesz va supune la vot, luna aceasta, o propunere legislativă ce prevede comasarea autorităţilor care supervizează canalele publice de televiziune şi radio într-un puternic consiliu media de reglementare a domeniului public, dar şi a celui privat.

Preşedintele acestui consiliu va fi numit direct de premierul Viktor Orban. Jurnaliştii de la „Washing­ton Post" au avertizat : „Dacă premierul Fidesz, Viktor Orban, nu-şi va folosi puterea obţinută la alegerile din aprilie pentru redresarea economiei, ci pentru slăbirea instituţiilor democraţiei, va deveni încă o dată paria ţărilor din Vestul Europei".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite