Viktor Orban vrea să controleze presa ungară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar de centru-dreapta Viktor Orban are de gând să controleze presa şi să transforme mass-media publică în presă de partid, un fenomen care nu s-a mai întâlnit în Europa Centrală de la căderea comunismului, notează cotidianul Washington Post.

Viktor Orban a devenit persona non grata la Washington, între 1998-2002, când a mai fost prim-ministru, în ciuda faptul că ţara sa era membră NATO. Administraţia lui George W. Bush a fost ofensată de obiceiul lui Orban de a curta extrema-dreaptă a Ungariei, care încă îmbrăţişează naţionalismul în stilul anilor 1930 şi antisemitismul, aminteşte Washington Post.

Îndepărtat de la putere prin alegerile din 2002, Orban şi-a petrecut opt ani în opoziţie, dar la ultimele alegeri, din aprilie, a obţinut o victorie categorică, ce i-a adus partidului său majoritate de două treimi în Parlament, suficientă pentru a guverna fără ajutorul extremei-drepte. Mulţi ungari s-au gândit că Orban îşi va tempera politicile care în trecut au dat naştere la controverse. Până acum, nu a făcut-o, scrie Washington Post.

Printre primele acte ale noului guvern al lui Orban a fost o lege prin care li se garantează paşapoarte etnicilor maghiari din alte ţări, măsură ţintind minorităţile maghiare din Slovacia, România şi Serbia. Având în vedere că primele două sunt membre ale Uniunii Europene, iar a treia este candidată pare să nu fi fost mare nevoie de o astfel de  măsură. Dar Orban, din nou, îi curtează pe cei din ţara sa care niciodată nu au acceptat Tratatul de la Trianon din 1920, ce a redus teritoriul Ungariei la graniţele din prezent.

Măsura cu acordarea paşapoartelor poate fi considerată simbolică. Dar o a doua iniţiativă majoră a noului guvern - o încercare de a impune un nou control asupra presei - nu este deloc aşa, relatează cotidianul american.

Într-o primă etapă, Orban şi-a folosit majoritatea parlamentară pentru a renunţa la prevederea constituţională care urmărea să prevină "monopolurile de informaţie". Partidul său a introdus apoi o propunere legislativă, care urmează să fie votată luna aceasta, prin care vor fi comasate câteva autorităţi care în prezent supervizează canalele publice de televiziune şi radio, urmând să fie creat un puternic consiliu media care să stabilească reglementări în domeniul public, dar şi în cel privat.

Preşedintele acestui consiliu va fi numit de Orban, iar alţi membri vor fi numiţi de partidul aflat la conducere.

Efectul, spune liderul opoziţiei socialiste, este să "transforme mass-media publice în media de partid", un fenomen care nu s-a mai întâlnit în Europa Centerală de la căderea comunismului, precizează publicaţia americană.

O a doua măsură care priveşte media se referă la extinderea reglementărilor guvernamentale referitoare la instituţiile private din print şi chiar la bloggeri şi va deschide calea către controlul conţinutului şi înregimentarea instituţiilor de presă la politicile guvernamentale, mai scrie Washington Post.

Obiecţii puternice faţă de aceste proiecte legislative din partea grupurilor internaţionale pentru libertatea presei, precum şi din partea jurnaliştilor maghiari au determinat guvernul să amâne acţiunea în Parlament, mai scrie Washington Post.

Marea victorie electorală a lui Orban i-a dat o mare autoritate într-o democraţie parlamentară. În cel mai bun caz, s-ar putea folosi de ea pentru a promova reformele economice de care Ungaria are nevoie pentru a-şi reveni din economia bolnavă. Dacă va vrea să slăbească instituţiile democratice, va deveni, din nou, un paria al capitalelor occidentale, conchide cotidianul american.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite