Ororile războiului din Irak: degete topite cu substanţe chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

WikiLeaks, siteul internet „specializat“ în publicarea unor documente confidenţiale stânjenitoare referitoare la Pentagon şi la diverse teatre de luptă internaţionale, face din nou dezvăluiri care pun „în corzi“ armata, dar şi autorităţile americane.

Astfel, în peste 400.000 de documente date publicităţii (un număr-record), WikiLeaks afirmă că cel puţin 109.000 de persoane au murit în războiul din Irak (63% din acestea fiind civili) de la începutul războiului, în 2003, şi că forţele americane au întocmit un bilanţ precis al deceselor şi răniţilor irakieni, chiar dacă au negat mereu acest lucru.

Mai citeşte şi:

VIDEO Noi dezvăluiri WikiLeaks despre soldaţii americani: "aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş"

Amnesty International cere investigharea abuzurilor denunţate de WikiLeaks

Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig, militarii morţi în Afganistan, vor fi comemoraţi mâine de colegii lor

Mai mult, siteul susţine că oficialii americani au fost tot timpul la curent (dar nu au intervenit în niciun fel) cu relele tratamente şi torturile la care au fost supuşi prizonierii, în special cei din închisoarea Abu Ghraib.

„Abuzurile au fost comise atât de reprezentanţi ai coaliţiei internaţionale, cât şi de forţele irakiene instruite de armata americană", se afirmă în documentele confidenţiale.

Acestea pun în evidenţă numeroase cazuri de crime de război, mutilări precum şi „uciderea deliberată a persoanelor civile care încercau să se predea". La fel, este descris comportamentul soldaţilor americani, care „aruncau în aer clădiri întregi pentru că o singură persoană înarmată se afla pe acoperiş".

Există de asemenea mărturii înregistrate conform cărora prizonierii erau supuşi unor dureri de neimaginat atunci când degetele, de la mâini şi de la picioare, le erau arse cu acid.

Un comunicat al siteului găzduit în Suedia mai afirmă că ar trebui anchetate cel puţin 40 de omucideri arbitrare în rândul civililor irakieni, comise de militari ai coaliţiei internaţionale.

Irakieni în Iran

Un alt „secret" dezvăluit de documentele date publicităţii se referă la războiul din umbră dintre SUA şi miliţiile irakiene susţinute din Iran. Militanţi irakieni s-ar fi dus în Iran pentru a fi formaţi ca lunetişti, iar forţa iraniană Quds ar fi colaborat cu extremiştii irakieni pentru asasinarea unor oficiali de la Bagdad, obedienţi faţă de Statele Unite. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite