Orban vrea să desfiinţeze agenţia ungară de ştiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul proiect de lege a presei prezentat în parlamentul de la Budapesta care, potrivit unor analişti din Ungaria şi din străinătate, vizează aservirea mass-mediei publice guvernului Fidesz, prevede, pe lângă comasarea televiziunii, radioului public şi a postului TV Duna, desfiinţarea agenţiei ungare de presă MTI, ea urmând să fie înlocuită cu o agenţie guvernamentală.

Cu 10-20 de angajaţi, menirea ei ar fi să transmită numai ştirile de presă ale ministerelor şi instituţiilor guvernamentale, informează cotidianul ungar „Népszava".

Populismul îl costă pe Orban tranşa de la FMI

Ar fi, comentează ziarul, una dintre cele mai mari lovituri date drepturilor cititorilor de a avea acces la informaţii obiective. Cu cei 170 de ziarişti din ţară şi din străinătate, MTI furnizează celorlalte instituţii mass-media informaţii interne şi externe, iar în ceea ce priveşte a doua categorie acordă prioritate evenimentelor din ţările vecine şi vieţii maghiarimii de dincolo de graniţe.

Pe plan intern, ştirile referitoare la activitatea guvernului şi parlamentului reprezintă oricum o obligaţie. MTI, societate pe acţiuni, este proprietatea Parlamentului, finanţată din bugetul de stat (60 la sută) şi din venituri proprii (40 la sută). Circa 70 la sută din ştirile utilizate de mass-media particulară, scrisă sau audiovizuală reprezintă sau se bazează pe ştirile MTI. Agenţia are o vechime de peste 130 de ani.

Ştiri MTI fără bani?

Cotidianul ungar mai explică şi că o agenţie exclusiv guvernamentală s-ar limita la comunicatele şi informaţiile oficiale şi nu ar prezenta informaţii alternative.  Una dintre ideile lansate legate de noua lege a presei a fost şi gratuitatea ştirilor MTI. Deocamdată, propunerea a găsit puţini adepţi, deoarece consecinţele unei astfel de măsuri ar fi deosebit de grave. În primul rând, practic, ar desfiinţa toate celelalte agenţii de presă private.

În plus, ar determina falimentul MTI, bugetul neputând suporta susţinerea materială în totalitate a agenţiei, respectiv un plus de 1,5 miliarde de forinţi cât reprezintă la ora actuală câştigurile MTI. Iar o astfel de măsură ar contraveni reglementărilor UE privind piaţa concurenţială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite