Orban şi spectrul Ungariei Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din afară, puterea lui Orban pare destul de înfricoşătoare. Mai ales dacă se ia în considerare obiectivul final al naţionaliştilor -  crearea Ungariei Mari.

Acest scop nerostit, dar foarte vizibil, decurge din toate lozincile Fidesz. Orban ar trebui mai întâi să consolideze Ungaria din interior şi numai după aceea îşi va putea permite o confruntare cu statele vecine pe ale căror teritorii trăiesc minorităţi maghiare într-un număr considerabil.

În plus, nici atunci nu trebuie să existe temerea că problema maghiară ar scăpa de sub control şi ar trece peste tabu-ul de după război, inviolabilitatea graniţelor. Pentru acest lucru, Ungaria este încă destul de slabă şi de mică şi ar avea nevoie de ajutorul unor jucători mai mari, de exemplu al Germaniei.

Pe termen scurt şi mediu Orban nu va dispune de suficientă putere pentru a-şi ameninţa vecinii, dar va fi suficient de puternic pentru ca, lansând subiectul Ungariei Mari, să facă probleme în Europa centrală.

Cel puţin din când în când guvernul Orban va trebui să-şi manifeste forţa în direcţia vecinilor, deoarece, în esenţă, Fidesz este o formaţiune politică naţionalistă. În plus, se va află şi sub presiunea partidului extremist de dreapta Jobbik... În relaţiile slovaco‑ungare, intenţia de extindere politică a Fidesz în direcţia minorităţilor maghiare din ţările vecine va crea probleme. Toate acestea ar putea duce la expansiunea extremismului din Ungaria în cercurile maghiarilor din Slovacia...

În următorii ani, problema maghiară se va întări cu certitudine, ţinând cont de faptul că în spatele declaraţiilor şi lozincilor lui Viktor Orban se vede clar proiectul Ungariei Mari. 

CITEŞTE ŞI

Ungurii de la Karpatia cântă rock împotriva românilor pe banii lor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite