Occidentalilor începe să le placă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2008, ţara noastră a fost a doua destinaţie de emigraţie pentru germani, în timp ce viitorii medici din Vest vin să se şcolească în Transilvania. După aderare, România a devenit a doua ţintă a emigranţilor germani, după Polonia, depăşind state precum SUA, Elveţia sau Austria.

Pentru prima dată în ultimii 24 de ani, numărul emigranţilor a fost, în 2008, mai mare decât numărul imigranţilor în Germania. Ca şi în 2007, destinaţia favorită a germanilor a fost Polonia, urmată în mod surprinzător de România şi abia pe poziţia a treia Statele Unite, potrivit unui raport al Biroului Federal de Migraţie publicat miercuri.

Mai citiţi şi:

Traficanţi de emigranţi basarabeni după gratii

România, în topul emigranţilor din UE, dar pe ultimul loc ca ţară gazdă pentru străini

Sutele de asiatici din Bacău au „emigrat“ spre locurile natale

În 2008 s-au stabilit în Germania 682.146 persoane şi au părăsit ţara 737.889. Marea majoritate a celor care au plecat din Germania (573.815) erau străini, însă, chiar şi aşa, numărul cetăţenilor germani care aleg să emigreze este în creştere.

Cei mai mulţi dintre cei care au plecat din Germania s-au
stabilit în Polonia (132.438), România (38.030) şi Statele Unite (35.592). O situaţie specială se înregistrează în cazul cetăţenilor turci. Tot în premieră, numărul turcilor care au venit în Germania (28.741) a fost mai mic decât cel al cetăţenilor de origine turcă plecaţi în ţara natală (38.389).

În pofida temerilor, după ce România şi Bulgaria au intrat în UE în 2007, numărul imigranţilor din aceste ţări a scăzut, asta şi ca urmare a unor facilităţi, chiar şi restrânse, pe piaţa muncii din Germania.

În prezent, în această ţară trăiesc aproximativ 6,7 milioane de străini, cei mai mulţi provenind din Turcia (25,1%), Italia (7,8%) şi Serbia (6,3%).

Raiul studenţilor la medicină

România este preferată şi de vest-europenii care doresc să devină medici. Tot mai mulţi tineri, în special din Italia, Franţa, Germania şi Elveţia, vin în Transilvania, într-un "flux migrator opus celui cu care ne-am obişnuit până în prezent", scrie cotidianul italian "Il Giornale". Cea mai căutată este Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, unde din cei 7.000 de studenţi 1.600 sunt străini.

Motivele acestui fenomen au diferite explicaţii. Unii susţin că universităţile româneşti sunt preferate datorită taxelor mici, a infrastructurii şi corpului didactic bune. Totodată, aici se face mai puţină teorie şi mai multă practică. Alţii sunt de părere că testele de admitere şi examenele sunt mai uşoare.

Filiera franceză

În Hexagon, 85% din studenţi nu reuşesc să treacă de primul an la medicină. Dezarmaţi şi de taxele mari, francezii au început din anul 2000 să aplice „planul B": înscrierea dosarelor la Universitatea din Cluj-Napoca.

Exodul lor a fost facilitat şi de faptul că în „capitala" transilvană a fost înfiinţată o secţie de medicină în limba franceză. Taxa anuală este de 5.000 de euro, mai mică decât în Franţa, iar diplomele le sunt recunoscute în Uniunea Europeană.

După ce îşi termină studiile, francezii revin acasă, nu înainte de a efectua stagii de perfecţionare în alte ţări europene.

Fraţii elveţieni

Mult timp, destinaţia favorită a nemţilor era Elveţia, datorită limbii comune, a apropierii geografice şi a salariilor mai mari, în special pentru cei cu studii superioare. În 2008, Ţara Cantoanelor a căzut pe poziţia a 15-a.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite