Sutele de asiatici din Bacău au „emigrat“ spre locurile natale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chinezoaicele au fost, timp de trei ani, o pată de culoare pe străzile oraşului
Chinezoaicele au fost, timp de trei ani, o pată de culoare pe străzile oraşului

În timp ce unii afacerişti au început să pună lacătul pe firmă şi să-şi facă bagajele, alţi străini, atraşi de frumuseţea băcăuancelor, se stabilesc în România.

Cei mai mulţi străini care au venit în Bacău pentru a pune pe picioare o afacere  sau doar ca simpli angajaţi ai unor societăţi comerciale au început să-şi facă bagajele. Primele care au plecat au fost cele 139 de chinezoaice aduse de societatea de confecţii Wear Company din Bacău. „Au avut contracte pentru trei ani, iar acestea nu au mai fost reînnoite“, explică comisarul-şef  Dumitru Ţambriş, şeful Serviciului Imigrări Bacău. Nici cei 400 de bărbaţi „importaţi“ din Bangladesh, de aceeaşi firmă de confecţii, n-au mai vrut să-i prindă sfârşitul de an departe de casă.


Căsătorii mixte


Principalul motiv pentru care chinezoaicele şi bengalezii şi-au luat tălpăşiţa spre locurile natale este cel financiar. Aceştia şi-au făcut calculul şi au concluzionat că dacă muncesc în România pentru mai puţin de 200 de euro, nu reuşesc să strângă bani la ciorap. „După plecarea străinilor, fabrica a fost închisă din lipsă de forţă de muncă. Cine spune că în Bacău sunt şomeri greşeşte“, declară Sorin Nicolescu, fostul director al societăţii băcăuane. Nici străinii care şi-au deschis o afacere în Bacău nu o duc pe roze. Unii dintre ei chiar au fost nevoiţi să pună lacătul pe firmă şi să plece din România. De la începutul anului, 13 investitori străini au părăsit oraşul. „Numărul afaceriştilor din străinătate scade de la lună la lună. În momentul de faţă, în judeţul Bacău mai sunt 37 de emigranţi care au firme“, precizează comisarul şef  Ţambriş.


Pe de altă parte, frumuseţea băcăuancelor îi determină pe mulţi străini, unii chiar din celălalt capăt al lumii, să-şi întemeieze o familie aici. „Avem în evidenţă un chilian căsătorit cu o româncă, la fel şi un cubanez. Din Filipine avem patru emigranţi, din Japonia şi SUA câte trei, din Mexic, Peru şi Yemen câte un emigrant“, adaugă şeful Serviciului Imigrări Bacău. Cei mai mulţi străini provin din Republica Moldova şi se află în Bacău pentru studii. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite