Obama vizitează Cernobîlul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, s-a deplasat ieri în zona Golfului Mexic pentru a vedea cu proprii ochi evoluţia petei de petrol, care riscă să se transforme în cel mai mare dezastru ecologic din Statele Unite.

Momentan sunt desfăşurate mai multe operaţiuni simultane în încercarea de a proteja pe cât posibil coastele americane, la intervenţii participând şi compania British Petroleum (BP), care exploata platforma petrolieră Deepwater Horizon, relatează CNN. Platforma a explodat la 20 aprilie în Golful Mexic şi s-a scufundat două zile mai târziu.

Mai citeşte şi:

VIDEO 24 de ani de la Cernobîl: Catastrofa nucleară care a ucis aproape un milion de oameni

O parte din apele fluviului Mississippi au fost deviate în direcţia mlaştinilor pentru a respinge mareea neagră care se îndreaptă spre Delta celui mai lung fluviu din SUA. Pata de petrol este de cel puţin trei ori mai întinsă decât arătau estimările iniţiale, a declarat Hans Graber, cercetător de la Universitatea din Miami (Florida), care se bazează pe imaginile surprinse de satelit. Pata „creşte permanent, deci este probabil să fie deja mai mare decât am calculat noi", a explicat el.

Cu 800.000 de litri de petrol care se scurg în fiecare zi din puţurile forate sub platformă, catastrofa ar putea să depăşească amploarea celei provocate de Exxon Valdez, în 1989, în largul statului Alaska, considerată până acum drept cea mai gravă din istoria Statelor Unite. Ultimele evaluări arătau că suprafaţa petei este de peste 1.500 de kilometri pătraţi, respectiv cât suprafaţa Londrei.

Louie Miller, directorului filialei din Mississippi a Sierra Club, cea mai importantă organizaţie de mediu din SUA, a caracterizat mareea neagră drept „Cernobîlul Americii". „Această pată de petrol ameninţă nu numai mlaştinile şi pescăriile noastre, ci şi modul noastră de viaţă", a declarat guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal.

Statele Alabama, Mississippi, Lousiana şi Florida, unde mareea este aşteptată astăzi, au decretat starea de urgenţă.

Scenariu de coşmar

Experţii avertizează că există un „scenariu de coşmar", dacă pata de petrol va fi transportată de Curentul Golfului către plajele din Florida şi către Oceanul Atlantic. Dezastrul nu este numai unul ecologic, efectele asupra economiei fiind greu de stabilit pentru moment.

Cei care lucrează în industria pescuitului se tem că multe dintre vietăţile marine nu vor supravieţui. În plus, oamenii vor fi reticenţi în a cumpăra produse din ape contaminate. Nici oficialii din turism nu se simt prea bine, în condiţiile în care turiştii s-ar putea să nu se mai înghesuie să vină la plajă în zonă.

Inginerii BP lucrează la o instalaţie în formă de dom pentru a împiedica ţiţeiul să iasă la suprafaţă, în încercarea de a-l pompa în containere. Ministrul de Interne, Ken Salazar, a declarat, ieri, la NBC, că instalaţia ar putea fi terminată abia peste 90 de zile.

Acuzaţii la adresa companiei BP

Compania petrolieră British Petroleum a fost criticată vehement pentru lentoarea cu care a acţionat pentru preveni scurgerile de ţiţei. Guvernatorul statului Louisiana a declarat că aşteaptă un plan ferm din partea companiei privind operaţiunile de dispersare a petei de petrol.

Tony Hayward, CEO al BP, şi-a părăsit ieri biroul confortabil din Londra pentru a cerceta situaţia la faţa locului.

Fructele de mare, în pericol

Poluarea coastelor statului Louisiana ar putea avea „un impact enorm", a avertizat Wilma Subra, specialistă pe probleme de mediu. „Pata va afecta crustaceele, bancurile de stridii şi peştii", a explicat ea.

8 miliarde de dolari ar putea costa operaţiunile de curăţare şi acoperirea pagubelor provocate de pata de petrol.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite