VIDEO O româncă ridică Suedia contra extremiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

6.000 de oameni au protestat faţă de intrarea extremei-drepte în Parlament. Apelul a fost lansat pe Facebook de o tânără de origine română, după ce partidul Democraţii din Suedia a obţinut 20 de mandate cu un discurs antiimigranţi.

O româncă din Stockholm a scos în stradă 6.000 de protestatari

Suedia, permisivă  cu ţiganii şi imigranţii

„Da traiului împreună, nu rasismului!", au scandat demonstranţii făcând aluzie la tema antiimigraţie speculată de „Democraţii din Suedia" (SD) în timpul campaniei electorale. Tânăra care a reuşit să mobilizeze în câteva ore atâţia oameni se numeşte Felicia Mărgineanu, locuieşte lângă Stockholm şi are doar 17 ani. Tatăl ei este român şi locuieşte la Bucureşti, mama este suedeză.

„Am fost supărată şi îngrozită când am aflat că extrema dreaptă a obţinut peste cinci procente din voturi şi că va avea reprezentanţi în Parlament", a declarat, pentru „Adevărul", românca. „Mi-am sunat un prieten şi l-am întrebat ce am putea face să demonstrăm lumii că nu suntem de acord cu politica rasistă şi xenofobă a SD", povesteşte ea.

A postat un apel la protest pe pagina ei de Facebook şi oamenii, mai ales tineri, au reacţionat. Felicia susţine că mulţi dintre suedezii care şi-au dat votul extremiştilor nu au ştiut pe cine votează.

Românca spune că intrarea SD în Executivul suedez a fost ajutată de pasivitatea, lipsa de reacţie a populaţiei la mesajele xenofobe şi antiimigraţioniste ale liderului extremist Jimmie Akesson. „Am vecini şi prieteni români", povesteşte tânăra, adăugând că triumful extremiştilor la scrutin îngrijiorează mulţi imigranţi care trăiesc în ţara nordică.

Au şi de ce pentru că, la anunţarea rezultatelor alegerilor, liderul SD a declarat că „pentru străini nu mai este loc în Suedia".  Potrivit datelor oficiale ale Guvernului de la Bucureşti, în Regatul Suediei trăiesc aproximativ 2.500 de români. Numărul lor este însă considerabil mai mare.

Deranjaţi de cerşetori

Bogdan Dobondi este născut la Cluj şi a emigrat împreună cu părinţii, în ţara nordică, când avea 8-9 ani. Românul în vârstă de 33 de ani susţine că suedezii nu sunt mai xenofobi acum decât erau înainte de alegeri.

„Trebuie să ţinem cont de criza economică şi de faptul că politicenii de la Stockholm nu au acordat suficientă importanţă integrării imigranţilor. Iar rezultatele se văd acum: mulţi străini sunt susţinuţi de sistemul social suedez, nu reuşesc să-şi găsească un job deci nu se integrează", explică bărbatul.

El crede că intrarea SD în Parlament este văzută bine de unii dintre cetăţenii suedezi, pentru că ei vor aduce în atenţia opiniei publice tema politicilor de integrare socială a străinilor.

„Cei mai mulţi suedezi sunt toleranţi. Uneori chiar prea toleranţi. La un moment dat, intonarea imnului naţional era interzisă în şcoli ca să nu-i jignească pe imigranţi", spune românul. Victime ale retoricii extremiste suedeze sunt şi ţiganii. „Oamenii sunt însă deranjaţi când îi văd pentru că plătesc impozite imense la stat tocmai ca nimeni să nu ajungă pe stradă", explică românul. Ascensiunea extremiştilor în Europa pare să fie în directă legătură cu valul anti-ţigănesc. 

Olanda vrea să expulzeze ţiganii

În Olanda, Mirjam Sterk, parlamentară creştin-democrată, a declarat că rromii ar trebui expulzaţi şi din această ţară. „Acest grup etnic a provocat multe probleme în numeroase oraşe olandeze. Îmi imaginez că lumea ar vrea să scape de ei. Dacă aceşti oameni nu lucrează, atunci repatrierea lor ar fi un instrument bun", a spus Sterk.

Chiar dacă preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel au decretat la summitul ONU sfârşitul polemicii pe tema deportării rromilor, ajungând la concluzia că este o furtună mediatică lipsită de temei, aleşii de la Paris continuă declaraţiile surprinzătoare pe tema ţiganilor. Câţiva parlamentari francezi au propus ca rromii să fie angajaţi în agricultură, atât în Franţa cât şi în ţările lor de origine, pentru a se integra mai bine.

"Am fost supărată şi îngrozită când am aflat că extrema dreaptă a obţinut peste cinci procente la alegeri."
Felicia Mărgineanu
românca de 17 ani din Suedia

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite