Moldo-românii, spaima Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii şi italienii se tem că ţările lor vor fi luate cu asalt de sutele de mii de moldoveni care au solicitat cetăţenia română. Jurnaliştii din Italia şi din Anglia avertizează că politica Bucureştiului de acordare în masă a cetăţeniei române moldovenilor de peste Prut va duce la un val de migraţie.

La o săptămână după ce jurnaliştii germani criticau România că-i bagă pe moldovenii de peste Prut în Uniunea Europeană „pe uşa din spate", ziarele britanice scriu, la unison, că Regatul Unit „ar putea primi un aflux de aproape un milion de cetăţeni moldoveni, care «au câştigat la loto» când România le-a oferit paşapoarte UE", relatează  „Daily Express". Acelaşi mesaj dar pe un ton mult mai dur îl transmit şi ziariştii de la cotidianul italian, „Il Giornale".

Mai citiţi şi:

Britanicii acuză: "Românii ne fură locurile de muncă"

Marea Britanie, ameninţată de un nou val de imigranţi, din cauza Ungariei

Alerta cu bombă de la Ambasada Rusiei din Chişinău a fost falsă

Cadou nedorit pentru UE

„Bucureştiul se gândeşte să‑i facă Uniunii Europene cadou o ţară invizibilă şi nedorită", comentează jurnaliştii din Peninsulă referindu‑se la Republica Moldova, adăugând că unii dintre cetăţeni vor îngroşa numărul infractorilor.

Italienii de la „Il Giornale" descriu Republica Moldova ca fiind „una dintre cele mai abandonate ţări europene, o rămăşiţă a imperiului sovietic". În Chişinău, comentează cu lux de amănunte cotidianul italian, „orăşel uitat de lume, dar cândva faimos pentru traficul cu maşini furate şi pentru fetele destinate pieţelor de prostituţie, lumea îşi petrece zilele aşteptând la coadă în faţa reprezentanţei diplomatice a României."

ElDorado prin consulat

Cotidianul care aparţine grupului media deţinut de premierul Silvio Berlusconi nu se sfieşte deloc să arunce vina pentru situaţia riscantă în viziunea Europei, direct în curtea Palatului Cotroceni, stâlcind numele preşedintelui român.

„Acolo (n.r.- la consulatul român din Chişinău), din ordinul preşedintelui român Trian Băsescu s‑au deschis porţile unui nou Eldorado", apreciază „Il Giornale". Gând la gând cu bucurie! Britanicii de la „The Daily Telegraph" sunt pe aceeaşi lungime de undă cu colegii de breaslă latini.  De vină pentru „hoardele" de moldoveni ce vor cuceri vestul Europei sunt tot sărăcia şi Băsescu. 

Sudanul Europei

„Preşedintele român, Traian Băsescu, a promis tuturor cetăţenilor moldoveni, 3,6 milioane în total, care se consideră români, că vor putea circula liber, în România şi în UE ", scriu jurnaliştii britanici.

Băsescu a cerut să fie primite, pe lună, 10.000 de cereri de acordare a cetăţeniei române din Republica Moldova, o ţară, amintesc ziariştii britanici, unde venitul pe cap de locuitor este la fel ca cel din Sudan. Salariul mediu în Republica Moldova este de aproximativ 155 de euro pe lună.

Cotidianul britanic aminteşte că deja peste un milion de moldoveni lucrează în străinătate, majoritatea ilegal. Un scenariu sumbru au pregătit şi ziariştii de la „Daily Express": toţi cei aproape un milion de moldoveni care au cerut, şi unii dintre ei au şi primit, paşaportul românesc se vor duce la muncă în Marea Britanie. 

Jurnaliştii britanici cer Guvernului de la Londra să pună capăt „culturii nebuneşti de ajutoare sociale care a făcut din Marea Britanie un magnet" pentru imigranţi. „Dacă nu ar exista cazare gratuită, alimente gratuite şi alocaţii pentru oameni care nu sunt pregătiţi să muncească, lumea s-ar gândi de două ori înainte să vină în Regatul Unit", susţin jurnaliştii.

Populaţia României, în creştere

Cel puţin 900.000 de moldoveni au solicitat cetăţenie română. Dintre aceştia, 120.000 au primit deja paşapoarte româneşti. În primele 4 luni ale anului au fost soluţionate aproape 11.000 de dosare de redobândire a cetăţeniei române.

Mulţumiri celor plecaţi din ţară

„Vă mulţumesc pentru că v-aţi asumat riscul de a pleca departe de casă şi de familie, pentru că datorită dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, Republica Moldova mai trăieşte". Sunt declaraţiile făcute de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, la o întâlnire cu comunitatea moldovenilor din Elveţia.

El a admis că autorităţile de la Chişinău nu vor reuşi să creeze prea curând condiţiile pentru ca moldovenii plecaţi în străinătate să revină acasă. „Fără reforme bine gândite şi fără investiţii străine, autorităţile din Republica Moldova nu vor reuşi să schimbe situaţia în bine în cel mai scurt timp, astfel încât să reveniţi în ţară", le-a transmis Ghimpu concetăţenilor care studiază sau muncesc peste hotare. Liderul de la Chişinău a învinuit vechiul regim comunist pentru plecarea tinerilor din ţară.

 „Dacă reformele erau promovate la timpul potrivit, atunci cetăţenii noştri lucrau pentru firme elveţiene, germane, italiene, dar în Republica Moldova şi nu departe de casă", a declarat Mihai Ghimpu.

„Vis comun" sau „România Mare"

Consulatele României din Republica Moldova  încurajează migraţia spre Vest, susţine presa italiană. „La Chişinău, maşina perversului laborator destinat să recreeze România Mare munceşte la putere maximă. Acolo este în plină incubaţie noul flagel care va împinge către Italia şi către alte ţări ale UE hoarde de abandonaţi", comentează „Il Giornale".

„Trucul" acordării cetăţeniei române, relatează publicaţia, promite să transforme cele 3,6 milioane de moldoveni într-un „apendice al României". „În spatele acestei victorii se ascunde regia prudentă a Bucureştiului, lăbuţa contestatului preşedinte (n.r. - Traian Băsescu) şi visul pe care naţionaliştii români mai moderaţi îl numesc «viitor comun», iar cei mai puţin discreţi «România Mare», comentează „Il Giornale".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite