Marea Britanie, ameninţată de un nou val de imigranţi, din cauza Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai puterii din Regatul Unit se tem de un nou val de imigranţi est-europeni, care pot obţine cetăţenia statului ungar, dovedindu-şi originile maghiare pe care le au. „Ungaria tocmai a acordat unui număr de 450.000 de persoane dreptul de a veni în Marea Britanie şi Guvernul nostru nu poate face nimic", acuză un europarlamentar britanic.

Autorităţile din Marea Britanică se arată îngrijorate de noua lege adoptată de forul legislativ al Ungariei, potrivit căreia orice persoană care vorbeşte limba maghiară sau care poate dovedi că are origini ungare poate obţine cetăţenia acestui stat (n.r. - membru al Uniunii Europene) şi, implicit, dreptul de a circula liber în UE.

Potrivit „Daily Express", implicaţiile acestui fapt ridică noi probleme în Regatul Unit, viitorii cetăţeni maghiari primind şi drepturi depline de obţinere a unui loc de muncă şi acces la serviciile sociale de care beneficiază britanicii.

Restricţii severe de imigraţie în Marea Britanie, pentru Ucraina şi Serbia

Se estimează că aproape jumătate de milion de cetăţeni ucrainieni şi sârbi de etnie maghiară vor cere cetăţenia statului ungar, iar, ulterior, vor emigra către statele membre UE pentru a-şi găsi un loc de muncă şi pentru a-şi construit o viaţă mai bună decât cea din ţara de origine.

Potrivit lui Gerard Batten, europarlamentar din partea Partidului Independenţei din Marea Britanie, peste două milioane de etnici maghiari trăiesc în afara graniţelor statului ungar, majoritatea stabiliţi în statele membre UE, România şi Slovacia. Însă, problema nu este reprezentată de aceştia, ci de cele peste 150.000 de persoane cu origini maghiare care trăiesc în vestul Ucrainei şi de alte 300.000 din nord-estul Serbiei. Pentru aceste state există restricţii severe de imigraţie în Marea Britanie şi alte ţări.

"Ungaria tocmai a acordat unui număr de 450.000 de persoane dreptul de a veni în Marea Britanie, de a folosi serviciile sociale şi de a pretinde beneficii, dacă doresc acest lucru şi Guvernul nostru nu poate face nimic", acuză Gerard Batten, potrivit „Daily Express".

Controlul imigraţiei, pierdut prin apartenenţa la UE

"Ungaria şi orice alt stat din UE au un control mai mare asupra politicii noastre de imigraţie decât avem noi. Asta arată cât de lipsiţi de putere suntem pentru a controla imigraţia în UE", susţine europarlamentarul.

Preocupările reprezentanţilor puterii din Marea Britanie nu sunt nefondate. Zeci de mii de maghiari au imigrat deja în Regatul Unit, contribuind astfel la cei peste un milion de străini care au venit să-şi găsească locuri de muncă în oraşele britanice, după aderarea la UE a opt state, în 2005: Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ungaria, Cehia şi Slovenia.

Era o vreme când nu trebuia să se facem griji din cauza legilor adoptate de Parlamentul ungar. Dar, acum, nu mai există. Tentaculele apartenenţei la Uniunea Europeană s-au întins peste tot", scrie publicaţia britanică „Daily Express".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite