Misiunea lui Joe Biden în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american se află la Beijing pentru a întări relaţiile dintre cele două ţări şi pentru a-i linişti pe chinezi în privinţa stabilităţii economice a SUA.

În prima zi a vizitei, vicepreşedintele Biden i-a spus omologului Xi Jinping că stabilitatea economică globală depinde şi de modul în care SUA şi China găsesc un limbaj comun. Biden, însoţit de nepoata sa care studiază chineza, a sosit miercuri în China, unde va sta patru zile, pentru a se duce apoi în Japonia şi Mongolia.

Pe lângă discuţiile care sunt axate pe starea economiei globale, relaţiile comerciale şi încăpăţânarea Chinei de a menţine în mod artificial un curs scăzut al yuanului, Biden vrea „să-l scaneze" pe Xi Jinping, cel pregătit să preia anul viitor conducerea Partidului Comunist Chinez şi să devină preşedinte al ţării.

Legăturile vicepreşedintelui american cu spaţiul chinez sunt vechi, democratul fiind unul dintre primii senatori americani care au vizitat Beijingul după ce China şi SUA au stabilit relaţii diplomatice în ianuarie 1979. Prima vizită a lui Biden datează chiar din acel an, iar cea de-a doua a avut loc în 2001.

Beijingul, acid la adresa datoriei SUA


Totodată, Joe Biden vrea să-i asigure pe chinezi că Administraţia Obama deţine pârghiile necesare pentru a controla deficitul bugetar. China - cel mai mare creditor al SUA - a criticat în mai multe rânduri America pentru „dependenţa de datorie".

Beijingul deţine obligaţiuni guvernamentale americane de aproximativ un trilion de dolari, motiv pnetru care a cerut Washingtonului să facă mai mult pentru a-şi reduce deficitul bugetar. Multe mesaje au fost transmise prin intermediul mass-mediei de stat.

Citeşte şi:

Acordul din SUA nu convinge China

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite