VIDEO Acordul din SUA nu convinge China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinezii avertizează Washingtonul că vor să-şi diversifice investiţiile pentru ca economia să nu le mai fie legată prea strâns de dolar. Agenţiile de rating menţin calificativul maxim pentru SUA, dar stau cu ochii pe deciziile Congresului american din următoarele luni. 

Scăpat de grija plafonului de îndatorare, preşedintele Barack Obama a plecat acasă la Chicago pentru a sărbători astăzi împlinirea a 50 de ani, dar şi pentru a strânge fonduri în vederea campaniei electorale de anul viitor. Şi, ca să îmbine utilul cu plăcutul, Obama va participa la mai multe petreceri unde invitaţii vor plăti pentru a-l felicita pe şeful statului. Cel mai important eveniment are loc la Aragon Ballroom. Organizatorii au anunţat că aşteaptă în jur de 1.000 de susţinători, care au plătit între 50 şi 35.800 de dolari, bani care vor intra în Obama Victory Fund, un cont destinat campaniei preşedintelui. Obama va susţine un discurs care va fi transmis prin satelit şi la alte petreceri organizate în toată ţara de către susţinătorii săi. Jennifer Hudson, Herbie Hancock şi grupul rock OK Go vor cânta pentru invitaţi.

image

Teme reluate

După acest moment de respiro, liderul american se va întoarce la Washington. Analiştii aşteaptă să vadă ce măsuri va lua în perioada următoare, după ce în discursul de marţi seara - după votul din Senat -, preşedintele a revenit la temele uitate într-un colţ din cauza disputelor: locurile de muncă, sistemul de sănătate, taxele pentru bogaţi şi creşterea economică. „E doar primul pas (...) Nu putem echilibra bugetul pe spinarea celor care au suferit cel mai mult de pe urma crizei. Ar fi corect ca toţi să se înhame", a declarat Obama. El a reluat chestiunea reformării sistemului de taxare, a asigurărilor din sănătate şi renunţarea la subvenţiile acordate companiilor din sectorul petrolier. „În lunile următoare, voi continua să mă lupt pentru ceea ce-i doare cel mai mult pe americani: locuri noi de muncă, venituri mai mari şi o creştere economică mai rapidă", a mai spus liderul SUA.



El a explicat că va cere Congresului să adopte mai multe acorduri comerciale care vor permite companiilor americane o mai mare deschidere pe pieţele din Asia şi America de Sud, fapt ce ar avea efecte benefice şi asupra şomajului, ajuns la 9,2% în iunie. Obama a mai precizat că guvernul ar putea acorda împrumuturi companiilor private pentru a repara drumuri, poduri şi aeroporturi, un alt mijloc de a reduce rata şomajului. Această declaraţie a alimentat din nou zvonurile privind intenţia preşedintelui de a injecta în economie noi stimuli financiari.

Agenţiile de rating, neimpresionate

Agenţia de evaluare Fitch a anunţat că menţine cel mai ridicat calificativ pentru SUA. Acelaşi anunţ a fost făcut şi de Moody's, doar că perspectiva va fi negativă. Asta înseamnă că retrogradarea calificativului este încă posibilă. Pentru a evita o astfel de decizie a agenţiilor de evaluare, Congresul şi comitetul bipartizan trebuie să găsească soluţii suplimentare pentru reducerea datoriei şi pentru a evita fragilizarea economiei, notează „Bloomberg". Standard and Poor's, care declarase luna trecută că reduceri bugetare mai mici de patru trilioane - acordul prevede reduceri de peste două trilioane - ar pune în pericol ratingul, nu a făcut deocamdată niciun anunţ.

Chinezii iau măsuri

Prima reacţie oficială a Chinei după adoptarea creşterii plafonului de îndatorare a venit de la Guvernatorul Băncii Centrale a Chinei. Zhou Xiaochuan a declarat ieri că Statele Unite trebuie să acţioneze de o manieră responsabilă pentru a rezolva problema datoriilor, precizând că situaţii incerte precum cea actuală subminează sistemul monetar internaţional şi pun piedici creşterii economice globale. China, cel mai mare creditor extern al SUA, ar trebui să-şi diversifice rezervele, a mai spus Xiaochuan.

Pe de altă parte, agenţia chineză de evaluare Dagong - independentă, dar cu un preşedinte care este şi consilier guvernamental - a retrogradat ratingul SUA de la „A plus" la A, apreciind că nu există semnale pozitive pe termen lung privind reducerea datoriei. Experţii apreciază că decizia Dagong nu va avea impact asupra pieţelor, nici măcar asupra celor din Hong Kong. 

"Nu putem echilibra bugetul pe spinarea celor care au suferit cel mai mult de pe urma crizei. Ar fi corect ca toţi să se înhame.''
Barack Obama preşedintele SUA

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite