Merkel: Germania va coopera cu România în problema Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar urma să colaboreze cu Germania, din 2011, ca state membre implicate în strategia pentru Dunăre. Strategia, ce ar urma să fie adoptată anul viitor de Consiliul European, a fost iniţiată în 2008 de Austria şi România şi se referă la acţiuni de protecţie a mediului, gestiune a apei şi dezvoltarea socio-economică între statele riverane.

Practic, după modelul euroregiunii Mării Baltice, statele riverane la Dunăre vor căuta să atragă bani europeni prin proiecte comune. România doreşte însă ca şi regiunea Mării Negre să fie transformată într-un proiect european.

Mai citeşte şi:

Alianţă în UE contra rechinilor financiari

Ziarul „Adevărul" a întrebat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, dacă ţara sa ar fi pregătită să se implice mai activ în aceste proiecte susţinute de România.

„Desigur,  regiunea Mării Negre şi Dunărea rămân obiective importante pentru guvernul federal şi acesta va promova în viitor o mai bună colaborare cu ţările din zonă. Despre acest lucru am discutat deja cu preşedintele României. Din convorbire, a reieşit că este de dorit o activizare a cooperării  pe Dunăre şi Marea Neagră, atât pe plan economic cât şi în domeniul protecţiei mediului înconjurător", a declarat, pentru „Adevărul", cancelarul german. 

După ce iniţiativa a fost lansată în 2008, la propunerea României şi Austriei, şi alte state traversate de Dunăre s-au raliat ideii: Ungaria, Bulgaria şi Slovacia. Croaţia ar putea fi şi ea cooptată, dacă aderă în 2011. Serbia şi Ucraina ar putea fi implicate în strategie, pe chestiuni punctuale - în special cele ce ţin de mediu şi transport fluvial.

Proiecte concrete 

La ultima întâlnire pe tema acestui proiect - cea de la Budapesta, premierul român, Emil Boc, a propus partenerilor ca negocierile finale asupra  strategiei şi discuţiile pe proiecte concrete să aibă loc în noiembrie, la Bucureşti.

Printre proiectele imaginate de şeful Executivului de la Bucureşti figurează realizarea unui tren rapid de la Paris la Constanţa (mai exact, ruta Paris-Strasbourg să fie prelungită până la Bratislava, Budapeste, Bucureşti, Constanţa), modernizarea porturilor de la Dunăre, dar şi unele investiţii legate de protecţia mediului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite