Alianţă în UE contra rechinilor financiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas  Sarkozy şi Angela Merkel au decis să ţină piept speculatorilor
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au decis să ţină piept speculatorilor

Germania, Franţa şi Luxemburg vor control la sânge asupra pieţei produselor financiare. Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Jean-Claude Juncker elaborează un pachet de propuneri vizând “limitarea speculaţiilor cu datorii suverane ale statelor”.

În viziunea trioului amintit, aceste speculaţii ameninţă nu numai sustenabilitatea Greciei, dar şi pe cea a Irlandei, a Portugaliei şi chiar a Spaniei. Iniţiativa europeană a primit un sprijin neaşteptat şi de peste Ocean, din partea fostului preşedinte al Fed, Paul Volcker, actual consilier al lui Barack Obama. Semn că regularizarea, respinsă până de curând de Statele Unite, câştigă teren. În colimator au fost luate operaţiunile speculative cu asigurări împotriva riscului de neplată, aşa-numitele CDS (credit default swaps). Aceste produse financiare sunt destinate acoperirii riscului de neplată a debitorului.

În cazul de faţă, CDS-urile suverane măsoară riscul ca un guvern să nu-şi mai ramburseze datoriile. Până de curând, majoritatea economiştilor respingeau ipoteza ca o ţară să intre în faliment. Optica s-a mai schimbat, însă, după declanşarea crizei financiare. Spre exemplu, în 2007, asigurarea unei datorii de 10 milioane de dolari a Greciei împotriva riscului de neplată costa doar 5.000 dolari. Prin comparaţie, costul asigurării a ajuns azi şi la 425.000 dolari. Variaţia „asigurărilor" CDS reflectă evoluţia riscului: cu cât creşte acesta, cu atât caută şi investitorii să se acopere.

Faptul că piaţa CDS-urilor este relativ mică uşurează şi deturnarea ei. Aşa s-a întâmplat în cazul datoriei Greciei. CDS-urile elene au fost cumpărate masiv nu de către investitori expuşi, ci de către unele fonduri şi bănci americane, fapt ce a dus la explozia costurilor acestora. Aceste probleme prin care trece Grecia au motivat guvernele de la Paris şi Berlin să analizeze posibilitatea interzicerii utilizării CDS-urilor în scopuri speculative.

Barroso ameninţă

Pe acest fond, şeful Comisiei Europene a anunţat, marţi, că va analiza iniţiativa trio-ului european. Barroso a arătat că nu este justificat să cumperi asigurări pentru riscuri la care nu eşti expus, pe baze pur speculative. Chiar dacă problemele actuale ale Greciei nu au fost provocate doar de speculaţii, "este adevărat că acestea au reprezentat un factor agravant", a declarat şeful CE.

Barroso a mai precizat că o eventuală interzicere a tranzacţiilor cu CDS-uri suverane ar contribui la reformele pe care Comisia Europeană le elaborează în vederea sporirii transparenţei pieţei produselor financiare derivate.

În acest sens, comisarul pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, va prezenta, până la sfârşitul acestui an, un proiect de regularizare a pieţei produselor derivate. O regularizare pur europeană va avea, însă, un efect limitat, dacă Statele Unite nu vor sprijini demersul, sunt de părere analiştii financiari. O propunere de cooptare mai largă ar putea figura pe agenda următorului summit G20.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite