Mecca, o mare afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare musulman care se respectă face măcar o dată în viaţă pelerinaj la Mecca, oraşul sfânt al Islamului din Arabia Saudită. La ora aceasta, în lume există aproximativ 1,8 miliarde de musulmani, fapt ce explică creşterea, de la an la an, a numărului pelerinilor.

Pentru autorităţile saudite, care au anunţat, la începutul săptămânii, sosirea a 3,4 milioane de credincioşi, „călătoria" în ţara Profetului a devenit o afacere tot mai profitabilă.

Mai citeşte şi:

Peste două milioane de pelerini, la Mecca

Oraşul sfânt nu este însă vizitat doar în zilele pelerinajului: 12 milioane de musulmani descind anual la Mecca, devenită centrul unei înfloritoare industrii a turismului religios.

Această industrie a atras după sine un boom imobiliar. Frenezia construcţiilor din Mecca a ajuns până în preajma Marii Moschei, pusă acum în umbră de zgârie- nori şi macaralele şantierelor. Munţii din împrejurimi - Omar, Kaabah, Khandama - au fost neteziţi pentru a face loc noilor construcţii.

Ultimul complex, Abraj al-Bait, cu hoteluri şi magazine de lux, estimat la trei miliarde de dolari, ocupă 70.000 de metri pătraţi. Atracţia complexului este hotelul Makkah Clock Royal Tower, ­înalt de 485 de metri, asemănător Big Benului londonez, împodobit cu o semilună din aur şi inscripţii arăbeşti. „Cei care frecventează aceste hoteluri, marocani, tunisieni, turci, britanici şi sud-africani, preferă confortul şi luxul. Şi, cu cât eşti mai aproape (de locurile sfinte), cu atât plăteşti mai mult", explică dezvoltatorii saudiţi.

Nici infrastructura nu a rămas codaşă: aeroportul din Medina beneficiază de extinderi şi modernizări ce vor costa 2,4 miliarde de dolari. Iar anul acesta, pentru a preveni aglomeraţia - care s-a soldat cu sute de victime altădată - guvernul saudit a pus în funcţiune un metrou între Mecca şi Mina, alt oraş sfânt.

Fiecare tren poate transporta 3.000 de oameni pe linia construită de o firmă chinezească. Ca un ultim amănunt, acoperământul din catifea neagră ce acoperă Kaba din Marea Moschee a costat anul acesta 4,5 milioane de dolari, iar pentru broderiile din Coran au fost folosite 120 de kilograme de aur pur şi 50 de argint.

Pelerinaj VIP

Pelerinajul la Mecca era, până nu demult, perceput ca un moment auster, de reculegere şi penitenţă. Acum, musulmanii cu dare de mână se bucură de alt regim.

Hotelurile de lux le pun valeţi la dispoziţie, 24 de ore din 24, sau selecţii de ciocolate de 270 de dolari. Un apartament regal, într-un astfel de hotel, dotat cu toate facilităţile, lenjerie din mătase şi produse cosmetice personalizate poate costa 5.880 de dolari pe noapte.

Cu toate acestea, în timpul pelerinajului gradul de ocupare este de 100%. Guvernul saudit a anunţat că, anul acesta, veniturile din turism vor atinge 17, 6 miliarde de dolari şi se vor dubla până în 2015. ;

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite