Peste două milioane de pelerini, la Mecca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ahmadinejad va participa la "hagialâc", o premieră pentru preşedintele Iranului. Musulmanii din întreaga lume se îndreaptă spre locurile sfinte ale islamului pentru a participa la marele

>> Ahmadinejad va participa la "hagialâc", o premieră pentru preşedintele Iranului.

Musulmanii din întreaga lume se îndreaptă spre locurile sfinte ale islamului pentru a participa la marele pelerinaj anual. Se aşteaptă ca peste două milioane de credincioşi să se adune anul acesta la Mecca (în Arabia Saudită). "Hagialâcul" precede marea sărbătoare Kurban Bairam, care - potrivit calendarului islamic - este celebrată în perioada 20-23 decembrie.

Cel puţin două milioane de musulmani de pe planetă au pornit spre locurile sfinte ale islamului. Pelerinajul cuprinde opt zile de şedere la Medina şi 13, la Mecca.

Liga islamică mondială a anunţat că anul acesta sunt aşteptaţi să participe la "hagialâc" personalităţi importante, printre care se numără ulema (membri ai clerului musulman - n.r.), gânditori, predicatori şi responsabili ai unor societăţi şi centre islamice. Au început deja pregătirile în vederea sosirii acestora.

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, va participa şi el la marele pelerinaj de la Mecca, săptămâna viitoare. "Este pentru prima oară în istoria relaţiilor dintre Iran şi Arabia Saudită când regele saudit invită un preşedinte al Republicii Islamice să meargă în pelerinaj la Mecca", a declarat Ali Akbar Javanfekr, consilierul liderului de la Teheran.

Ahmadinejad a spus că regele Abdallah i-a făcut o invitaţie verbală în timpul unui recent Consiliu de cooperare al Golfului. Iranul, ţară cu o majoritate şiită, şi Arabia Saudită, majoritar sunnită, au încercat în ultimii ani să-şi îmbunătăţească relaţiile după drama petrecută la Mecca, în 1987, când 402 pelerini - dintre care 275 de iranieni - au fost ucişi, în timp ce forţele de ordine saudite au reprimat o manifestaţie a pelerinilor iranieni de la Mecca împotriva SUA şi Israelului.


Un pelerinaj obligatoriu, o dată în viaţă

Orice musulman trebuie să ajungă măcar o dată în viaţă la Mecca. Ritualul este identic cu cel îndeplinit de Profetul Mahomed în urmă cu peste 1.400 de ani.


Pelerinii îmbracă ihramul, un veşmânt alb confecţionat din două pânze fără nicio cusătură, care simbolizează egalitatea credincioşilor în faţa lui Allah şi aminteşte ceremonialul religios al morţii. Pe parcursul "hagialâcului", credincioşii ajung în locurile sfinte ale islamului: Mecca, Medina, pe muntele Arafat, în Valea Mina şi pe dealul Mudjalifa. Se comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru creştini), care a fost pus să aleagă între dragostea faţă de fiu (Ismael) şi adoraţia faţă de Creator.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite