McCain revine pe valul republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Senatorul a reuşit să evite soarta altor veterani, asigurân­du-şi realegerea, în ciuda lipsei de credibilitate a actualei clase politice. Republicanii câştigă puncte electorale înaintea alegerilor din 2 noiembrie, pe fondul recesiunii şi a nemulţumirii în creştere faţă de Administraţia Obama.

Senatorul John McCain, cel care a fost contracandidatul lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 2008, este acum printre puţinii reprezentanţi ai actualei clase politice care a reuşit să învingă insurgenţa radicală din rândul propriului partid. McCain şi-a asigurat nominalizarea pentru al cincilea mandat de senator, printr-o bătălie electorală dură.

Citiţi şi:

Ce face criza din americani: electorale în pijamale

El a fost nevoit să renunţe la celebra sa imagine de independent şi de „liber-cugetător", în favoarea uneia mult mai conservatoare şi mai agreabilă pentru alegătorii radicali, care sprijină nou-înfiinţata mişcare Tea Party. McCain a adoptat poziţii mult mai conservatoare în problema imigraţiei, a schimbărilor de climă sau a ajutorului financiar acordat Wall Street-ului în 2008.

A contat mult şi sprijinul acordat de fosta sa parteneră din cursa prezidenţială de acum doi ani, Sarah Palin, favorita mişcării Tea Party. Oponentul lui McCain, fostul membru al Camerei Reprezentanţilor J. D. Hayworth, care beneficia de un sprijin mai mare din partea Tea Party, a fost nevoit să-şi recunoască înfrângerea. McCain a cheltuit peste 20 de milioane de dolari în campania electorală, de 10 ori mai mult decât rivalul său, o sumă enormă pentru alegerile primare. Fotoliul său în Senat este, practic, asigurat, datorită faptului că Arizona este, prin tradiţie, un stat republican.

Discurs anti-Obama

În discursul victorios de marţi seara, McCain a fost la fel de critic la adresa lui Obama ca şi în campania din 2008. El a spus că republicanii vor câştiga majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor cât şi în Senat, în noiembrie. „Vom opri cheltuielile şi creşterile de taxe care au scăpat de sub control şi vom respinge şi modifica proiectul de reformă a Sănătăţii. Vom securiza frontierele, ne vom apăra ţara şi vom aduce acasă soldaţii din Afganistan, după o victorie onorabilă", a promis el.

În Florida, un alt veteran republican, senatorul Kendrick Meek, a câştigat nominalizarea partidului, învingându-l pe miliardarul Jeff Greene. Tot în Florida, omul de afaceri republican Rick Scott l-a învins la mică diferenţă pe procurorul general Bill McCollum pentru nominalizarea în cursa pentru funcţia de guvernator al statului. În Alaska, senatorul republican Lisa Murkovski luptă încă pentru supravieţuirea sa politică, fiind în urma lui Joe Miller, un candidat susţinut de Tea Party şi de fostul guvernator Sarah Palin.

Veşti proaste pentru democraţi

Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative din 2 noiembrie, 92% din americani sunt îngrijoraţi de pierderea slujbelor, iar 67% sunt îngrijoraţi de cheltuielile guvernului, arată un sondaj Reuters/Ipsos, publicat marţi.

Rata şomajului în SUA a fost de 9,5% în iulie, iar vânzările imobiliare, unul dintre principalii indicatori ai „sănătăţii" economiei americane, au scăzut cu 27,5% faţă de luna precedentă.

Rata de dezaprobare a preşedintelui Barack Obama este de 52%, depăşind rata sa de aprobare, de numai 45%. Aceste cifre, coroborate cu faptul că 62% din americani cred că ţara merge într-o direcţie greşită, ar putea să creeze mari probleme democraţilor, care controlează acum ambele camere ale Congresului.

Dacă Obama mai are doi ani până când va reveni, probabil, în faţa alegătorilor, toate cele 435 de locuri ale Camerei Reprezentanţilor şi 37 de fotolii de senator sunt supuse votului din noiembrie. Criza economică profundă şi furia alegătorilor faţă de cheltuielile guvernamentale în exces i-ar putea ajuta pe republicani să obţină controlul Congresului.

Procentul americanilor care ar vota cu republicanii este de 46%, în timp ce numai 45% ar vota cu democraţii, arată sondajul realizat pentru Reuters în intervalul 19-22 august.

"Sunt convins că republicanii vor recâştiga majoritatea atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor. Vom opri cheltuielile şi creşterile de taxe care au scăpat de sub control."
John McCain
senator de Arizona

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite