VIDEO Ce face criza din americani: electorale în pijamale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un republican din Michigan îşi face campanie în pijamale, în timp ce democraţii din Carolina de Sud au ales, dar nu ştiu pe cine. Congresmanul Pete Hoekstra locuieşte, de 18 ani, la birou. Înaintea alegerilor din noiembrie s-a gândit că dă bine la public să şi spună asta.

Cum reducerea deficitului e o temă de actualitate, Pete Hoekstra, un republican din Michigan, a decis să dezvăluie faptul că, de 18 ani, a economisit banii contribuabililor prin faptul că nu şi-a închiriat un apartament la Washington. El doarme, de 18 ani, pe canapeaua din biroul său, relatează presa de peste Ocean.  

"Nu am venit la Washington pentru confort", spune el într-un clip electoral difuzat online, în care poartă pijamale „ecosez". La 2 noiembrie, americanii îi vor alege pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi 37 dintre cei 100 de senatori. În unele state vor avea loc alegeri pentru funcţii administrative şi legislative.

Este de aşteptat ca democraţii, care controlează acum ambele camere, să piardă multe locuri.  Scrutinul e văzut drept "un referendum" la adresa politicii de până acum a preşedintelui democrat Barack Obama, mai ales în ceea ce priveşte economia. Fost director de marketing, Hoekstra (56 de ani) candidează pentru funcţia de guvernator al statului Michigan.

El e cunoscut pentru metodele sale inovatoare de a face campanie electorală. Actualmente e implicat într-un turneu intitulat "100 de joburi", în care va executa, pentru surt timp, mai multe meserii, în încercarea de a înţelege problemele muncitorilor de rând. Până acum, Hoekstra a schimbat uleiul unei maşini, a servit îngheţată şi a vândut salată. În plus, a parcurs pe bicicletă jumătate din cele 1.000 de mile promise pentru a întâlni alegătorii din Michigan.

Candidat democrat „picat din cer"

Alvin Greene (32 de ani),  de culoare, şomer, fost soldat, a câştigat, în iunie, alegerile primare pentru Camera Reprezentanţilor din cadrul Partidului Democrat, în Carolina de Sud. Democraţii nici acum nu ştiu exact cine este.

El a reuşit performanţa de a obţine 59% din voturile populaţiei cu carnet de partid fără a-şi face niciun fel de campanie electorală. Nu are website, nu a primit donaţii, nu a tipărit afişe, nu a avut reclame la radio sau la televiziune şi nu a ţinut mitinguri. Contracandidatul său, Vic Rawl, politician veteran şi favoritul partidului, a făcut toate aceste lucruri, dar a pierdut.

După scrutin, democraţii au început să se intereseze de trecutul său şi au descoperit că, anul trecut, Greene a fost acuzat de hărţuire sexuală. Nimeni nu înţelege cum a reuşit să câştige. Una dintre teorii este că victoria sa ar fi „mâna republicanilor", care l-ar fi introdus în cursă pentru ca propriul lor candidat, Jim DeMint, să poată câştiga uşor în toamnă. Democraţii au pus sub semnul întrebării provenienţa celor 10.440 de dolari cu care Greene şi-a plătit înscrierea în alegeri, taxă obligatorie pentru toţi candidaţii.

Greene a spus că a economisit timp de doi ani, din solda sa în acest scop şi nimeni nu a putut demonstra contrariul. Democraţii îl presează să se retragă din cursă, însă Greene refuză. După succesul său, a dat câteva interviuri. "Vorbeşte monoton, se opreşte mereu în mijlocul propoziţiei, iar uneori mormăie incoerent", scrie revista "Newsweek". Greene a stârnit zâmbete când a spus unui ziarist că economia statului său ar putea beneficia de pe urma industriei uşoare care s-ar crea prin confecţionarea de figurine cu chipul său.

"Nu am venit la Washington pentru confort. În DC am grijă de banii dumneavoastră şi de ai mei."
Pete Hoekstra
republicanul în
pijamale ecosez

John McCain, candidatul Tea Party

Fostul candidat la prezidenţiale John McCain revine



Senatorul republican de Arizona John McCain, cel care a pierdut alegerile prezidenţiale în favoarea lui Barack Obama, spune că e adeptul ideologiei Tea Party. Atât el, cât şi contracandidatul său în alegerile primare din Arizona, J.D. Hayworth, pretind că se identifică bine cu această mişcare conservatoare radicală apărută anul trecut.

Tea Party este un grup de dreapta, care nu face parte, oficial, din Partidul Republican. Activiştii săi militează împotriva taxelor şi a impozitelor şi se opun ferm guvernului Obama, pe care îl acuză că vrea să instaureze socialismul în SUA.

Radicalizarea republicanilor

Mai mulţi candidaţi republicani sprijiniţi de Tea Party au câştigat alegerile primare în Nevada, Carolina de Sud, Maine, New Jersey, Kentucky, Utah sau Texas. John Mc Cain vrea probabil să evite soarta unui alt veteran republican, Bob Bennett, senator de Utah, care, în mai, a pierdut alegerile primare, fiind învins de doi candidaţi ai Tea Party aproape anonimi. Lui Bennett (76 de ani) i s-a reproşat că e prea moderat.

Înfrângerea sa a şocat, deoarece senatorii veterani rar pierd alegerile pentru un nou mandat . Analiştii vorbesc de un adevărat "război civil" în Partidul Republican, care determină personalităţile acestuia să se alinieze la starea de spirit dominantă. "Obama a împins lucrurile atât de departe, încât avem nevoie de candidaţi eficienţi pentru a ţine piept social-democraţiei", a explicat republicanul Rudy Giuliani.

Austeritate parlamentară

Exemplul congresmanului american Pete Hoekstra nu e singular în Occident. Presa de la Londra a descoperit câţiva parlamentari care dorm în propriile birouri, pe saltele pneumatice, paturi pliante sau canapele extensibile.

Ei îşi iau hainele murdare pentru a fi spălate în weekend. Au recurs la această soluţie în urma scandalului privind cheltuielile aleşilor. Administraţia Camerei Comunelor i-a avertizat să renunţe la a dormi în birouri, din motive sanitare şi de securitate.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite