Libia, pe cale să devină un nou Vietnam
0Rebelii libieni din vestul ţării cer coaliţiei aliate să trimită trupe la sol, singura lor şansă să scape cu viaţă din atacurile miliţiilor lui Gaddafi. Aliaţii occidentali admit că ofensiva aeriană nu va pune capăt măcelului, însă invocă rezoluţia ONU ca principală piedică în calea unei incursiuni terestre în Libia.
„Dacă soldaţii occidentali nu vin acum, vom muri", a avertizat purtătorul de cuvânt al rebelilor din Misrata, oraş din vestul Libiei, care se află de şase săptămâni sub tirul forţelor lui Gaddafi.
Doar în ultima săptămână miliţiile regimului de la Tripoli au ucis peste o mie de civili în acest oraş. Populaţia nu mai are alimente ori apă de băut şi nici vorbă de medicamente, motiv pentru care purtătorul de cuvânt al rebelilor a cerut coaliţiei militare să organizeze incursiunea la sol în „scopuri umanitare", scriu „Le Figaro" şi "Washington Post".
Militari cu experienţă afgană
Londra şi Paris au anunţat că trimit consilieri militari în Libia. Marea Britanie a dotat deja trupele rebele cu sute de veste antiglonţ şi telefoane prin satelit. Experţii francezi şi britanici, civili şi militari, unii dintre ei veterani ai războiului din Afganistan, vor acţiona pe lângă Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), guvernul interimar creat de opozanţii regimului, la Benghazi, în estul Libiei. Ofiţerii nu vor participa însă la luptele propriu-zise.
Ministrul de Externe de la Londra, William Hague, a declarat doar că oamenii săi vor ajuta armatele rebele la capitolul logistică şi comunicaţii. Şeful diplomaţiei libiene, al-Obeidi, citat de BBC, a avertizat Londra că trimiterea unor experţi militari în ajutorul rebelilor nu va face decât să escaladeze conflictul. El a mai declarat că, dacă se va ajunge la un armistiţiu, în şase luni, în Libia vor putea fi organizate alegeri libere, sub atenta supraveghere a ONU.
Discursul său pacifist contrastează însă cu retorica belicoasă a fiului lui Gaddafi, Saif Al-Islam, care a transmis că „situaţia evoluează în fiecare zi în favoarea susţinătorilor actualului regim". Al-Islam a mai precizat că liderii revoltelor din Misrata şi Zenten (vest) sunt fie „traficanţi de droguri, fie oameni de afaceri care vor să scape de plata creditelor de zeci de milioane de dolari".
Şiretlicurile mercenarilor
Dubii privind onestitatea rebelilor au fost stârnite şi de afirmaţiile liderilor Al-Qaida, aripa maghrebiană, care susţin că oameni ai organizaţiei teroriste sunt infiltraţi în principalele oraşe controlate de rebeli. Cert este că situaţia din Misrata explică de ce britanicii îşi trimit oameni care au experienţa frontului din Afganistan, unde trupele NATO au de a face, nu cu un război clasic, ci cu unul de gherilă. Generalul NATO Mark van Uhm a recunoscut că Misrata reprezintă o provocare pentru trupele aliate.
Surse ale Alianţei Nord-Atlantice au declarat presei occidentale că forţele lui Gaddafi recurg la şiretlicuri: membrii miliţiilor fidele regimului se îmbracă în civili, se ascund în spitale şi lansează atacuri de pe acoperişurile moscheilor. Ba, mai mult, ei folosesc copii şi femei pe post de scut, a explicat, la postul de televiziune CBC, comandantul ofensivei occidentale în Libia, generalul Charles Bouchard.
Rebelii se pregătesc să primească arme noi Foto: Reuters
Având restricţiile impuse de rezoluţie, coaliţia anti-Gaddafi ia în calcul lansarea unei operaţiuni umanitare ONU în nordul Africii, nu de către NATO, ci de către Uniunea Europeană. Germania, care s-a împotrivit ofensivei aeriene în Libia, agreează o astfel de acţiune care presupune protejarea convoaielor cu medicamente şi alimente destinate populaţiei. Colonelul Muammar Gaddafi a declarat deja că o astfel de operaţiune umanitară a UE este, din punctul său de vedere, doar un pretext pentru o incursiune militară la sol.
El a ameninţat de mai multe ori că va face din Libia, dacă nu Afganistan, un al doilea Vietnam. Expertul în politică externă Sir Menzies Campbell l-a avertizat şi el pe premierul de la Londra, David Cameron, asupra unui eşec în Libia. „Războiul din Vietnam a început tot cam aşa, când preşedintele SUA a trimis acolo experţi militari. Trebuie să acţionăm cu precauţie", a declarat Campbell.
Menestrel pentru moralul soldaţilor

Oponenţii, nevoiţi să bată în retragere Foto: reuters
Până când occidentalii vor ajunge la un numitor comun privind soluţia cea mai bună pentru rezolvarea situaţiei din Libia, rebelii şi-au organizat în Ajdabija propriile miliţii. Soldaţii de ocazie, cu arme capturate de la forţele lui Gaddafi, sunt distraţi de adevăraţi „menestreli". Imaginile cu muzicianul Massoud Abu Assir, care cântă la chitară pentru a le ridica moralul luptătorilor, au făcut înconjurul lumii. Trupa sa a fost destrămată de revoltele împotriva lui Gaddafi: basistul a fost capturat de miliţiile loiale regimului, iar bateristul luptă în trupele rebelilor.
Asistenţă de la UE
UE este pregătită să lanseze o operaţiune militară pentru asistenţă umanitară în Libia, dacă ONU o va solicita. Operaţiunea, denumită EUFOR Libia, va „contribui la deplasarea şi evacuarea în siguranţă a persoanelor strămutate".

Citiţi şi:
Un prim grup de refugiaţi, scăpaţi din infernul libian, a ajuns la Timişoara