Un prim grup de refugiaţi, scăpaţi din infernul libian, a ajuns la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion cu 30 de refugiaţi de origine eritreeană a ajuns astăzi la Timişoara. Refugiaţii au trăit o viaţă întreagă cu puşca la cap, iar acum şi-au găsit în sfârşit liniştea. În perioada următoare vor mai ajunge în Banat aproximativ 170 de refugiaţi, cel mai probabil din Libia.

Eritreenii care au ajuns astăzi la Timişoara au plecat din ţara lor în urmă cu mulţi ani, din cauza regimului care îi obliga să se înroleze în armată, atât femeile, cât şi bărbaţii, pe o perioadă nedeterminată. „Ne-am refugiat mai întâi în Sudan, apoi în Libia şi când au izbucnit conflictele în Tunisia”, povesteşte Mahmud, un refugiat în vârstă de 37 de ani. Povestea de viaţă a lui Mahmud este similară altor mii de refugiaţi găzduiţi în taberele improvizate de organizaţiile umanitare internaţionale. „Sunt persoane care au fost victimele unor abuzuri dure care au escaladat până la tortură, lucru care s-a întâmplat după ce au părăsit Eritreea”, a spus Michael Salomons, reprezentantul Înaltului Comisariat Onu pentru Refugiaţi în România.



Potrivit lui Salomons, în perioada următoare vor sosi la Timişoara încă 170 de refugiaţi, până la umplerea la capacitate maximă a Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă. „Cetăţeni de origină africană care momentan au reşedinţa în Libia se află sub o ameninţare constantă din cauza regimului Gadafii care utilizează mercenarii  pentru înnăbuşirea protestelor populare”, a mai spus Michael Salomons. Refugiaţii eritreeni vor sta la Timişoara o perioadă de maximum şase luni, până când se va găsi o ţară care să îi primească definitiv.



image
image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite