Libia: Războiul informaţional, practicat de ambele tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din Tripoli parvin informaţii foarte contradictorii. Mass-media informează că oraşul este controlat de adversarii lui Gaddafi, dar loialiştii nu au depus încă armele.

Insurgenţii controlează doar a cincea parte a capitalei , afirmă reprezentanţii colonelului Gaddafi. Cu cât rebelii vorbesc mai mult despre un nou succes, cu atât par mai puţin veridice aceste informaţii, notează postul de radio Vocea Rusiei.

Adversarii liderului libian l-au înmormântat pentru a treia oară pe Khamis, unul dintre fiii lui Gaddafi, care ar fi murit chipurile în timpul unei lovituri a aviaţiei aliate. Acum au apărut informaţii că el este viu şi că în fruntea unei brigăzi de tancuri intenţionează să vină în ajutorul tatălui său. Mezinul lui Gaddafi, Seif al-Islam, pe care rebelii l-ar fi arestat, a apărut, azi-noapte, în holul hotelului Rixos, din Tripoli, unde sunt cazaţi mulţi jurnalişti occidentali, pentru a discuta cu aceştia. El a respins afirmaţiile că rebelii ar controla capitala în întregime.

Gaddafi, „plasat" sub hotelul Rixos

Deocamdată este un mister şi locul unde se află Gaddafi. Mezinul lui a declarat că este în Tripoli. Vin informaţii că a plecat în Venezuela, în Arabia Saudită sau în Algeria. Alte zvonuri spun că liderul libian s-ar putea ascunde sub hotelul Rixos, sau la baza Bab al-Azizia, în jurul căreia se poartă în prezent lupte intense. Nu există date precise, iar rebelii încă îl caută.

Tripoli, o capcană întinsă pentru rebeli?


Dimineaţă, BBC informa că rebelii îşi pierd forţele şi au părăsit Tripoli. În opinia lui Evgheni Mincenko, directorul Institutului internaţional de expertiză politică, aceasta este o dezinformare planificată din partea ambelor tabere. „În prezent ne confruntăm cu o campanie falsă a mass-media internaţionale, care au anunţat unele fapte, care apoi nu s-au confirmat. Este evident că aceasta nu este o greşeală, ci o dezinformare planificată. Judecând după toate probabilităţile, aceasta a fost o operaţiune a trupelor speciale ale ţărilor NATO, care în prima etapă a avut succes. Insuccesul acestei operaţiuni poate fi folosit drept argument pentru introducerea în Libia a armelor grele pentru desfăşurarea unei operaţiuni militare de mari proporţii", este de părere Mincenko. Seif al-Islam le-a spus ziariştilor că trupele guvernamentale libiene i-au prins pe rebeli într-o capcană.

Loialiştii trag cu rachete Scud spre Misrata

Mai multe explozii au fost auzite astăzi în zona Cartierului General al colonelului Gaddafi din Tripoli, Bab al-Azizia, unde se crede că se ascunde liderul libian, informează Reuters. Bab al-Azizia este obiectivul central al confruntărilor care opun la Tripoli forţe insurgente şi cele rămase loiale lui Muammar Gaddafi, iar cei mai mulţi analişti politici sunt de părere că ţinta este greu de cucerit. Pe de altă parte, forţe pro-Gaddafi au lansat trei rachete Scud din dreptul localităţii Sirta, locul natal al liderului libian, în direcţia oraşului Misrata, controlat de insurgenţi, au anunţat surse ale NATO.

Citeşte şi :

Rebelii se află la doar 500 de metri de baza din Tripoli unde s-ar ascunde Gaddafi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite