VIDEO Libia: Gaddafi, consiliat de KGB-işti din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii au fost vânaţi de lunetiştii de pe acoperişuri. Mercenarii ar proveni din Sudan, Pakistan şi Bangladesh. Serviciile secrete libiene au primit consiliere de la foşti agenţi KGB, care au activat şi în România.

Revoltele împotriva colonelului Muammar Gaddafi, care conduce cu mână de fier Libia de mai bine de 40 de ani, au fost reprimate cu o duritate extremă de forţele de securitate loiale regimului actual. Bilanţul celor cinci zile de proteste din Marea Jamahirie se ridică la aproximativ 200 de morţi şi sute de răniţi. Cifra estimativă aparţine organizaţiei „Human Rights Watch".  Tabloul situaţiei din Libia este incomplet din cauza cenzurii impuse de autorităţile de la Tripoli, care au anunţat doar 24 de morţi.

Vezi aici video.

Mai citiţi şi:

Genocid în Libia? 84 de morţi, 500 de răniţi, spun rapoartele / "Oamenii mor pe străzi, unde sunt Naţiunile Unite, unde este Obama, unde e restul lumii?"

Învăţături de la KGB

Însă, cine sunt cei care reprimă revoltele anti-Gaddafi? Informaţiile sunt contradictorii. Colonelul Mohammed al-Majbari, membru al forţelor libiene care s-a alăturat opoziţiei, a declarat la CNN că autorităţile libiene, ajutate de mercenari din alte ţări africane sunt cei care au comis un adevărat masacru. „A venit timpul pentru libertate. Gaddafi nu este om. Un libian nu ar face niciodată aşa ceva propriului popor. Este un dictator", a declarat Al-Majbari explicând că atât membri ai poliţiei, cât şi ai armatei au refuzat de mai multe ori să deschidă focul asupra mulţimii, în rândul căreia au ucis mame, taţi, fraţi sau copii. Potrivit experţilor intervievaţi de postul CNN, mercenarii ar fi fost aduşi din Sudan, Ciad, Pakistan şi Bangladesh, poate şi Afganistan. Misiunea lor era să tragă în opozanţii regimului şi să creeze haos pe străzi, vandalizând magazine, dar şi instituţii ale statului. Alţi martori au relatat că soldaţii libieni au declarat iniţial că sunt de partea poporului şi apoi au deschis focul asupra manifestanţilor.

Parte la masacru au luat şi serviciile secrete libiene. Diplomatul american, Marc Ginsburg, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în Maroc, a declarat că s-a întâlnit cu lideri ai serviciilor de informaţii libiene care au primit consiliere de la foşti agenţi KGB care au activat şi în România. „Înainte de toate, Gaddafi a primit susţinere militară din partea Sudanului şi Pakistanului. Consilierii săi pe probleme de informaţii au primit un ajutor semnificativ din partea unor foşti ofiţeri ai KGB, care au activat şi în ţări din Estul Europei, printre care Bulgaria şi România, şi în Belarus", a declarat Ginsburg. 

Manifestanţii care au ieşit cu zecile de mii pe străzile din Benghazi (est), al doilea oraş ca mărime din Libia, au devenit ţinte vii pentru lunetişti. Trăgătorii de elită amplasaţi strategic pe acoperişurile caselor şi blocurilor au tras din plin, în mulţimea care alerga speriată pe străzi. Martori oculari, printre care şi medici libieni, susţin că spitalele din Benghazi sunt pline de oameni cu plăgi împuşcate. Mulţi dintre manifestanţi au fost răniţi nu în membre, ci în zona capului. Oameni care au participat la revoltele din Benghazi au declarat presei occidentale că forţele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor şi de la bordul unor maşini. Oraşul Benghazi a fost survolat şi ieri de elicoptere din care s-a tras asupra demonstranţilor. Abellah al-Warfali, care locuieşte în acest oraş, a povestit presei germane că printre protestatari s-au strecurat nişte bătăuşi care vorbeau limba arabă cu accent şi care aveau asupra lor, pe lângă cuţite, şi arme de foc puternice. „Am văzut cu ochii mei, cum un tanc a trecut peste o maşină în care se aflau doi oameni. Tancul i-a strivit pur şi simplu pe cei doi. Şi nimeni nu a spus nimic", a declarat Al-Warfali.

Militarii, de partea poporului

image

Una dintre victimele represiunii din Libia Foto: captură CNN

Postul de televiziune „Al-Jazeera" a anunţat că mai mulţi militari libieni în rezervă s-au organizat în detaşamente pentru a-i prinde pe mercenari. Tot în estul ţării, în oraşul Al-Baida, extremiştii islamişti au luat ostatici poliţişti şi civili. Un oficial libian de rang înalt a declarat, sub acoperirea anonimatului, că ar fi vorba de „un grup de fundamentalişti, care-şi spun Emiratul Islamic din Barka. (...) Ei solicită încetarea asediului impus de forţele de ordine, pentru a nu executa ostaticii", a mai adăugat acesta. Negocierile cu fundamentaliştii au eşuat într-o primă fază, doi dintre poliţiştii luaţi prizonieri fiind spânzuraţi de răpitori.

Israelul, acuzat

image

Violenţele continuă şi în Bahrain  Foto: Reuters

În acest timp, conducerea de la Tripoli acuză forţe externe că ar fi încurajat şi susţinut izbucnirea revoltelor populare. Potrivit agenţiei de presă oficioase „Jana", în spatele protestelor s-ar afla serviciile secrete isreliene care vor să destabilizeze întreaga zonă.Autorităţile libiene au anunţat că au arestat deja zeci de cetăţeni străini, în majoritate din ţări arabe, care făceau parte dintr-o reţea având misiunea de a destabiliza ţara. „Oamenii arestaţi, printre care tunisieni, egipteni, sudanezi, palestinieni, turci şi sirieni, fuseseră antrenaţi pentru a submina stabilitatea Libiei, securitatea cetăţenilor săi şi unitatea naţională", explică agenţia de presă „Jana".

Suspecţii au fost acuzaţi pentru „incitare la acte de jaf şi sabotaj - incendierea de spitale, bănci, tribunale, închisori, secţii de poliţie şi poliţie militară, precum şi alte clădiri publice şi proprietăţi private, conform unor programe puse la punct dinainte", precizează aceeaşi sursă.  

AMENINŢĂRI

Autorităţile libiene au ameninţat că vor înceta cooperarea cu UE în lupta împotriva imigraţiei, dacă UE va continua să încurajeze manifestaţiile. Tripoli şi-a exprimat astfel nemulţumirea faţă de apelul formulat de şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, la respectarea libertăţii de exprimare în Libia.

Furie şi concesii în Maroc

image

Valul protestelor a ajuns în Maroc Foto: afp

Mii de marocani au protest ieri la Casablanca şi la Rabat, cerând reforme politice şi limitarea prerogativelor regelui. Ei au răspuns astfel la apelul lansat de opoziţie pe Facebook. Prinţul Moulay Hicham El Alaoui, vărul regelui Mohammed al VI-lea al Marocului, şi-a exprimat sprijinul pentru miile de protestatari. „Personal, ader la orice iniţiativă care cere democratizarea sistemului nostru politic, cu condiţia ca aceasta să se desfăşoare paşnic (...) Se pare că această mişcare reuneşte condiţiile, deci ader la ea", a spus el, într-un interviu difuzat de „France 24".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite