VIDEO Kaczynski, ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele polonez, decedat în urma prăbuşirii avionului său în Rusia, a fost înmormântat ieri alături de regii Poloniei. Polonezii au venit, ieri, cu mic cu mare, din toate colţurile ţării, la Bazilica Sf. Maria din Cracovia, pentru a-şi lua adio de la preşedintele Lech Kaczynski şi de la soţia sa, Maria.

Sicriele cuplului prezidenţial au ajuns la bazilică aproape de ora 10.30 (11.30 ora României. Aici, a avut loc o slujbă de pomenire şi s-au rostit rugăciuni. După liturghia oficială, în jurul orei 16.15 (17.15 ora României), cortegiul funerar cu sicriele aşezate pe afeturi de tun s-a îndreptat spre Catedrala Wawel, urmat numai de familie, apropiaţii şi oficialii polonezi.

Mai citeşte şi:

VIDEO Papa Benedict a făcut apel la unitatea polonezilor, în timpul funeraliilor lui Lech Kaczynski

Din motive de securitate, invitaţii străini au asistat în acest timp la un concert în biserică. După concert, şefii de stat şi de guvern s-au deplasat şi ei la Wawel pentru a asista la slujba religioasă în amintirea preşedintelui Kaczynski şi a soţiei sale, oficiată de arhiepiscopul de Cracovia, Stanislaw Dziwisz.

După ceremonie, sicriele au fost coborâte în cripta din incinta castelului Wawel, locul de veci al mai multor regi şi eroi naţionali polonezi,  chiar alături de generalul Pilsudski, în timp ce 21 de salve de tun au fost trase în onoarea preşedintelui decedat. Apoi, în curtea castelului, şefii de stat şi delegaţiile străine şi-au prezentat condoleanţele familiei cuplului prezidenţial.

„Omagiul" lui Medvedev

Forţele naturii i-au împiedicat pe câţiva liderii marcanţi ai lumii, în frunte cu preşedintele SUA, Barack Obama, să participe la funeraliile preşedintelui Kaczynski. Cu toate riscurile, şeful statului rus, Dmitri Medvedev, s-aîncumetat să vină la înmormântare cu avionul. „Ne bucură faptul că Medvedev a decis să vină. Ruşii se comportă de o manieră excepţională", declara pentru AFP polonezul Adam, făcându-se ecoul mai multor comentarii auzite în Polonia după accidentul de la Smolensk, de sâmbăta trecută.

În ciuda circumstanţelor triste, prezenţa lui Medvedev are o importanţă simbolică, fiind prima vizită a preşedintelui rus în această ţară, iar prezenţa sa în maiestuosul castel Wawel poate că îl va ajuta să-şi înţeleagă mai bine vecinul din vest, scrie analistul rus Dmitri Babitci citat de Ria Novosti.

Mai mult, prezenţa liderului de la Kremlin este importantă şi dintr-un alt punct de vedere: Polonia se pregăteşte de alegeri prezidenţiale anticipate, iar candidaţii nu sunt persoane „comode" pentru Moscova . În ­cursul ceremoniei desfăşurate în memoria lui Lech Kaczynski, preşedintele interimar polonez, Bronislaw Komorowski, şi-a exprimat speranţa că Rusia va permite aflarea întregului adevăr în legătură cu masacrul din 1940 de la Katin.

Polonia după Kaczynski

Cele două partide de opoziţie, Lege şi Justiţie (PiS) şi Alianţa Stângii Democrate (SLD) şi-au pierdut candidaţii la preşedinţie, pe Lech Kaczynski şi respectiv Szmajdzinski Jerzy, în tragicul accident aviatic de la Smolensk. Pentru partidul la putere, Platforma Civică, va candida Bronislaw Komorowski.

Lacrimi pentru preşedintele Poloniei

image

Acum PiS trebuie să găsească un alt candidat. Jaroslaw Kaczynski, fratele preşedintelui defunct, este un om dificil, chiar dacă este un politician puternic. În plus, el a declarat că după tragedia care a lovit familia sa nu-i stă capul la politică. Jaroslaw nu este căsătorit şi nu are copii, ceea ce nu reprezintă o carte de vizită prea bună pentru un politician care se adresează electoratului conservator catolic. 

În ciuda unei recente încălziri a relaţiilor ruso-poloneze, nici unul dintre candidaţii la preşedinţia poloneză nu va fi „prea comod" pentru Rusia. Prin urmare, este important să se adopte un stil mai puţin agresiv în relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, mizându-se pe sublinierea valorilor commune. Aceste valori nu lipsesc şi ar trebui ca cele două popoare să înveţe să-şi recunoască principalele calităţi. Chiar şi faimoasa aroganţă poloneză este de fapt o formă de curaj civic. Acest sentiment provine vremea Uniunii Sovietice, când nobilimea poloneză era tot timpul denigrată, susţine Babitci.

Mama preşedintelui, absentă

Jadwiga Kaczynska, mama de 83 de ani a fostului preşedinte, e atât de bolnavă încât fiul ei rămas în viaţă, Jaroslaw Kaczynski, nu i-a spus despre moartea fratelui său geamăn. Ea a întrebat de mai multe ori unde este Lech, dar nimeni n-a îndrăznit să-i dea teribila veste şi, ca atare, a lipsit ieri de la înmormântare.

"Cuvintele şi gesturile societăţii ruse, cuvintele şi gesturile preşedintelui rus, prezent la Cracovia, ne oferă speranţa că vom cunoaşte întregul adevăr despre crima de la Katin."
Bronislaw Komorowski
preşedintele interimar
al Poloniei


"Nu pot să înţeleg de ce unii politicieni europeni şi reprezentanţi de la Bruxelles nu au putut veni, mi se pare impardonabil."
Vaclav Klaus
preşedintele Cehiei

Liderii lumii, încurcaţi de norul Absenţi

Liderii Rusiei (dreapta)  şi Ucrainei au participat la funeralii

image

Peste 700 de oficiali au participat la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski, dar numeroşi lideri mondiali au renunţat să se lupte cu norul de cenuşă de deasupra Europei. Peste 22 de delegaţii şi-au anulat participarea.

Barack Obama a decis în ultima clipă să nu mai plece spre Polonia, nefiind găsită nicio rută alternativă destul de sigură pentru preşedintele american.

Nici Nicolas Sarkozy nu a îndrăznit să înfrunte „condiţiile meteorologice ieşite din comun" şi i-a trimis o scrisoare de condoleanţe preşedintelui interimar Bronislaw Komorowski.

Preşedintele Germaniei, Horst Köhler, s-a dus la Cracovia cu elicopterul. În schimb, cancelarul Angela Merkel a fost protagonista unei adevărate aventuri. "Prinsă" de nor în SUA, Merkel a aterizat la Lisabona. Din capitala portugheză a zburat spre Roma, iar de aici a ajuns în Germania cu un microbuz. Epuizanta călătorie a determinat-o să nu mai participe la ceremonii.

Săgeţi cehe

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi cel ucrainean, Dmitri Medvedev, au ajuns pe calea aerului. Preşedintele leton, Valdis Zatlers, a făcut 14 ore cu maşina, din cauza lipsei aproape totale de autostrăzi pe axa nord-sud a Poloniei.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns cu un elicopter la Oradea, de unde a plecat cu o maşină spre Polonia. Liderul ceh Vaclav Klaus s-a dus la Cracovia cu trenul şi cu maşina, împreună cu soţia sa, Livia, cu premierul Jan Fischer şi cu arhiepiscopul de Praga, Dominik Duka.

La fel de eurosceptic precum Lech Kaczynski, Klaus a criticat absenţa liderilor europeni, printre care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite