VIDEO Papa Benedict a făcut apel la unitatea polonezilor, în timpul funeraliilor lui Lech Kaczynski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Benedict al XVI-lea a făcut un apel la unitatea polonezilor, într-un mesaj citit în timpul funeraliilor ce au loc la Cracovia, pentru preşedintele polonez, Lech Kaczynski şi ale soţiei acestuia, Maria Kaczynska.

UPDATE 20.00 Aproape 150.000 de persoane s-au adunat duminică la Cracovia, pentru a asista la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski şi ale soţiei acestuia, Maria, ale căror sicrie au fost depuse într-o criptă a catedralei Wawel, relatează AFP.

UPDATE 19.10 Papa Benedict a făcut apel la unitatea polonezilor, în timpul funeraliilor lui Lech Kaczynski. "Este o urare pe care Papa Benedict al XVI-lea o adresează din nou poporului polonez, urarea ca acest popor să continue în unitate pe drumul armoniei şi cooperării active cu alte popoare", potrivit mesajului citit în limba poloneză de nunţiul papal, Jozef Kowalczyk.

UPDATE 18.00 După o ceremonia de la Castelul Wawel, sicriele sunt coborâte în criptă şi plasate într-un sarcofag. 21 de salve de tun sunt trase în onoarea preşedintelui polonez.

UPDATE 17.20  Slujba religioasă s-a încheiat. A început procesiunea către spre Castelul Wawel. Din motive de securitate, din cortegiul funerar vor face parte numai familia, apropiaţii şi liderii polonezi, invitaţii străini vor asista în acest timp la un concert în biserică.

UPDATE 16.30  După concert, invitaţii străini se vor deplasa la rândul lor la Castelul Wawel pentru a asista la ora 17.30, ora României, la o ceremonie religioasă în amintirea preşedintelui Kacynski şi a soţiei sale, oficiată de arhiepiscopul de Cracovia Stanislaw Dziwisz.

UPDATE 16.00 Aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat la Cracoviei. Slujba poate fi urmărită pe mari ecrane situate în afara catedralei.

Printre personalităţile care asistă la ceremonie se numără şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev. La slujbă sunt prezenţi Marta, singura fiică a cuplului prezidenţial, Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui, şi premierul polonez Dolnald Tusk.

UPDATE 14.55 La Cracovia a început slujba funerară în memoria cuplului prezidenţial polonez. Ceremonia este oficiată de cardinalul Angelo Sodano, trimis de la Vatican.

UPDATE 11.30 Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi soţiei acestuia, Maria, au fost depuse la Bazilica Sf. Maria din Cracovia.

UPDATE 09.54 Avionul militar care transportă sicriele a părăsit duminică dimineaţă Varşovia îndreptându-se spre Cracovia, unde va avea loc înhumarea.

Ceremonia funerară va debuta cu o slujbă comemorativă pentru cuplul prezidenţial polonez, oficiată la Biserica "Sfânta Maria" din Cracovia, şi se va încheia la Castelul Wawel. Preşedintele polonez şi soţia sa vor fi înmormântaţi într-o criptă a catedralei Wawel, panteon al personalităţilor Poloniei.

Şeful statului a plecat sâmbătă spre Polonia cu elicopterul până la Oradea şi de acolo cu maşina, pe traseul Ungaria - Slovacia - Polonia. Traian Băsescu a afirmat, într-o emisiune televizată, că a avut o relaţie foarte bună cu fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski, de-a lungul ultimilor ani fiind unul dintre şefii de stat şi de guvern cu care a avut "cele mai consistente discuţii".

Numeroşi lideri străini, între care Barack Obama, Nicolas Sarkozy sau Angela Merkel, au anunţat că nu vor mai veni la Cracovia la funeralii, din cauza perturbării traficului aerian.

Avionul preşedintelui Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. În urma accidentului, au murit toate cele 96 de persoane aflate la bord, printre care se aflau soţia preşedintelui şi numeroşi demnitari polonezi. Delegaţia urma să participe la comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, unde poliţia politică sovietică a ucis peste 20.000 de ofiţeri polonezi.

Zi de doliu naţional în România

România este duminică în doliu naţional în memoria celor 96 de victime ale accidentului aviatic de la Smolensk. Instituirea zilei de doliu naţional în România a fost decisă prin hotărâre de Guvern. Conform actului normativ, Drapelul României se arborează în bernă. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune din România trebuie să îşi adapteze corespunzător programele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite