Jens Böhrnsen, preşedintele Bundesratului, ar putea fi noul şef al statului german

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jens Böhrnsen, preşedintele Bundesratului, Camera superioară a Germaniei, ar urma să preia funcţia de preşedinte, în urma demisiei lui Hort Koehler, anunţă Der Standard.

Potrivit Der Standard, Koehler a precizat că l-a informat pe Böhrnsen în legătură cu decizia sa de a demisiona. Fostul preşedinte a subliniat că a făcut acest pas fără precedent în istoria Germaniei în urma insinuărilor că ar fi pledat pentru o folosire neconstituţională a forţelor armate pentru a apăra interesele economice ale ţării.

El a precizat că astfel de acuzaţii nu au nicio justificare şi că denotă o lipsă de respect faţă de cea mai înaltă funcţie.

În vârstă de 66 de ani, cu o atitudine modestă şi sportivă, actualul şef al statului a ştiut să se facă apreciat de marele public. Celebritatea la nivel naţional al acestui fost înalt funcţionar era aproape zero atunci cînd a fost ales în fruntea statului, în 2004.

Koehler a căpătat o statură politică, denunţând de pildă salariile încasate de marii patroni sau "monstrul" constituit, în opinia lui, de pieţele financiare sau, mai mult, blocând legile pe care le considera neconstituţionale. Pe scena internaţională a pus accentul pe parteneriatul cu Africa.

În Germania, preşedintele este ales de cei 612 deputaţi din Bundestag, cărora li se adaugă un număr egal de reprezentanţi ai celor 16 landuri pentru formarea Adunării federale germane. Vor trebui deci 613 voturi pentru obţinerea majorităţii absolute. Dacă, după două tururi, nimeni nu atinge acest prag, este organizat un al treilea tur, iar cine se clasează pe primul loc este declarat învingător.

Citiţi şi:

Preşedintele Germaniei a demisionat după un interviu controversat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite