Japonia: ministrul de Finanţe, propus pentru funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yoshihiko Noda urmează să fie ales mâine de Parlament al şaselea premier al Japoniei în cinci ani. Analiştii nu-i dau zile prea multe în fruntea guvernului.

Ministrul nipon al Finanţelor, Yoshihiko Noda (54 de ani), a fost desemnat de Partidul Democrat din Japonia (PDJ), formaţiunea aflată la putere, pentru a deveni premier, după demisia lui Naoto Kan. După două tururi de scrutin, Noda a fost ales preşedintele al PDJ, devenind automat şi candidatul partidului pentru funcţia de premier. Ca urmare a majorităţii confortabile pe care Partidul Democrat o deţine în Parlament, Noda va fi ales mâine premier.

Noda pledează pentru o vastă reformă a sistemului fiscal, care presupune şi creşterea impozitelor, şi pentru relansarea sistemului financiar.

Lună de miere scurtă

„Noda moşteneşte o mulţime de probleme: un Legislativ divizat, un partid divizat, un yen puternic, regiunea Tohoku (n.r. - cea mai afectată de cutremurul şi de tsunami-ul de la 11 martie) care vrea progrese în reconstrucţia după dezastru şi soluţionarea chestiunii nucleare. Cred că luna sa de miere va fi foarte scurtă", a declarat Jeffrey Kingston, director pentru Studii Asiatice la Temple University.

Din 2006 niciun premier nu a rezistat mai mult de un an. Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, cei mai mulţi oameni de afaceri cred că şi Noda va avea aceeaşi soartă.

Citeşte şi:

Premierul japonez demisionează

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite