Janusz Lewandowski: „Este o perioadă de egoism în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul pentru Buget, polonezul Janusz Lewandowski, va veni astăzi la Bucureşti pentru a se consulta cu politicienii pentru bugetul UE după 2013. Comisarul se va întâlni cu ministrul român de Finanţe, cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene şi de finanţe, buget şi bănci şi cu preşedintele Senatului.

Ovidiu Nahoi: Ce aveţi să transmiteţi Guvernului român?

Janusz Lewandowski: Prezenţa mea la Bucureşti face parte dintr-un ciclu de vizite în toate capitalele UE, pentru că am nevoie să discut direct cu oamenii politici din fiecare ţară, înainte de a pregăti o perpectivă bugetară pentru perioada de după 2013, mai ales într-o perioadă ca cea de acum, de austeritate şi de egoism al fiecărei ţări când vine vorba de cheltuieli naţionale.

România nu doreşte ca perspectivele financiare pentru viitorul ciclu bugetar să fie discutate la următorul summit european. Veţi încerca să-i faceţi pe liderii români să se răzgândească?

Citiţi şi: VIDEO Buget „obscen“ pentru UE în vreme de austeritate pentru europeni

Nu vreau să le schimb punctul de vedere, sunt deschis părerilor lor şi poziţiei României. Iar Comisia are dreptul să îşi prezinte propria viziune, în iunie anul viitor. Nu e bine să ne limităm perspectivele până atunci doar la declaraţiile unor lideri politici, dar ar trebui să ascultăm părerile tuturor şi să luăm o decizie autonomă, referitor la felul care ne vom prezenta strategiile.

De ce a eşuat în Parlamentul European proiectul de buget pe 2011?

Nu s-a mai întâmplat din 1984, e ceva ieşit din comun să nu se cadă de acord asupra bugetului anual. Anul acesta a fost dificil,  în ciuda faptului că Tratatul de la Lisabona trebuia să faciliteze procesul. Dar neînţelegerea nu e legată de buget în mod direct, ci de probleme interinstituţionale, de rolul parlamentului. Nu e vorba de cifre, propunerea deja s-a discutat şi a fost prezentată public.

Şi ce se va întâmpla dacă, totuşi, nu se va cădea de acord? România,  de exemplu, cum va fi afectată?

România a fost una dintre ţările care le-a oferit fermierilor multe plăti directe în 2010 şi UE trebuie să îi dea banii înapoi. Însă bugetul e încă nesigur. Ar trebui să avem 30 de miliarde de euro pentru ianuarie şi februarie şi, dacă bugetul nu se aprobă, avem doar 7,2 miliarde de euro pentru cele două luni. UE are o sferă de acţiune redusă, până nu se decide asupra bugetului. Toate corpurile internaţionale care supraveghează tranzacţii financiare nu pot opera fără a cunoaşte bugetul. Nu putem reacţiona la factori externi, cum ar fi întâmplări neprevăzute, dezastre naturale. Cum au fost, de pildă, inundaţiile din România, produse în acest an. Dar bugetul a început să aibă noi roluri, nu se îndreaptă numai spre fermieri.

"UE are o sferă de acţiune redusă, până nu se decide asupra bugetului."
Janusz Lewandowski
comisar UE pentru Buget

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite