„Haiti-Tahiti“, o farsă jenantă pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pseudoştire face ca numele României să fie, pe nedrept, ironizat de presa străină. Informaţia conform căreia Armata Română a trimis soldaţi şi ajutoare în Tahiti în loc de Haiti s-a răspândit, fără discernământ, cu iuţeala fulgerului.

Pseudoştirea a apărut, la 20 ianuarie, pe site-ul românesc Times.ro, specializat „în informaţii aproape adevărate", după cum se autodefineşte. În doar câteva zile, ea a fost preluată de presa scrisă internaţională, ba chiar şi de unele posturi de televiziune, fără a fi verificată.

Mai citeşte şi:

VIDEO România trimite ajutoare în Tahiti în loc de Haiti, transmite presa internaţional

Parcursul halucinant al informaţiei (care, pentru orice ochi avizat, era prea puţin credibilă), precum şi nenumăratele solicitări de explicaţii din partea cititorilor români, i-au determinat pe cei de la Times.ro să prezinte ceva mai în amănunt, „cazul Tahiti".

Printre primii care „au înghiţit găluşca" pseudoştirii s-a aflat un post de televiziune columbian. Acesta a fost imediat urmat de portalul italian Virgilio.it, care a relatat despre „gafa de proporţii" a Armatei Române:

Ministerul Apărării de la Bucureşti ar fi greşit destinaţia ajutoarelor victimelor cutremurului din Haiti, expediind un batalion de vânători de munte, precum şi 2.000 de tone de provizii, într-o direcţie total opusă, respectiv în insula Tahiti, aflată în Pacificul de Sud.

În plus, prezentatoarea postului TV columbian a citat chiar şi o „declaraţie" a ministrului român al Apărării, Gabriel Oprea, care ar fi explicat confuzia prin asemănarea de nume între Tahiti şi Haiti.

De la Kanal D la site-uri ruseşti

Cei de la Times.ro au povestit, acum două zile, că şi postul de televiziune român Kanal D a solicitat, la 1 februarie, un interviu în chestiunea trimiterii de trupe în Tahiti. A doua zi, a fost rândul unei agenţii de presă ruseşti să preia informaţia, tot fără o minimă verificare, urmată de alte site-uri din Rusia. La fel, postul Russia Today în limba spaniolă a prezentat la rândul său ştirea despre „confuzia Haiti-Tahiti".

MApN: „Ştire în întregime falsă"

Informaţia referitoare la militarii români din Tahiti "este în întregime falsă", a precizat, ieri, Biroul de Presă al MApN. Referitor la activitatea site-ului care a lansat „ştirea",

MApN atrage atenţia că "difuzarea de informaţii gen pamflet, fără ca acest lucru să fie menţionat explicit", îi poate induce pe cititori în eroare şi încalcă grav deontologia jurnalistică. Ministerul consideră că „exploatarea în scop comercial a unor situaţii dramatice este neavenită şi regretabilă".

Haiti
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite