Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei: „Situaţia pieţei muncii se va agrava“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Berlin se aşteaptă la o agravare a şomajului, motiv pentru care nu deschide larg porţile muncitorilor români. Oficialul se află astăzi într-o vizită oficială în România. El va discuta cu Traian Băsescu, printre altele, despre soluţiile de ieşire din criza economică şi despre Transnistria.

Măsurile de austeritate adoptate de România, severe chiar după standardele UE

Guvernul vrea libertate să jongleze cu pensiile

Eurobarometru: Trei sferturi din români cred că sărăcia a crescut în ultimul an în ţara lor

Germania a cerut sancţionarea statelor cu deficit peste 3%. Variantele de sancţiune vehiculate sunt retragerea votului ţării res­pective în Consiliul UE sau tăierea fondurilor structurale. Înseamnă că doar noile membre din UE, inclusiv România, au de pierdut?

Nu, deloc! Vrem ca UE să iasă din criza financiară învingătoare. Pentru aceasta ar trebui să tragem acum învăţămintele corecte. S-a constatat că instrumentele noastre de supraveghere a bugetului au fost prea slabe. Pactul de stabilitate şi creştere economică nu a fost respectat aşa cum ar fi trebuit, pentru stabilitatea necesară în zona euro. De aceea am făcut unele propuneri în această direcţie. Criteriile de convergenţă trebuiesc respectate cu stricteţe. Pentru aceasta trebuie să completăm Pactul de stabilitate şi creştere economică cu posibilitatea de a da sancţiuni mai eficiente.

Situaţia economică în lume este dificilă. România a luat măsuri de austeritate drastice. Este aceasta calea bună de ieşire din criză?

Cazul Greciei ne-a arătat unde poate duce o îndatorare exagerată. Avem nevoie, în UE, de o nouă cultură a stabilităţii. Îndatorarea va trebui să se menţină în limite controlabile, creşterea umflată cu pompa nu este posibilă pe termen lung. De aceea, în Germania am introdus în Legea fundamentală - cu titlu de angajament voluntar- „frâna pentru datorii". În acelaşi timp dăm şi un impuls creşterii economice durabile prin susţinere ţintită din partea statului sau prin degrevare financiară.

Ultimul raport al Comisiei Europene atrage atenţia asupra existenţei în continuare a unor deficienţe în reforma justiţiei. Vă este teamă că fondurile UE alocate României vor ajunge în „găuri negre"?

Este vorba în primul rând de interesul cetăţenilor. Ei sunt primii care au dreptul ca fondurile europene să fie utilizate în mod legal şi cu maximum de folos pentru întreaga economie a ţării. Am încredere că, în calitatea sa de administrator al fondurilor europene, CE se asigură ca fondurile să ajungă acolo unde trebuie. Dacă, din cauza unor maşinaţii ilegale, există cazuri punctuale în care lucrurile nu stau aşa, este datoria statului român să se îngrijească de clarificarea acestor lucruri şi de aplicarea legii penale.

După polonezi, românii sunt imigranţii cei mai numeroşi care au venit anul trecut la muncă în Germania. Mai persistă în Germania teama de ,,muncitorii buni şi ieftini din Est"?

Nu este vorba de teamă, ci de gestionarea corectă şi rezonabilă a migraţiei forţei de muncă în UE. Ca o mare economie situată în inima Europei, Germania este, fireşte, afectată în mod deosebit de această migraţie. Întrebarea la care trebuie să răspundem este dacă respectiva piaţă naţională a muncii e pregătită să primească în continuare angajaţi străini.Având în vedere situaţia de pe piaţa muncii din Germania, Guvernul federal a făcut uz de măsurile excepţionale prevăzute în Tratat.

Guvernul german a decis să deschidă porţile muncitorilor români abia în 2012 (data-limită). De ce? Există vreo şansă să liberalizaţi piaţa muncii pentru români mai devreme?

Guvernul federal nu şi-a definitivat încă poziţia faţă de măsurile excepţionale privind libera circulaţie a lucrătorilor în UE. Criteriul decisiv pentru noi este şi rămâne situaţia de pe piaţa germană a muncii. În prezent există aici unele tensiuni şi, în plus, din cauza urmărilor crizei economice şi financiare întrevedem o agravare a situaţiei.Vreau totuşi să precizez faptul că există deja şi acum multiple posibilităţi de acces la piaţa muncii din Germania - cum ar fi pentru angajaţi calificaţi şi posesori de diplome universitare sau pe baza unor acorduri pentru activităţi sezoniere.

De la Bucureşti la Chişinău

Ministrul discută, astăzi, la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu despre soluţii la criza economică, despre strategia privind regiunea Dunării şi parteneriatul estic pentru Republica Moldova. Westerwelle are programată şi o vizită la Sibiu, unde se va întâlni cu comunitatea germană, inclusiv cu primarul Klaus Johannis. Westerwelle se va deplasa la Chişinău, unde va discuta cu omologul moldovean, Iurie Leancă, despre găsirea unei soluţii la conflictul transnistrean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite