Guvernul vrea libertate să jongleze cu pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul îşi rezervă posibilitatea de a modifica anual punctul de pensie în funcţie de situaţia financiară. Potrivit unui act trimis Parla-mentului de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, moda-litatea actuală de calculare a punctului de pensie se modifică.

Promisiunile Executivului potrivit cărora pensiile ar reveni la valoarea normală de la 1 ianuarie 2011 sunt contrazise astfel de un document oficial transmis Parlamentului. Sebastian Vlădescu (foto) a propus un amendament la proiectul Legii sistemului unic de pensii care prevede că pentru anul 2011 valoarea punctului de pensie se va stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.

Incertitudine şi după 2011

Solicitarea lui Vlădescu a venit după ce membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor au aprobat un punct de pensie de 732,8 lei. Vlădescu susţine însă, că, dacă ar intra în vigoare această prevedere, deficitul bugetului asigurărilor sociale va ajunge la 12,5 miliarde lei în 2011, 12,6 miliarde lei în 2012, 13 miliarde de lei în 2013.

Ministrul Finanţelor cere Parlamentului să-i accepte amendamentul pentru a asigura echilibrul bugetului general consolidat în condiţiile în care deficitul acestuia trebuie redus la sub 3% din PIB în anul 2012.

Mai mult, ministrul Finanţelor vrea libertate totală în ceea ce priveşte recalcularea pensiilor în anii viitori. Vlădescu mai propune ca, „în cazul în care sunt necesare transferuri de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, valoarea punctului de pensie se va stabili prin legile bugetare anuale în funcţie de transferurile posibile a se acorda". Conducerea Camerei a trimis solicitarea lui Vlădescu Comisiei de muncă, unde legea pensiilor urmează să fie reanalizată.

În momentul de faţă, valoarea punctului de pensie se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, prin indexarea punctului de pensie din luna decembrie a fiecărui an cu cel puţin inflaţia prognozată pentru anul bugetar următor.

Prin măsurile de austeritate, punctul de pensie a scăzut cu 15%, până la 622,9 lei. Potrivit modificărilor făcute pe timpul Guvernului Călin Popescu Tăriceanu, valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor bugetului de stat. În octombrie anul trecut, valoarea punctului de pensie a îngheţat la 732,8 lei.

Vezi aici Documentul trimis Parlamentului de Ministerul Finanţelor

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite