VIDEO Greviştii pun lacătul pe Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hexagonul a intrat în cea de-a 11-a zi de blocaje, economia pierde miliarde de euro, iar francezii se pregătesc de o vacanţă prelungită. Jandarmii au rechiziţionat ieri rafinăria Grandpuits, blocată de mai multe zile de angajaţi, în timpul luptelor fiind răniţi trei protestatari.

Sindicatele sunt hotărâte să apeleze la justiţie pentru a contesta preluarea prin forţă a rafinăriei Grandpuits, din Île-de-France.

Mai citeşte şi:

Stimul contra austeritate

„Cum se poate accepta, în ţara drepturilor omului, împiedicarea dreptului la grevă?", au protestat angajaţii rafinăriei care asigură aprovizionarea Parisului. Prefectul din Seine-et-Marne afirmă însă că acţiunea are acoperire legală, fiind vorba „de un caz de urgenţă".

Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, a ţinut să-i liniştească pe francezi, precizând că rezervele de carburant sunt suficiente pentru mai multe săptămâni. Peste un sfert dintre benzinării nu sunt aprovizionate, iar multe sunt aprovizionate parţial, din cauza blocării activităţii la 12 rafinării.

Hortefeux a mai spus că forţele de ordine vor continua să deblocheze depozitele ocupate, aşa cum a cerut preşedintele Nicolas Sarkozy. În pofida asigurărilor făcute de Hortefeux, două departamente din Normandia Superioară au trecut la raţionalizarea benzinei.

Proteste pe bandă rulantă

În Seine Maritime, aprovizionarea a fost limitată la 30 de litri pentru maşini şi 150 de litri pentru camioane, iar în Eure, la 20 de litri, respectiv, 150 de litri. Senatul urma să voteze aseară proiectul de lege care a declanşat manifestaţiile. Indiferent de rezultatul votului - proiectul trecând deja de Camera Inferioară -, sindicatele au anunţat că nu vor renunţa la blocaje, iar la 28 octombrie - zi în care Parlamentul ar urma să voteze forma finală a proiectului reformei pensiilor - şi 6 noiembrie - când Sarkozy ar trebui să promulge legea ce ar creşte vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani - sunt programate greve naţionale.

Benzină pe gratis

Greviştii de la Rafinăria Total din Donges, în nord-vestul Franţei, au „rechiziţionat" aseară o benzinărie şi au „servit" utilizatori prioritari (ambulanţe şi maşini de pompieri), dar şi câţiva particulari norocoşi, care au putut pleca fără să achite carburantul, relatează AFP.
Această acţiune simbolică a avut loc la o benzinărie aparţinând grupului Total.

Greviştii şi-au manifestat astfel nemulţumirea faţă de rechiziţionarea şi blocarea, ieri-dimineaţă, de către forţele de ordine, a rafinăriei de la Grandpuits, care deserveşte regiunea pariziană. Sindicatele au calificat operaţiunea drept o încălcare a dreptului la grevă. Parisul se vede nevoit acum să importe electricitate, în condiţiile în care cele 11 zile de proteste au dus la oprirea producţiei la patru dintre cele 58 de reactoare nucleare, alte 12 fiind închise pentru lucrări de mentenanţă. 

Companiile aeriene se plâng că blocajele au provocat mai multe pagube decât vulcanul islandez Eyjafjallajökull, care a erupt în aprilie (188 de milioane de euro). Air France înregistrează pierderi de cinci milioane de euro zilnic, în timp ce pagubele din industria chimică se ridică la un miliard de euro, de la începutul protestelor.

Economie „ostatică"

Nicolas Sarkozy a condamnat în termeni foarte duri acţiunile sindicatelor. „Nu putem fi singura ţară din lume unde, când are loc o reformă, o minoritate să-i blocheze pe ceilalţi", a declarat Sarkozy. „Luând ostatice economia, întreprinderile şi viaţa cotidiană a francezilor, se vor distruge locuri de muncă", a mai adăugat şeful statului. 

69% din francezi aprobă manifestaţiile, în ciuda dificultăţilor. Situaţia se va complica şi mai mult, dat fiind că unele autostrăzi şi drumuri sunt blocate, iar francezii se pregătesc de o perioadă de pauză.

De luni începe vacanţa de toamnă a copiilor, la 1 noiembrie este sărbătoarea tuturor sfinţilor, iar la 11 noiembrie se comemorează Ziua Armistiţiului, în memoria victimelor din Primul Război Mondial. În acest interval, majoritatea francezilor îşi iau în jur de 10 zile libere şi „golesc" oraşele. 

De luni începe vacanţa de toamnă a copiilor, la 1 noiembrie este sărbătoarea tuturor sfinţilor, iar la 11 noiembrie se comemorează Ziua Armistiţiului, în memoria victimelor din Primul Război Mondial. În acest interval, majoritatea francezilor îşi iau în jur de 10 zile libere şi „golesc" oraşele.

Marsilia, noul Napoli



Portul de la Marea Mediterană este cel mai afectat. Docherii au intrat în grevă în urmă cu trei săptămâni, blocând descărcarea petrolierelor din port, iar de 11 zile protestează angajaţii poştei, ai companiilor energetice şi ai căilor ferate.

Mai presus însă de orice, greva gunoierilor a transformat oraşul într-un nou Napoli. Marsilia este sufocată de cele 8.000 de tone de gunoaie ce zac pe străzi. Prefectul a decis să apeleze la 150 de membri ai Legiunii Străine şi ai Securităţii Civile pentru a mai aduna din resturile menajere ce blochează trotuarele.

"Nu huliganii vor fi cei care vor avea de spus ultimul cuvânt într-o democraţie. Nu este acceptabil, vor fi căutaţi, arestaţi şi pedepsiţi, la Lyon şi oriunde altundeva, fără nicio ezitare."
Nicolas Sarkozy
preşedintele Franţei

Marsilia
Nicolas Sarkozy
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite