Stimul contra austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În marele experiment global care se desfăşoară în prezent, când ţările încearcă să facă faţă crizei economice, Europa şi SUA merg în direcţii diferite.

 În timp ce administraţia Obama şi Congresul au mărit cheltuielile guvernamentale pentru a stimula economia, ţările europene au lansat programe de austeritate pentru a-şi aduce deficitele sub control. Timpul va arăta care strategie economică are mai mult succes, dar, până atunci, un lucru devine clar în capitalele occidentale, de la Washington până la Atena: indiferent ce fac pentru a rezolva criza, liderii pierd pe plan politic. 

S-a scris mult despre teoriile economice aflate în competiţie. Administraţia Obama e influenţată de ideile lui John Maynard Keynes, care susţinea că, în timpul crizelor, e nevoie de cheltuieli guvernamentale mari pentru a ţine economia pe linia de plutire şi a stabiliza pieţele. Washingtonul a încercat să determine Europa să facă la fel, dar aceasta a ales o abordare mai apropiată de Şcoala din Chicago, care presupune mai puţine intervenţii guvernamentale, temându-se de o repetare a crizei datoriilor, prin care a trecut Grecia. În plus, ţările europene au mai puţin acces la capital decât SUA şi de aceea nu pot susţine deficite de mărimea celui al SUA.

Totuşi, indiferent dacă răspunzi cu stimul sau cu austeritate, populaţia e nemulţumită. În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy a scăzut în sondaje sub 35% , în timp ce peste 71% din francezi sunt de acord cu grevele care au blocat rafinăriile de petrol ca răspuns la reformele sale. Deşi puţine alte ţări europene pot egala Franţa când e vorba de revolte cetăţeneşti, lideri precum cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi premierul italian, Silvio Berlusconi s-au prăbuşit în sondaje după ce au anunţat tăieri mari de cheltuieli. În SUA, între timp, furia privind deficitul în creştere creat de cheltuielile cu stimularea economiei alimentează sentimentele împotriva preşedintelui Obama şi a partidului său, care ar putea pierde controlul Congresului, în noiembrie.

Stimulul nu a fost „glonţul magic", dar pe termen lung alegătorii îşi vor da seama că ne-a apărat împotriva unei crize economice mult mai mari. Totuşi, având în vedere nevoia de a plăti datoriile acumulate, nu ar fi o ideea rea să începem să facem planuri pentru un pic de austeritate şi pe partea aceasta a Oceanului. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite