Grecii şi-ar putea vinde din insule pentru a scăpa de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia ar putea lua în calcul vânzarea unora dintre insulele sale, ca o opţiune pentru reducerea datoriilor, au declarat doi membri ai Parlamentului german din cadrul coaliţiei de centru-dreapta, transmite Reuters.

Josef Schlarmann, membru al partidului din care face parte cancelarul german Angela Merkel, şi Frank Schaeffler, expert în politică monetară, au fost citaţi joi de presa internaţională, după ce au declarat că vânzarea unor insule ar putea ajuta Grecia să depăşească actuala criză a datoriilor.

Citiţi şi:

Grecii se pregătesc de proteste

Cei aflaţi în insolvenţă trebui să vândă totul pentru a-şi putea plăti creditorii, a declarat Schlarmann pentru cotidianul german Bild.

Grecia deţine clădiri, companii şi insule nelocuite de oameni; toate acestea ar putea fi folosite pentru plata datoriilor, a dăugat acesta.

Statul grec trebuie să renunţe la participaţii la companii şi să vândă proprietăţi funciare, precum insulele nelocuite, a afirmat debutatul liberal german Frank Schäffler, într-un articol cu titlul Vă dăm bani, daţi-ne Corfu.

Un alt deputat, Marco Wanderwitz, consideră că un eventual ajutor financiar venit din partea Uniunii Europene, inclusiv a Germaniei, ar trebui garantat de Grecia: Câteva insule ar trebui să rezolve această problemă, a subliniat acesta.

Sub presiunea Comisiei Europene şi a pieţelor, guvernul grec a anunţat ieri un nou pachet de măsuri de austeritate, ce include creşterea TVA-ului cu 2% şi reduceri salariale, pentru a economisi 4,8 miliarde de euro şi pentru a reface finanţele publice.

Premierul grec George A.Papandreu a promis să reducă uriaşul deficit bugetar de 12,7 % la 8,7 % în acest an. "Grecia trebuie să evite scenariul de coşmar al intrării în incapacitate de plată a salariilor şi pensiilor", a precizat premierul.

Grecia deţine aproximativ 6.000 de insule, în mare parte nelocuite, potrivit datelor ministerului elen al Turismului.

O agenţie imobiliară a scos la vânzare, în prezent, o insulă grecească nelocuită la preţul de 45 de milioane de euro, potrivit presei germane.

Premierul grec se va întâlni cu Angela Merkel, cancelarul german, la Berlin, vineri, pentru a discuta în legătură cu problemele financiare ale Greciei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite